AVM’lerin TL ile kira alma hikayesi lafta kaldı

AVM’lerin TL ile kira alma hikayesi lafta kaldı

AVM’ler çağrıları kulak ardı etti ve ‘Kiralarda dövize devam’ dedi. Yeni sözleşmelerin de dolar ile yapıldığını söyleyen Beta Genel Müdürü Akyıldız, 40 AVM’den 2’sinin TL’ye döndüğünü belirtti.

GÜVEN ADALI

Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız ayakkabı sektörünü ve Beta ayakkabının hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2017’nin zor bir yıl olduğunu ve buna yönelik de hazırlık yaptıklarını belirten Akyıldız, “Beta olarak 2017 yılı zor bir yıl olacak diye konuşuluyordu ve bütün planlarımızı buna göre yapmıştık” dedi. 2017’nin ilk 7 ayı itibariyle toplamda yüzde 41’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini söyleyen Akyıldız, böyle bir dönemde hiç mağaza kapatmadan 5 tane de yeni mağaza açtıklarını ifade ederek, toplamda 44 mağazaya ulaştıklarına değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da çağrısı ile AVM’lerde kiralarında TL’ye dönmesi fikrinin biraz havada kaldığına işaret edem Akyıldız, “Münferit örnekler dışında genele yayılmadı. Ancak bazı AVM’ler ve yatırımcılar kiracının yanında olup, kur sabitleme ve cirodan kira uygulamalarıyla destek olanların yanı sıra hiç destek olmayanlar da oldu” diye konuştu. Beta olarak 40 AVM’de mağazaları olduğunu belirten Akyıldız, “Bu AVM’lerden yalnızca 2 tanesi TL’ye döndü. Birkaç tanesi ise güncel kur üzerinden TL’ye dönmeyi teklif etti ancak konu o değildi. Fiyatlanmış bir dövizden TL’ye dönmek çok bir anlam ifade etmiyor. Bunun dışında kur sabitlemelerle, cirodan kiraya dönüşlerle destek olanlar oldu” açıklamasında bulundu. Piyasada geçtiğimiz 2 yıl içinde bir daralma yaşansa da Kredi Garanti Fonu (KGF) ile piyasanın biraz nefes aldığını vurgulayan Akyıldız, sözlerine şöyle devam etti: “KGF kredileriyle birlikte piyasa belli problemleri çözebilmek için zaman kazanmış oldu. KGF’yi gerçekten verimli kullananlara birlikte problemlerini öteleyen firmalar da oldu. Ayakkabı sektörü bu yıl çok daha memnun. Markalar ve firmalar organik büyümelerinin dışında yeni mağaza açarak problemlerini öteliyorlar. Bu şu demek, çok uzun vadeli mal alıyorsunuz, mağazalarınızı hemen açıyorsunuz ve hemen satış yapmaya başlıyorsunuz. Gelen cirolarla aslında geçmişteki borçlarınızı öder hale geliyorsunuz. Yeni borçlarınız için önümüzdeki dönemlerde daha fazla mağaza açmak zorunda kalıyorsunuz. Tabi bu sarmal tehlikeli, biz bu sarmala girmeyen bir şirketiz.”

BU YIL 550 BİN ÇİFT AYAKKABI SATACAK

Geçtiğimiz yılı yine 67 milyon TL’lik ciroyla kapattıklarını ve bu yıl rakamın 90 milyon TL’yi geçeceğini belirten Barbaros Akyıldız, “2018 yılında mağazalaşma anlamında yüzde 10 büyüme; ciro anlamında ise yüzde 25’lik bir büyümemiz gerçekleşecek. Geçen sene 390 bin çift ayakkabı satmıştık, 2017 hedefi ise 550 bin çift. Bu yıl açtığımız mağazaların bir tanesi hariç, hepsi İstanbul’un dışında ve özellikle daha fazla Anadolu’ya yayıldığımızı söyleyebiliriz. Bu yeni mağazalarımızdan biri Antalya’da, 2 tanesi Bursa’da açıldı. Samsun’da mağaza sayımızı ikiledik. Bir tane de İstanbul’da yatırımımız oldu. Çok yakın bir tarihte bir Antalya bir de Erzurum mağazamız açılacak” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN