ABD verileri geldi, dolar düşüşe geçti! Dolar ne kadar daha düşer? Dolara dair son durum

ABD verileri geldi, dolar düşüşe geçti! Dolar ne kadar daha düşer? Dolara dair son durum

Cuma gününü düşüşle kapatan ve yeni haftaya da düşüşünü sürdürerek devam eden doları kurunda son durum ne? Merkez Bankası'nın 2 puana ulaşan sıkılaştırma adımları ve ABD verilerinin ABD'de hızlı bir faiz artışına işaret etmemesinin ardından dolar/TL Cuma günü yaklaşık bir ayın en düşük seviyelerine gerilemişti. Peki dolar ne kadar daha düşer? Dolar neden düşüyor? Ayrıntılar ve uzman görüşleri haberimizde.

Dolar düşüşe devam ediyor! Dolar ne ne zaman yükselecek? ABD'den gelen veriler ve Merkez Bankası'nın olumlu müdaheleleri ile geçen haftayı düşük bir seviyede kapatan dolar, yeni haftaya da düşüşünü sürdürerek başladı. Peki, dolar neden düşüyor? XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay ve İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu piyasa hareketlerini yorumladı.

DOLARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR | DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

Haftanın ilk gününde doların düşüş trendini sürdürmesi sonrası milyonlarca insan 'Dolar düştü mü? Dolar ne kadar düşer?' sorularının cevabını aramaya başladı. Bankalararası piyasada dolar 3,67 TL'nin altına geriledi. ABD'den cuma gelen veride saatlik ücretlerin beklentilerin altında artış kaydetmesi sonrası kurda hızlı düşüş olmuş ve 3,70'in altına çekilmişti.

17-02/06/dolar-2017.jpg

Geçtiğimiz haftalarda 3.90 seviyelerini görerek tarihi rekor kıran dolar kurundaki düşüş devam ediyor. Hürriyet'te yer alan haberde uzman görüşleri eşliğinde doların neden düştüğünün cevabı arandı. Cuma günü saat 18.14'te 3.6973/3.6999 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah güne 3.6873 seviyesinden başladı. Gün içerisinde en düşük 3.6633 seviyesini gören dolar fiyatları; saat 14.11'de bankalararası piyasada 3.6740 seviyesinden işlem gördü.

11 OCAK'TA 4,00 SEVİYESİNİN ÜSTÜNÜ GÖRMÜŞTÜ

Gün içerisinde en düşük 3.9390 seviyesini gören Euro/TL ise saat 14.11 itibari ile 3.9464 seviyesini gördü.

11 Ocak'ta 4.0118 seviyesi ile 4'ün üzerine çıkan euro, 3 Şubat tarihine kadar 4'ün üzerinde seyretti. Euro, 3 Şubat'tan sonra bugün de 4,00 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor.

TL'DE POZİTİF HAREKETLENME SÜRÜYOR

XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay; "Amerika’da Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi 227 bin olarak piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Son bir senede ADP özel sektör istihdam verisi ve tarım dışı istihdam verisi genelde aynı yönde hareket etti. Öte yanda bu iki veri arasındaki farkın aşırıya kaçmadığı görülüyor. Ocak ayı istihdam artışı piyasada iyileşme eğiliminin devam ettiğini gösterirken ücretlerde yüzde 0,1 artış beklentilerin altında kaldı. Öte yanda son dönem açıklanan olumlu ekonomik verilere rağmen, piyasalar için şu anda önemli olan Trump’ın ekonomik politikalarını görmek" dedi.

17-02/06/dolar-ve-euro-bugun-kac-tl-oldu-5-aralik-dolar-9027373_6122_m.jpg

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "Dolar kurundaki düşüş 27 Ocak tarihindeki Fitch açıklamasından itibaren devam ediyor. Fitch’in ardından belirsizliğin yok olmasıyla rahatlayan TL üzerinde, Fed gibi bir gündeminde ılımlı bir şekilde geride kalması da etkili oldu. Dolar kurundaki düşüşte bir diğer etkili olan faktör, ABD dolarında yeni yılla birlikte başlayan zayıflama gösterilebilir. Ve son olarak TCMB’nin sıkılaştırma politikasını ısrarlı bir şekilde sürdürmesinin de oynaklığın azalmasında büyük etkisi var" dedi.

Türk lirasının diğer gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimlerine göre pozitif ayrışmasında ise dolar kurundaki köpük olarak nitelendirdiğimiz son agresif yükselişinde büyük etkisi olduğunu belirten Turşucu, "Dolar kuru bu gelişmelerle birlikte diğer GOÜ para birimleri ile arasında oluşan farkı kapatmaya çalışıyor. Dolar kurunda 3.72 seviyesi için teknik olarak kırılma noktasıydı diyebiliriz. Bu seviyenin altına gerileme ile birlikte dolar kurundaki düşüş ivme kazandı. Son durumda 3.67 seviyesini izliyoruz. Dolar kurunun 3.67 seviyesinin altına gerilemesi durumunda 3.65 seviyesindeki 50-günlük ortalama desteği test edilebilir" söyledi.

BORSA YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,83 yükselişle 89.121,97 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi 732,46 puan artarken, bankacılık endeksi yüzde 1,07, holding endeksi yüzde 0,70 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık olurken, tek gerileyen ise yüzde 0,07 ile spor oldu.

17-02/06/bist_98746.jpg

Geçen haftanın son işlem gününde BIST 100 endeksi, düşüş eğilimini sürdüren döviz kurlarının etkisiyle yüzde 1,14 değer kazandı ve günü 88.389,50 puandan tamamladı.

Analistler, ABD'de cuma günü açıklanan veri setinin tarım dışı istihdam hariç beklentileri karşılayamaması ve enflasyon baskısına ilişkin beklentileri düşürmesinin ardından küresel dolar talebinin zayıfladığını belirterek, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN