Bakan Ağbal: Fon devredilen şirketlerin yönetimini belirleyecek

Bakan Ağbal: Fon devredilen şirketlerin yönetimini belirleyecek

Varlık Fonu'yla ilgili denetim olmayacağı eleştirilerinin haksız olduğunu söyleyen Ağbal, şirketlerin yönetimine müdahale olmayacağını ifade etti. Ağbal "her şirketin kendi yönetim kurulu ve yönetimleri var. Sadece hissedarlıktan kaynaklanan yönetim organlarını oluşturma yetkisini kullanacak. Stratejilere ve alınan kararlara hiçbir şekilde müdahale olmayacak" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal CNN Türk kanalında Hakan Çelik'in konuğu olarak, Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Ağbal, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) "kaynak üretimine yardım edeceğini" savunurken, TVF'nin kamu projelerinde anahtar role sahip olacağını söyledi.

İşte Bakan Naci Ağbal'ın konuşmasından satırbaşları;

Türkiye Varlık Fonu hakkında geç kaldı. Burada önemli bir insiyatif alarak Varlık Fonu'nu kurduk. Varlıkların bir araya getirilmesi ile oluşturulacak sinerji ile , Türkiye uluslararası projelerde önemli bir aktör haline gelecek, Varlık Fonu altına alınan şirketler, sayesinde yeni kaynak üretilecek. Türkiye'de sermaye piyasalarındaki oynaklıkların engellenmesi, büyük altyapı projelerin finansmanında önemli bir kaynak elde edilecek.

 Varlık Fonu altına giden şirketler , daha fazla katma değer üretecekler. Başka alacağımız kararlarla, uluslararası ortaklıklar da yaparak Varlık Fonu daha da güçlenecek. Kamu Varlıklarından hangileri bir araya getirildiğinde nasıl daha stratejik bir hal olabilir bunu düşünüyoruz.

VARLIK FONU İÇİN 3 AŞAMALI DENETİM

Varlık Fonu bağımsız kuruluşlar tarafından 3 aşamada denetlenecek. Bağımsız denetim var, Başbakan tarafından görevlendirilen 3 denetim görevlisi olacak ve aynı zamanda meclis denetimi var.

Her sene yıllık bağımsız denetim raporu ve başbakana sunulan denetim raporu meclise gidecek. Plan bütçe komisyonu her sene oturacak, fondaki tüm şirketleri tekrar tekrar denetlenecek.

ŞİRKETLERİN YÖNETİM VE STRATEJİLERİNE MÜDAHALE OLMAYACAK

Kimse tereddüt etmesin. Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin stratejileri, yönetimleri ve personelleri şu anda olduğu gibi devam edecek. Hatta oluşturulan sinerji sayesinde varlıkların oluşturduğu bu değere daha fazla değer katılacak. Sadece hisse devri yaptık. Özelleştirme idaresindeki hisseleri alıp Varlık Fonu'na devrettik.

Özellikle kanuna yazdık, uluslararası standartlara sahip stratejilerle yönetilecek. Her şirketin kendi yönetim kurulu ve yönetimleri var. Sadece hissedarlıktan kaynaklanan yönetim organlarını oluşturma yetkisini kullanacak. Stratejilere ve alınan kararlara hiçbir şekilde müdahale olmayacak.
Özelleştirme fonunda olan varlıklarda bu fona devredilen şirketler arasında yer alıyor. Halkbank ve THY, özelleştirme planında olan şirketler..

Bu varlıklarla ilgili bu şirketlerle ilgili özelleştirme süreçleri yine hükümet tarafından kararlaştırılacak. Varlık FOnu yine hükümetin, bu devletin fonu, kimse endişe etmesin.

VERGİ İNDİRİMİ YÜZDE 5 OLARAK UYGULANACAK

Vergisini düzenli ödeyen vatandaşlar için bakanlık olarak uzun süre üzerinde çalıştık. Basit bir sistem bir vergi mükellefi, mükellef olduğu vergi beyannamelerini süresinde ödemiş, yapılan denetimlerde herhangi bir eksiklik bir yanlışlık bulunmamışsa bu mükellefimizi ödüllendireceğiz.

Yeni uygulama kapsamında, tam uyumlu bir vatandaşımız ise hesaplanan verginin yüzde 5'ini almayacağız. Hedef kitle çoğunlukla KOBİ'ler. İndirilecek olan vergi bir milyon lirayı aşmamak üzere yüzde 5 vergi indirimi yapılacak. 1 milyon liralık parasal sınırı koymamızın nedeni, daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlerin faydalanması için,yabancıya konut satışı.

İnşaat sektörümüzün ortaya koyduğu performans ile bölge ülkelerinden yatırım çekebiliyor. Yabancıya konut satışı bir ihracat, ülkeye döviz kazandıran şirket. Bugün bir inşaat şirketi yabancıya konut veya iş yeri açtığında yüzde 18'lik KDV'yi ödemeyecek. Yabancılara konut satan inşaat şirketlerinin üzerine aldığı vergi yükünü iade edeceğiz.

Geçtiğimiz yıl yabancılara 18 bin konut satılmış. Yeni düzenlememizde konut dışında ofisler de var. İnanıyoruz ki yabancılara yapılacak konut ve iş yeri satışları ciddi bir dinamizm kazanacak.

BEYAZ EŞYA VE MOBİLYADA VERGİ İNDİRİMİ YAPTIK

Bu düzenleme müthiş bir ilgi gördü. Bütün firmalar ertesi gün gazetelere reklam verdiler. Mobilya ve beyaz eşya sektörü geniş kitlelerin alım yaptığı sektörler.

Önümüzdeki dönemde mobilya ve beyaz eşyada ciddi bir hareketlilik getirecek. Konutta da benzer düzenlemeler yaptık. Gündemimizde inşaat maliyetlerini düşüren vergi oranlarını aşağıya çekebilecek yetkiyi Bakanlar Kurulu'ndan aldık. Tapu harcında oran farklılaştırması yetkisi altık.

Otomotivde sektörlerle istişare ediyoruz. Onlarla konuşuyoruz. Ekonomiyi canlandıracak tedbirler alınması gerekiyorsa, karşılıklı oturur konuşuruz.

Hem otomotiv sektörü diğer bütün sektörlerde ekonomiye can verecek düzenlemeyi yaparız. Bir taraftan bütçenin iki yakasını bir arada tutmak, bir taraftan da ekonomiyi canlı tutmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Referandum sonrası Türkiye ekonomisinde yatırım patlaması yaşanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN