ABD’nin Tesla’sına karşı Almanya’nın BMW hamlesi

ABD’nin Tesla’sına karşı Almanya’nın BMW hamlesi

ABD’nin elektrikli Tesla’sına Alman üretici BMW’den cevap Frankfurt Otomobil Fuarı’nda geldi. Marka, fuarda elektrikli ‘i Vision Dynamic’ modelini tanıttı. Araç ‘Tesla Fighter’ olarak da anılırken, tam şarj ile yaklaşık 600 kilometre yol kat edebiliyor.

KARAR - FRANKFURT

Son zamanlarda özellikle elektrikli motor üniteleriyle ön plana çıkan Tesla yılbaşından bu yana marka değerini neredeyse yüzde 50 artırarak 64.2 milyar dolara ulaştırdı. Tüm dünyada ve özellikle Amerika’da elektrikli araç konusunda belirleyici olan markaya Alman teknolojisi daha fazla bakakalamadı. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda çıkartma yapan Alman üreticiler, otonom ve elektrikli modellerinin tek tek tanıttı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de hazır bulunduğu sunumda BMW standında i Vision Dynamics modeli ilk kez otomobilseverler ile tanıştırıldı. Yeni modelin resmi ismi BMW i Vision Dynamics ancak kurum içinde bu model Tesla’ya karşı mücadeleyi simgelediği için‚ ‘Tesla Fighter’ olarak anılıyor. Daha önce i8 dikkat çeken marka, sunduğu yeni ‘i’ serisiyle full batarya ile yaklaşık 600 kilometre yol kat edebilecek. 0’dan 100 kilometre hıza yaklaşık 4 saniyede ulaşan model, saatte 200 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. i Vision Dynamics’in Tesla Model 3’e rakip olacağı söyleniyor.

Model 3’e teknik açıdan bakacak olursak, ilk etapta aracın menzili 320 kilometre. Araç 0-100 kilometre hızlanmasını 6 saniyede tamamlıyor ve 200 kilometrelik şarj için 20 dakika yetiyor. Frankfurt Fuarı’nın en önemli inovasyonlarından biri olarak görülen araç Almanya’nın elektrikli otomobiller konusunda Tesla’nın öncü rolünü üstleneceğe benziyor. Otomobilin fiyatı ve ne zaman pazara giriş yapacağı henüz açıklanmadı. Ancak Alman ve Dünya piyasasında kızışan rekabet nedeniyle bu sürenin çok uzun olması beklenmiyor. Elektrikli otomobiller konusunda diğer Alman üreticiler de iddialı adımlarla geliyor.

Volkswagen Yönetim Kurulu Başkanı Matthia Müller E Mobil için 2030 yılına kadar 20 milyar euroluk yatırım yapacaklarını duyurdu. Söz konusu tarihe kadar piyasada bulunan 300 modelinin elektrikli varyasyonları da tüketiciye sunulacak. Volkswagen gelecek 8 yıl içinde 50’den fazla yeni elektrikli ve 30 Plug in Hybrid otomobillerini piyasaya süreceklerin belirti. 2025 yılına kadar her dört Volkswagen’in biri tamamen bateri ve elektrikle çalışır olacak. 2020 yılına kadar bütün Daimler modelleri elektrikli ya da hybrid olarak satışa hazır hale gelecek. IAA Almanların Elektro otomobil atılımlarını sunduğu bir gövde gösterisine dönüştü. Alman üreticilerin E Mobil atağında diğer üreticilerin vereceği cevap otomobil sektöründeki rekabetin de boyutlarını belirleyecek. 

DEĞİŞİME RAĞMEN ÇEŞİTLER ARTACAK

Hibrit modellerle dikkat çeken Toyota, elektrik teknolojisi içinde çalışıyor. Toyota Motor Corp Başkanı Akio Toyoda, sıkı global düzenlemelerin otomobil üreticilerini daha fazla elektrikli otomobil geliştirebilmesi konusunda telkin etmesine rağmen, şirketinin müşterilere sunduğu çeşitli araç türlerini üretmeye devam edeceğini söyledi. Akio Toyoda, “Elektrikli otomobiller şu an odak nokta ancak müşteriler ve piyasa hangi güç aktarım organlarının başarılı olacağına en sonunda karar verecek. Toyota, elektrikli otomobil sektörüne girmekte biraz geç kalmış olsa da yakıt hücresi araçları, plug-in hibridleri de dahil hibrid teknolojiye odaklanan güç aktarma organlarını hedeflemeye devam edecek” dedi.

2022’YE KADAR 12 MODEL

Renault-Nissan ortaklığı CEO’su Carlos Ghosn, firmanın Alliance 2022 adını verdikleri 6 yıllık planını açıklarken, 2022’ye kadar sıfır emisyon üreten toplam 12 elektrikli araç üreteceklerini duyurdu. Plan kapsamında aynı zamanda çeşitli seviyelerde kendi kendine gidebilir 40 farklı modelin tanıtımı da yer alıyor. Bu modellerin önemli bir kısmı ticari araçları kapsayacak. Yeni üretim stratejisi kapsamında Renault, Nissan ve Mitsubishi Motors’un ortak bir platformda çalışacağını ve sinerjinin artacağını kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN