Avrupalı turist Türkiye için sinyal verdi

Avrupalı turist Türkiye için sinyal verdi

Geçen yıl Türkiye’de turist sayısı yüzde 30 arttı fakat, gelir 22 milyon dolardan 20 milyona düştü. 2018’de Avrupalı turist konusunda umutlu olduklarını belirten TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Avrupa’dan geri dönüş sinyalleri güçlendi. Fiyatlarda istediğimiz seviyelere dönemesek de ilerisi için umutlarımızın yeşerdiğini söyleyebilirim” dedi.

ALİ YILDIRIM / İSTANBUL

Türkiye’nin bacasız sanayisi turizm, 2016 gibi zor bir yılı geride bıraktıktan sonra, 2017’de doluluk oranlarını arttırdı. Doluluk oranları arttı fakat, gelirler de aynı dönemde düştü. Turizm sektörünü değerlendiren Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, öncelikle TSK’nın Afrin’de terör örgütü PYD/PKK’ya yönelik düzenlenen operasyonunu sonuna kadar destekledikleri ifade etti. Ardından Türkiye’yi 2017 yılında ziyaret eden yabancı turist sayısını açıklayan Bayındır, “Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’ye gelen turist sayısı 11 ayda 27 yüzde artışla 30 milyon 706 bin kişi olarak gerçekleşti. Henüz aralık ayı rakamları açıklanmadı ancak yıl oransal olarak aşağı yukarı bu düzeyde bir artışla sonlanacak gibi görünüyor. Seneyi 32 milyon civarında turist ile kapatacağız” dedi. 2017 yılında Türkiye otellerinde doluluk oranlarının yüzde 18 artarak yüzde 60’ı geçtiğini söyleyen Bayındır, bunun İstanbul’da yüzde 26, Antalya’da ise yüzde 62 yükseldiğini belirtti. Bayındır, “Doluluklarda artış var ama bunu bir de fiyatlarla yan yana koymak ve öyle değerlendirmek gerekiyor. 2017 yılında ADR (Average Daily Rate) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli, Türkiye ortalamasında yüzde 12 gerilemeyle 66.8 euro, İstanbul’da yüzde 14 gerilemeyle 76.3 euro, Antalya’da yüzde 5 gerilemeyle 77 euro olarak gerçekleşti. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise (RevPAR) Türkiye ortalaması bir önceki yıla göre yüzde 3.3 artışla 40.2 euro, İstanbul yüzde 8.4 artışla 47.7 euro, Antalya yüzde 5.7 artışla 46.5 euroya ulaştı” diye konuştu. Avrupalı ziyaretçiler hakkında da bilgi veren Timur Bayındır, Türkiye ucuzluğuyla Avrupalı turistin kıskacında olduğunu vurguladı. Bayındır şöyle devam etti: “Almanya, İngiltere, Hollanda gibi Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarında geri dönüş sinyalleri güçlendi. İngiltere’de 2018’e yönelik Türkiye rezervasyonlarındaki artış yüzde 80’i buldu. Bu hızlı artış, genel olarak düşük fiyat kaynaklı olsa da turizmde geleceğe dönük umutların artmasını sağladı. En son Hollanda Utrecht Fuarı’nda da Hollanda pazarından benzer bir işaret aldık. Hollanda basınında çıkan yorumlarda ‘Hollandalılar Türkiye’yi özledi’şeklinde ifadeler yer aldı. Henüz Berlin Fuarı başlamadı ancak Almanya’dan rezervasyonlarda da yüzde 40’a varan oranlarda artış var.”

RUSYA PAZARI 5 MİLYONA YAKLAŞTI

“Rusya turist sayısı açısından ana pazarımız oldu. Rusya’dan gelen turist sayısı 2014 yılında 4 milyon 479 bin kişiyle rekora ulaşırken, 2015 yılında bu rakam 3 milyon 649 bine, 2016 yılında da 866 bine geriledi. Geçen yıl yeniden sıçrama olduğu geçen yılın ilk 11 ayında 822 bin Rus turist gelirken, bu yıl ilk 11 ayda bu sayı 4 milyon 647 bine yükseldi” diyen Timur Bayındır şunları söyledi: “2018 yılında da Rusya’dan gelecek turist sayısında seyrin istikrarlı olarak artacağını, ancak Türkiye’nin ürün olarak deniz-kum-güneş’in yanında Karadeniz’de kruvaziyer, sağlık, termal, kongre ve kültür gibi turizm alanlarını pazarda geliştirmesi gerekiyor. Mısır pazarının kapalı olmasının da Türkiye’ye faydalı oldu. Bu yıl Mısır’da kapılarını açtı. O yüzden Rusya tarafından bir düşüş olabilir.” İran pazarının da 2.3 milyona ulaştığını ifade eden Bayındır, Arap ve Orta Doğu pazarının olduğu gibi devam edeceğini ekledi.

HEDEF 36 MİLYON ZİYARETÇİ

2018 yılın için umutlu olduklarını ifade eden Timur Bayındır, “Henüz fiyatlarda arzu ettiğimiz seviyeye dönemesek de 2018 ve daha sonraki yıllar için umutlarımızım yeşerdiğini söyleyebilirim. Uluslararası büyük fuarlardan edindiğimiz izlenimler 2018 yılına yönelik umutlarımızı artırıyor. Özellikle ana pazarımız durumunda olan ve Türk turizminin belkemiği diyebileceğimiz Avrupa pazarlarından gelen işaretler memnuniyet verici. Dolayısıyla 2018 yılında bir yükselme trendi başlayacaktır. Turist sayısında yine çift haneli artış yakalayabiliriz” dedi. Afrin’e yapılan operasyonların bir etkisi olmadığına değinen Bayındır, 2018’de 36 milyon turist beklediklerini ekledi.

ÇİNLİLER MARKA VE KUMAR İSTİYOR

Yeni ve gelişmeye açık olan birçok pazarın olduğunu vurgulayan Timur Bayındır, Türkiye’nin mutlaka Hindistan, Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerine açılması gerektiğini ekledi. Bunun için ulaşım ağını geliştirmemiz gerektiğini söyleyen Bayındır, “Havayoluyla ulaşımda ciddi düzeyde kapasite sorunu var. Çin’den Türkiye’ye uçuşların mutlaka artması lazım. Mevcut durumda bütün Çin Türkiye’ye gelmek istese senede 300 bin kişi gelebilir. Çin’de yılda 260 milyon kişi seyahat ediyor. Bunun 1 milyonu bile Türkiye’ye gelmiyor. Çinli turist bir gecede seyahat ettiği ülkede ortalama 350 euro konaklama ücreti ödüyor. Birde kumarhane alışkanlıkları var. Bizde de bu yönde sadece turistlerin girebileceği yerler açıkçası yok. Marka takıntıları çok yüksek, bizim de bu da yok. Kendi dillerine çok önem veriyorlar. Gittikleri turistik ülkeler de bile sadece Çince konuşuyorlar. Bizde Çinlilerin tek rehberi Uygur Türkleri, onları da istemiyorlar” dedi.

ŞURA SONUÇLARINI BEKLİYORUZ

Ankara’da kasım ayında 3. Turizm Şurası’nın gerçekleştiğini belirten Timur Bayındır, “Biz de TÜROB olarak geniş bir katılımla ve uzun bir öneri listesiyle Şura’da yerimizi aldık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şura’nın açılışında yaptığı konuşmada koyduğu vizyon sektöre cesaret verirken, Şura boyunca ele alınan konularla da sektörün geleceği açısından umutlandık. Şura’da sunulan önerilerin yeni bir hamle döneminin kapısını açacağını umuyoruz. Ancak Şura’nın üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen henüz Şura önerileri rapor haline getirilmedi ve yayımlanmadı. Söz konusu ‘yol haritasının’ netleşmesi ve bizlere rehberlik edebilmesi için Şura sonuçlarını beklediğimizi önemle belirtmek isterim. Öte yandan ekonomiyi doğrudan etkiliyoruz ama ekonomi kordinasyon kurulunda değiliz.”

18-01/24/screenshot_3.jpg

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN