Araç ruhsatlarını noterler verecek. Trafik tescil işlemleri nasıl yapılır?| 2018 ruhsat yenileme

Araç ruhsatlarını noterler verecek. Trafik tescil  işlemleri nasıl yapılır?| 2018 ruhsat yenileme

Araç ruhsatlarının 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası 2018 yılından itibaren noterler tarafından verilmesi kararlaştırılmıştı. Araç tescil ve sicil işlemlerini artık emniyet değil noterler yapacak.Peki 2018 ruhsat yenileme fiyatı ne kadar olacak? Ruhsat alma işlemleri nasıl yapılacak? Ruhsat yenileme işlemleri 2018'de değişecek. Trafik tescil işlemleri nasıl olacak? 2018 ruhsat yenileme fiyatları ne olacak? Araç ruhsatı alma ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

 
 
Araç ruhsatları sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi. Araç sahipleri için gündem araç tescil ve ruhsat yenileme... 2018'den itibaren araç ruhsatlarıyla ilgili büyük değişiklikler yaşanacak. Bu değişikliklerin en önemlisi ise Araç ruhsatlarını artık noterlerin verecek olması geliyor. Emniyet böylelikle devre dışı kalacak. Peki 2018 ruhsat yenileme fiyatı ne kadar olacak? Noterler ruhsat için ne yapacak? Ruhsat alma işlemleri nasıl yapılacak? Ruhsat yenileme işlemleri kaç gün dürecek? Yeni ruhsat kaç günde alınacak? 2018 ruhsat yenileme fiyatları ne kadar arttı? İşte araç sahiplerinin merak ettiği tüm bu soruların yanıtını haberimizin detayında bulabilirsiniz.
 
Araç ruhsatları ile ilgili ciddi değişiklikler yapılacak. 2017 sonunda yürürlüğe giren 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile artık araç ruhsatları noterler tarafından verilecek.  Emniyette böylece ruhsat yenileme dönemi sona erecek. Peki ruhsatalma işlemlerinde neler yenilendi? Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar ruhsat yenileme ile ilgili bilgi verdi. Tutar: “Uygulama üç aşamada tamamlanacak. Birinci aşamada ikinci el araçların ruhsatını vermeye başlayacağız. Daha sonra bayiler tarafından satışı yapılan sıfır araçların tescil işlemlerini gerçekleştireceğiz. Üçüncü aşamada da trafikten çekme, hurdaya ayırma gibi diğer tescil işlemlerine geçilecek” dedi. 2018 ruhsat yenileme fiyatları vatandaşın gündeminde.

RUHSAT YENİLEME ÜCRETİ İÇİN 5 BAKANLIK DEVREDE

Araç tescil işlemi karşılığında, noterler tarafından alınacak ücret, araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

NOTERLER RUHSAT YENİLEME İÇİN NE YAPACAK?

Ruhsat yenileme işlemlerine ilişkin olarak noterliklere devredilen iş ve işlemler hakkında mevzuatta Emniyet birimlerine yapılmış olan atıflar, noterliklere yapılmış olacak. Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanı Türkiye Noterler Birliğince tutulacak ve bu kuruluşça yönetimi ve güvenliği sağlanacak. Veri tabanında yer alan bilgiler anlık olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşılacak.

RUHSAT GÖNDERİMİ HEMEN YAPILACAK

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, noterlerin ruhsat işlemleri için gereken hazırlığı yaptıklarını söyleyerek, "Tescil işlemi Emniyet birimlerince yapılıyor ama artık tescil ve sicil işlemlerinin TNB gözetiminde gerçekleştirilecek. Bunun için de Araç Tescil Sistemi (ARTES) kurduk. Ruhsat olarak adlandırılan aracın sahiplik işlemini 2018'den itibaren biz yapacağız yani ruhsatı artık biz vereceğiz. Ruhsat gönderimi daha önce bir ayı bulurken, uygulamanın noterlere geçmesiyle satış sözleşmesinin yapıldığı anda verilir hale gelecek. Vatandaşın yararına bir uygulama. Bütün araçların sicil kayıtları da noterliklerde tutulacak. Tescil işleminde sadece satış ve devir yok. Araç üzerinde yapılacak motor şasesi yenilemesinden boyatmaya kadar her türlü değişiklik tescile giriyor."

2017 RUHSAT YENİLEME  ÜCRETİ NE KADAR?

Ruhsat alırken 2017'de şoförler odasından nakil dosyası, 1.25 lira, motorlu araç tescil belgesi 88 lira iken, araçların LPG'li sisteme ya da benzinli sisteme dönmesi durumunda motorlu araç tescil belgesi 88 lira, araçtaki değişikliklerin işlenmesi durumunda ödenecek miktar 88 lira. 2018'in ruhsat yenileme ve ruhsat çıkarma fiyatları ise henüz belli olmadı.

RUHSAT YENİLEMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Aracınızla trafiğe çıkmadan yapmanız gerekenlerin başında ruhsat işlemleri geliyor. İşte yolda kalmamak için yapılması şart olan ruhsat işlemleri...
 
İzin belgesi niteliğine sahip olan ruhsat sıfır ya da ikinci el bir araç alındığında işlemlere başlanarak resmiyeti tesciller. Ruhsat alma işlemi artık eskisi kadar zor ve zahmetli değil. İşte adım adım ruhsat işlemleri:
 
1. İlk olarak aracın herhangi bir trafik cezası ya da MTV borcunun olup olmadığı sorgulanır. Araç üzerinde borç varsa satış işlemi yapılamaz. Önceden olduğu gibi vergi dairesinden bir belge almaya gerek olmaksızın, notere gidildiğinde araç üzerinde borç olup olmadığı internet ortamında görüntülenebiliyor.
 
2. Araç muayenesi diğer önemli konulardan biri. Muayenenin olmaması satış konusunda engel değil. Ancak alıcı üzerinde maddi ve hukuki sorumluluk oluşturabilir. Bu kontroller yapıldıktan sonra satıcı ve alıcı notere giderek satış sözleşmesi oluşturur. Satış işlemi burada gerçekleştirilir. Belirlenen tutarda işlem ücreti yatırılır. Eğer araç plakası değiştirilemeyecekse başka bir işlem yapılmaz. Araç sahibine geçici belge verilir. Ruhsat daha sonra aracın yeni sahibinin adresine kargoyla gönderilir.
 
3. Bu işlemlerden sonra 10 gün içinde aracın trafik sigortasının (alıcının yapacağı zorunlu mali mesuliyet sigortası) yaptırılması gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN