ABD’nin Halkbank soruşturması piyasaları karıştırdı

ABD’nin Halkbank soruşturması piyasaları karıştırdı

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla, 23 Mart’ta gittiği New York JFK Havalimanı’nda gümrük memurları tarafından sorgulandıktan sonra ABD’ye giriş yaptı, 28 Mart’ta ülkeden çıkarken Reza Zarrab soruşturması kapsamında tutuklandı. Gelişme sonrası Halkbank hisseleri sert düştü, piyasalar hareketlendi.

Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya, 23 Mart Perşembe günü giriş yaptığı New York JFK Havalimanı’nda gümrük memurları tarafından sorgulandıktan sonra ABD’ye girişine izin verildi. Ancak 28 Mart Salı günü ülkeden ayrılışı sırasında aynı havaalanında gözaltına alındı, ardından tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Atilla, Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından sorgulandıktan sonra Reza Zarrab’ın  (Rıza Sarraf) yaklaşık bir yıldır hapis yattığı Metropolitan Correctional Center New York’a (MCC New York) götürüldü. Hakim James C. Francis’in karşısına çıkartılan Atilla, ABD’nin İran ambargosunu delmek ve bankacılık sahtekarlığı ile suçlandı. Atilla, 10 Nisan’da yeniden hakim karşısına çıkacak. Hakim Francis, Atilla’nın suçlamaların birinden 30, diğerinden de 20 yıla varan hapis cezası ve milyonlarca dolar para cezası alabileceğini söyledi.

İddianameye göre Atilla, Zarrab ile birlikte yargılanacak. ABD Adalet Bakanlığı internet sitesinde konuyla ilgili yapılan ve Atilla mahkemeye çıkarılmadan hemen önce yayınlanan açıklamada, “Türk bankacı ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları atlatmak için tezgâh kurmak ve başka suçlamalarla gözaltına alındı. Suçlamada ayrıca sanığın bankadaki konumunu Amerikan finans sistemine erişim sağlamak ve İranlı kuruluşlar adına yapılan, Amerikan yaptırımlarını ihlal edici nitelikteki uluslararası finans işlemlerini gizlemek için kullandığı öne sürülüyor” denildi. New York Güney Bölgesi Savcı Vekili Joon H. Kim ve Federal Araştırma Bürosu (FBI) New York Birimi Sorumlu Müdür Yardımcısı William F. Sweeney Jr. tarafından yapılan açıklamaya göre, ilgili suç duyurusu kapsamında, Mehmet Hakan Atilla’nın “Rıza Sarraf” adıyla da bilinen Reza Zarrab’ın da aralarında bulunduğu bir takım kişilerle işbirliği yaparak, İran Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri tarafından yasaklanmış diğer İranlı kuruluşlar adına işlem yapmak için Amerikan finans sistemini kullanmak ve bu işlemlerin gerçek niteliğini gizlemek suretiyle Amerikalı finans kurumlarını dolandırmakla suçlanıyor.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tutuklanmasının ardından bankanın hisseleri %11 düşüşle açıldı, bu oran %16’ya kadar ulaştı. Bankanın hisseleri günü yüzde 13,76’lık kayıpla 10,40’ten kapattı. Böylece Halkbank hisseleri, 18 Temmuz’dan beri görülen en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. Şeker Yatırım Banka Analisti Övünç Gürsoy sabah saatlerinde yaptığı değerlendirmede “Temel göstergeler Halkbank’ı ne kadar iyi gösterse de bu tip haberlerin etkisi olumsuz olur, bu nedenle sınrlı bir satıcılı seyir olur ama bu da toparlanır. Uzun vadeli olarak Halkbank’ı beğeniyoruz” diye konuştu. Halkbank’ta yaşanan gelişme nedeniyle bankacılık endeksindeki düşüş ise %3’ün üzerinde gerçekleşti. Düne 90 bin 155 puandan başlayan Borsa İstanbul, günü89 bin 353 puandan kapattı.

ABD’YE GİRİŞTE SORGULANDI, DÖNÜŞTE TUTUKLANDI

ABD’ye girişte gümrük memurları tarafından sorgulanan Atilla, New York dönüşünde tutuklandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın Reza Zarrab dosyası kapsamında ABD’de tutuklanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konunun başkonsolosluk ve büyükelçilik tarafından yakından takip edildiğini belirten Çavuşoğlu, bu süreçte başkonsolosluğun Türk vatandaşı ve üst düzey bir banka yöneticisinin içinde bulunduğu durum hakkında bilgi alması yönünde sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Çavuşoğlu, “Erişim konusunda. Sadece açıklamayla yetindiler. Mahkemede herhangi bir karar alınmadı, 10 Nisan’a ertelendi. 10 Nisan’da mahkemede duruşma olacak. Biz de çok yakından takip ediyoruz. Öyle görünüyor ki; görevden alınan, FETÖ ile yakın olan Preet Bharara’nın hazırladığı iddianameden yola çıkıldı. Önceden hazır olduğu görülüyor. Hemen mahkemeye de çıkardılar. Biz süreci yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesinde Atilla’nın New York’ta tutuklanmasının da gündeme geleceğini söyleyerek, “Elbette gündeme getireceğiz. Kendisine bu konunun ne olduğunu da soracağız” dedi.

TÜRK LİRASI NEGATİF AYRIŞTI

DXY ve ABD tahvil faizlerinde yukarı doğru hareket gerçekleşmesi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolara karşı kazançlarının bir kısmını geri verdiğine değinen Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türk Lirası’nın ise belirgin bir şekilde negatif ayrıştığına vurgu yaptı. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’nın ABD’de tutuklanmasının da bu düşüşteki nedenlerden biri olduğuna değinen Erkan, 3,65 üzerine doğru gerçekleşen fiyatlama çerçevesinde, gün içi tradelerde 3,65 üzerinde kurun kalıp kalmayacağı, geniş perspektifte ise 3,67’nin aşılıp aşılmayacağına bakmak gerekir” dedi.

RESMİ AÇIKLAMA YAPILDI

Halkbank’tan yapılan resmi açıklamada şunlar ifade edildi: “Sayın Mehmet Hakan Atilla’nın ilk duruşması yapılmış, iddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verilmiştir. Konuyla ilgili, bankamızca ve devletin ilgili birimlerince gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Bu konuda resmi bilgiye henüz ulaşılamamıştır. Bilgi temin edildiğinde, en kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu süre zarfında, bankamızın ve yetkili makamların verdiği bilgiler dışındaki spekülatif haber ve yorumlara itibar edilmemesi hususunu kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN