Anlaşmaya rağmen yasaklar artarak sürüyor

Anlaşmaya rağmen yasaklar artarak sürüyor

Rusya ile Türkiye geçtiğimiz günlerde ticari kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin ortak bir bildiri imzaladı ama Rusya domatesteki yasağa devam etti. Türkiye bu duruma buğday ve ayçiçek yağı ithalatı ile karşılık veriyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Rus mevkidaşı Arkadiy Dvorkoviç,  geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleşen görüşmenin ardından, karşılıklı olarak uygulanan ticari kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin ortak bir bildiri imzaladı. Fakat anlaşmaya rağmen Rusya, Türkiye’den ithal ettiği domatesteki yasağı kaldırmadı. Dün ise Türkiye’den hamle geldi. Rusya Yağ Üreticileri Birliği Başkan Vekili Mihail Maltsev, “Türkiye, vergisiz Rus ayçiçek yağı ithalatına kısıtlama getirdi. Yeniden işleme için yapılan ithalat lisansı başvurularının tamamı kabul edilmiyor. Yüzde 15-30 arasında bir kota uygulanıyor.

Kota uygulaması, gayri resmi olarak yapılıyor” dedi. Aynı gazetenin Sovecon Araştırma Merkezi ve Rus buğday ihracatçısı şirketlerin üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberine göre ise Türkiye Rusya’dan yapılan buğday ithalatına da yeni sınırlamalar getirdi. Habere göre Türkiye’ye buğday satmak için verilen lisanslardan, Rusya’dan ithal edilen buğdaya yüzde 20–25’lik bir kota ayrıldı.Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Türkiye’nin Rusya’dan buğday alımına yönelik yeni kısıtlamalar getirildiği haberlerine ilişkin olarak, “Gerçekten de bazı kısıtlamalar var” dedi. Peskov soru karşısında, “Rus tarafının bazı kısıtlamaları devam ettirdiğini biliyorsunuz. Bunun sebepleri Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Soçi’de ayrıntılı bir biçimde anlatıldı. Kısıtlamaların kaldırılması için Türk tarafıyla görüşmelerimiz sürüyor” ifadelerini kullandı.

İMZALAR İŞE YARAMADI

Geçtiğimiz günlerde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi’nde Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik ortak bildiri imzalandı. İmza töreninin ardından konuşan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye’den domates alımına yönelik yasağın yürürlükte kalmaya devam edeceğini söyledi. Konu hakkında konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise  “Domates Türk-Rus ilişkilerinin sembolü oldu. Rusya kendi üretim ortamını kollamak istiyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN