Almanya’yı mülteciler kurtardı

Almanya’yı mülteciler kurtardı

Almanya 2016 yılında öngörülenden fazla çıkan bütçe fazlasını nasıl kullanacağının kavgasını yapıyor. Büyümede yaşanan artışın en önemli nedeni ise ülkeye gelen Suriyeli mülteciler.

KARAR-BERLİN

Dünya ekonomik krizlerle mücadele ederken, Almanya bütçesinin 2016 yılında verdiği fazlalık nerdeyse siyasi krize neden olacak. Federal Maliye Bakanı Wolfgan Schaeube 2016 yılında federal bütçede elde edilen 6,2 milyarlık bütçe fazlasını devlet borçlarını kapatmak için kullanmak isterken, hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel bu paranın yatırımlara yöneltilmesi gerektiğini söyledi. Gabriel, “Halkın kazandığı parayı Mali Bakanının istiflemeye hakkı yok’’ dedi.  Eyaletler ve yerel idareler ve sosyal kasalar da hesaba katıldığında Almanya’nın toplam bütçe fazlası 19,2 milyara ulaşıyor.

2016'DA EN YÜKSEK BÜYÜME ORANI

Alman ekonomisi 2016 yılında son beş yılın en yüksek büyüme oranın yakaladı. Büyüme oranı bu yıl yüzde 1,9 olarak belirlenirken bu rakam geçen yıl 1.7 idi. Beklenenden fazla gerçekleşen büyümenin altında yatan etken ise devlet ve özel tüketimin artması ile konut inşaatlarında yaşanan artış oldu. Söz konusu alanlarda yaşanan artışın en önemli nedeni ise ülkeye gelen Suriyeli mülteciler. Ekonomideki bu iyileşme çalışanların maaşına da yüzde 3,6 olarak yansıdı. Maaşlara yansıyan vergilerinde bu yıl arttığı belirtilirken, maaş zamlarındaki artışın sadece küçük bir kısmı reel olarak çalışanların bütçesine yansıdı. Global piyasaların 2017 yılında rahatlayacağını tahmin eden uzmanlar, bu durumdan istifade edecek ülkelerin başında Almanya’nın olduğunu belirtiyor. İsimli Ifo araştırma kuruluşu Almanya’nın 2017’deki büyüme oranını yüzde 1,5 olarak tahmin etti. Öte yandan, Neue Osnabrücker Zeitung’un haberine göre Almanya‘nın Dublin Anlaşması gereği 2016 yılında diğer Avrupa ülkelerinden 12 binden fazla sığınmacıyı geri kabul ettiği bildirildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN