Alman devlerinin başı dizelle dertte

Alman devlerinin başı dizelle dertte

Stuttgart’ta çevreci gruplar, dizel otomobillerin yasaklanması için dava açtı. Son dönemde gündemden düşmeyen emisyon skandalı da Alman otomotiv devlerinin başına dert oldu. Hileli yazılımla dillerden düşmeyen üreticiler, artık kendi geri çağırmalar yapıyor.

Alman otomotiv endüstrisinin merkezi olan Stuttgart’ta çevreci gruplar, dizel otomobillerin yasaklanması için dava açtı. Yoğun hava kirliliğinin yaşandığı kentte, bölgesel hükümeti Avrupa Birliği’nin hava kalite standartlarının uygulanmadığı gerekçesiyle dava eden çevrecilerin talepleri arasında dizel otomobil kullanımının yasaklanması da bulunuyor. Çevreci grupların bu konuda düzenlediği eyleme Alman Otomobil Sanayii Federasyonu Başkanı Matthias Wissman da destek verdi. Alman Deutsche Welle televizyonuna konuşan Wissman, açılan dava ile önümüzdeki yıldan itibaren AB standartlarının uygulanması yönünde bir karar çıkmasının hedeflendiğini belirtti. Bunun için dizel araç yasağının gerekli olduğunu savunan Wissman, “Artık dizel araçların Stuttgart’a girişi yasaklanmalı” dedi. Alman ekonomisinin en büyük sanayi sektörü olan otomobil, en çok personeli bünyesinde bulundurmasıyla da öne çıkıyor. Dünya otomobil pazarında da önemli bir paya sahip olan Alman otomotiv sektörünün önde gelen firmaları, son dönemde özellikle dizel araçların egzoz emisyon testlerinde değerleri olduğundan daha düşük gösteren hileli bir yazılım kullanmalarıyla gündeme gelmeye başladı. İlk emisyon skandalı, bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat ve Skoda markaları bulunan Volkswagen Grubu’nda patlak verdi. Grup, dizel araçlardaki egzoz emisyon testi skandalı nedeniyle uzun süre gündemi meşgul etti. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) yetkilileri, Eylül 2015’te, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in bu ülkede satılan bazı araçlarında yanıltıcı bir yazılımla egzoz emisyon testlerinde manipülasyon yapıldığını ve bu şekilde çevrenin 40 kat daha fazla kirletildiğini açıkladı. Volkswagen’in 78 yıllık tarihindeki en büyük skandalın ardından yürütülen iç soruşturmada, 10 üst düzey yöneticinin işine son verildi. Firmanın Üst Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn da istifaya zorlandı. Winterkorn’un istifasıyla Matthias Müller yeni CEO olarak atandı.

OPEL DE GÜNDEM OLDU

Opel de egzoz skandalıyla gündeme geldi. Opel’in bazı modellerinde egzoz testlerini hatalı gösteren bir yazılım kullandığı öne sürüldü. Önceki haberlerde Opel Zafira 1.6 dizel araçlarda egzoz emisyon değerlerini düşük gösteren bir yazılım kullanmakla suçlanan marka hakkında, daha sonraki haftalarda yeni bir iddia daha ortaya atıldı. Alman Spiegel dergisinin haberinde, Alman devlet televizyonuna (ARD) bağlı Monitor dergisi, Spiegel ve Alman Çevre Yardımı (DUH) tarafından ortaklaşa elde edilen araştırmanın, Astra modelinde de egzoz emisyonlarını hatalı gösteren bir yazılım kullanıldığına ilişkin şüpheleri doğruladığı aktarıldı.

KAMUOYU YAKIN TAKİPTE

Söz konusu gelişmelerin ardından Almanya’da egzoz ölçümlerinde daha fazla şeffaflık sağlanması öngörülüyor. Almanya Ulaştırma Bakanı Dobrindt, bu konuda “Alman Tüketim ve Emisyon Ölçümleri Enstitüsü” adıyla bir kurum kurulacağını, kurumun denetime tabi olacağını açıklamıştı. Alman makamlarının egzoz emisyon skandalında ne tür bir tavır takınacağı, araştırmaların ve soruşturmaların devam edip etmeyeceği ise kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

AUDI TESTTEN GEÇEMEDİ

Bu yıl ise bir başka önemli Alman otomobil firmasının adı dizel skandalıyla anıldı. Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Audi’nin bazı dizel motorlu araçların egzoz emisyon testleri sırasında sonuçları yanıltıcı yazılım kullandığını söyledi. Bu durumun 2009-2013’te üretilen V6 ve V8 dizel motorlu Audi A8 ve A7 modellerinde fark edildiğini aktaran Dobrindt, bu konuyu Audi’nin de bünyesinde olduğu Volkswagen Üst Yöneticisi (CEO) Matthias Müller ile görüştüğünü kaydetti. Dobrindt, söz konusu durumdan dolayı 24 bin aracın geri çağrılacağını bildirdi. Münih Savcılığı da hilekarlık ve yanıltıcı reklam şüphesiyle şirkete soruşturma başlattı.   

850 BİN OTOMOBİLE YENİ YAZILIM

Alman otomobil üreticisi Audi, ABD ve Kanada hariç dünya genelinde 850 bin dizel motorlu otomobili yeni bir yazılım yüklemek için gönüllü olarak geri çağıracağını duyurdu. Volkswagen (VW) AG bünyesindeki Audi’den yapılan açıklamada, şirketin müşterilerine Avrupa’da ve ABD ile Kanada dışındaki diğer pazarlarda AB5 ve AB6 dizel motorlu otomobiller için bir yenileme programı sunduğu, bu kapsamda gönüllü olarak 6 ve 8 silindirli dizel motorlu (V6 / V8 TDI, AB5 / AB6) 850 bin otomobile yeni bir yazılım uygulanacağı belirtildi. Bunun mevcut yasal gerekliliklerin ötesinde, gerçek sürüş koşullarında emisyonları daha da geliştireceği aktarılan açıklamada, “Bu eylem, Almanya Federal Motorlu Taşımacılık Otoritesi (KBA) ile yakın istişare içinde gerçekleşecek. Bu sayede Audi, özellikle kentsel alanlarda genel emisyonları azaltmayı düşünüyor” denildi. Açıklamada, bu hizmetin aynı tip motorlarla donatılmış olan Porsche ve Volkswagen modelleri için de geçerli olduğu, tüm müşteriler için ücretsiz olarak gerçekleştirileceği vurgulandı.

MERCEDES GÖNÜLLÜ ÇAĞIRDI

Daimler AG, birkaç gün önce, Avrupa’daki 3 milyondan fazla dizel motorlu Mercedes-Benz aracı, emisyon değerlerini iyileştirmek için gönüllü olarak geri çağıracağını bildirdi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, şirketin emisyon değerlerinde iyileştirme işleminin 220 milyon euroyu bulacağına işaret edilerek, işlemlerin gelecek haftalarda başlayacağı ve müşteriler için ücretsiz olacağı belirtildi. Mayıs ayında da Stuttgart Savcılığı, Mercedes’i bünyesinde bulunduran Alman otomobil üreticisi Daimler AG’nin ofislerinde dizel araçlarla bağlantılı olarak dolandırıcılık ve yanıltıcı reklam şüphesiyle arama yaptı. Şirket ise soruşturmalar konusunda yetkililerle tamamen iş birliği içinde olduğunu bildirdi. Alman basınında geçen günlerde çıkan haberde de Mercedes’in bazı dizel araçlarda egzoz emisyon testlerini manipüle eden bir yazılım kullandığı iddia edilmişti. BMW firmasının da emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullandığı öne sürülmesine karşın şirket, bu konudaki suçlamaları kabul etmedi. 

11 MİLYON ARAÇ MANÜPÜLASYONA KARIŞTI

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın bu emisyon testi manipülasyonundan etkilendiği belirtilirken, skandalın ardından firmanın Almanya’daki merkezinden, bu konudaki zararın karşılanması için 6,5 milyar euroluk bütçe ayrıldığı duyuruldu. Ayrıca, Almanya’da Braunschweig Eyalet Mahkemesi, dizel skandalı nedeniyle yatırımcıları tarafından Volkswagen AG’ye bin 400 dava açıldığını ve şirketten yaklaşık 8,2 milyar euro talep edildiğini bildirdi. Volkswagen, geçen yılın haziran ayında da ABD’de, yanıltıcı yazılıma sahip dizel araçların tamir masrafları, tazminatlar ve çevreye yönelik fonlar için yaklaşık 15 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. Volkswagen ayrıca, çevrenin iyileştirilmesi için 2,7 milyar dolar ve “sıfır emisyon teknolojisi” için de 2 milyar dolar finansman sağlamaya razı olmuştu.

TRUMP VERGİSİ ABD’Lİ ÜRETİCİLERİ VURACAK

Boston Consulting Group araştırmasına göre, NAFTA’yı (Kuzey Amerika Ticaret Anlaşması) terk etmek, önleyici gümrük tarifeleri veya sınır-vergi sistemini uygulamak ABD’de otomobil maliyetlerini artıracak ve binlerce tedarikçinin işini risk altına sokarak, Başkan Donald Trump’in umduğu gibi otomatik bir teşvik sağlamayacak. Yayınlanan raporda danışmanlık firması, ABD otomobil sektörüne ek maliyetleri ABD parlamentosu tarafından değerlendirilen iki politika seçeneği üzerinden analiz etti. Bunların başında Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasından çekilmek ve bunun yerine tarifeler getirmek veya sınır ötesi vergi olarak adlandırılan bir vergi uygulamak. Her iki senaryo da pahalıya mal olacak, BCG, Meksika menşeli otomotiv parçalarında yüzde 35’lik bir gümrük vergisi tarifesinin, ABD’de otomobil üretme maliyetlerini ortalama 1,145 dolar arttıracağını, yüzde 20’lik sınır ötesi vergisinin getireceği ortalama ek maliyetin 1.800 dolar olacağını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN