Bakan Arslan: "THY’nin Akabe’ye Mart ayından itibaren uçuşları başlayacak"

Bakan Arslan: "THY’nin Akabe’ye Mart ayından itibaren uçuşları başlayacak"

Bakanı Arslan, "THY’nin Akabe seferlerini başlatması konusunda gerekli çalışmaları yaptık. Mart 2018 tarihi itibariyle haftada üç frekans olmak üzere yeniden uçuşlar başlayacak. Bu iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, Akabe limanları üzerindeki ticaretimizin ve taşımacılığımızın arttırılması için çok önemli bir adım olacak" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ürdün Ulaştırma Bakanı Cemil Ali Mücahid ile bir araya geldi. İki mevkidaş Bakanlık toplantı salonunda Türkiye-Ürdün Ulaştırma Karma Komisyon Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Bakan Arslan, toplantı öncesinde yaptığı açkılamada Bakan Mücahid ile ikili görüşmeler yapmak üzere Temmuz ve Ağustos ayında bir araya geldiklerini hatırlatarak, meslektaşının görevde 4 ayının tamamladığını ve 4 aylık periyotta üç kez bir araya geldiklerini dile getirdi. Temmuz ayında gerçekleştirilen Amman ziyaretinde iki ülke arasında Ulaştırma Karma Komisyonu kurulması ve ilk toplantının da Türkiye’de olmasını belirlediklerini ifade eden Arslan, Türkiye-Ürdün Karma Komisyonunu gerçekleştirmenin memnuniyetini duyduklarını belirtti. Toplantı kapsamında teknik heyetlerin haftanın iki günü birçok müzakerelerde bulunduklarını ifade eden Arslan, "Heyetler ulaştırma alanındaki iş birliğimizi derinleştirmek, daha da kolaylaştırmak adına çalışma grubu toplantıları gerçekleştirdiler. Bunlar karayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı, sivil havacılık, deniz taşımacılığı ve kombine taşımacılık alanındaki grupların iki gün süren müzakerelerinde ülkelerin ortak çıkarlarına hizmet edecek bir bir sonuç elde edildi. Bu sonuçlar imzalayacağımız protokolde yer almış olacak. Bu komisyon vesilesiyle de bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye-Ürdün arasındaki ulaştırma ilişkilerine ivme kazandıracak gelişmeler ve çözümler kaydedilmiştir" şeklinde konuştu.

INTERMODAL TAŞIMACILIK İÇİN HEYETLER GÖRÜŞECEK"

Ulaştırma ilişkilerine katkı sağlayacak gelişmelerden birinin de 1978 tarihli gemi adamlarının eğitimi, belgelendirilmesi ve vardiya tutma standartları hakkındaki uluslararası sözleşme (STCW-78) kuralları uyarınca Türkiye ile Ürdün arasında gemi adamları belgelerinin karşılıklı tanınmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalanması olacağını ifade eden Arslan, bu mutabakat zaptıyla Türkiye ve Ürdün bayraklı gemilerde Türk ve Ürdün uyruklu vatandaşların istihdam edilmesine imkan sağlanacağıın kaydetti. Bunların denizcilik açısından önemli bir gelişme olduğuna değinen Arslan, "Ayrıca taşımalarımızı arttıracak müzakerelere de devam edeceğiz. Heyetlerimiz 2018 yılının ilk çeyreğinde ülkemizde gerçekleştirilmesi öngörülen Kara Ulaştırması Karma Komisyonu Toplantısı ve 2018 yılı ikinci çeyreğinde de Ürdün’de Denizcilik İstişareleri 1. Toplantısı’nı düzenlemiş olacağız. Sivil havacılık alanında da bir araya gelecek, ICANN 2017 Aralık ayı toplantısında da ilgili havacılıkla ilgili arkadaşlar bir araya gelecekler" dedi.

MART AYINDA İLK UÇUŞUNU YAPACAK

Arslan, heyetlerin ülkeler arasında intermodal taşımacılık konusunu da görüşeceğini belirterek, "THY’nin Akabe seferlerini başlatması konusunda gerekli çalışmaları yaptık. Mart 2018 tarihi itibariyle haftada üç frekans olmak üzere yeniden uçuşlar başlayacak. Bu iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, Akabe limanları üzerindeki ticaretimizin ve taşımacılığımızın arttırılması için çok önemli bir adım olacak. Türk Havayolları ile Royal Jordanian Havayolları imzalanan kot paylaşımı anlaşmasının da havacılık ilişkilerini geliştirmeye hizmet edeceğini vurgulamak isterim. Zor bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Ortaklaşa atılacak her adım, sadece ülkeler için değil aynı zamanda bölge için çok büyük önem arz ediyor. Kudüs ve Harem-i Şerif tüm İslam dünyası için çok önemli, bizim için de hassasiyetimizin olduğu bir konu. Bu konuda Haşimi Hanedanlığı’nın Kudüs ve Harem-i Şerif’in kutsiyetinin korunması konusunda oynadığı önemli bir rol var. Bu rolü hem destekliyoruz hem de önem veriyoruz" diye konuştu.

Ürdün Bakanı Mücahid ise, amacın Türk yatırımlarının Ürdün’de daha fazla olması ve bu ilişkilerin özellikle ulaştırma alanında artmasını istediklerini ifade ederek, "İki ülke arasındaki bu temasların artarak ve kesintiye uğramadan devam etmesi iki ülkenin de yararına olacaktır. Temennimiz bu ziyaret iki ülke arasında ulaştırma alanında yeni kapının açılması" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Arslan ve Mücahid arasında Türkiye-Ürdün Ulaştırma Karma Komisyonu protokolü imzalandı. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

ANKARA/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN