Bakan Dönmez: Akdeniz'de ilk sondajı önümüzdeki ay yapacağız

Bakan Dönmez: Akdeniz'de ilk sondajı önümüzdeki ay yapacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Akdeniz’de inşallah planımız önümüzdeki ayı geçmeden yani önümüzdeki ayın içerisinde ilk sondajımıza başlamak istiyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Dönmez, "Doğu Akdeniz’de fiili durum nedir? Orada kim ne kadar arama yapıyor?" sorusuna ise "Akdeniz’de inşallah planımız önümüzdeki ayı geçmeden yani önümüzdeki ayın içerisinde ilk sondajımıza başlamak istiyoruz" şeklinde cevap vererek sözlerine şöyle devam etti:

“Oyunun rengini değiştirecek tek unsur, bunu yerli ve milli olması açısından söylüyorum, bizim doğal gaz veya petrol bu topraklarda veya denizde bulmamız. Onun için hem Türkiye Petrolleri’nde hem özel sektörde hidrokarbon arama faaliyetlerine hız veriyoruz. Bu kapsamda Güneydoğu’da bir takım güvenlik gerekçesiyle arama yapılamayan yerler vardı. Teknik olarak gidilmesi uygun olmayan. O kapsamda aramaları artırdık şuanda hem Hakkâri’de hem Siirt’te yeni arama bölgelerimiz, sondajlarımız var. Ümitliyiz. Ancak bugünden bir beklenti doğurmakta istemiyoruz çünkü ne çıkacağını bilmiyoruz.

'İLK SONDAJ ÖNÜMÜZDEKİ AY'

Denize gelince, hem Karadeniz’de hem Akdeniz’de bizim sismik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etti. Akdeniz'de inşallah planımız önümüzdeki ayı geçmeden yani önümüzdeki ayın içerisinde ilk sondajımıza başlamak istiyoruz. Bu Antalya açıklarında olacak, lokasyon hemen hemen belirlendi. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl bir gemi satın almıştık. Şimdi onun tabi ekipmanları kontrol edildi, tamamlandı. Onlarda ilk defa orada kendi gemimizde başlamış olacağız. Niyetimiz bu gemi ile her yıl iki tane yani ortalama iki tane açılabiliyor sondaj yapmak.

18-09/20/441c379e-e4d3-4a7f-b343-420ed9551b5e.jpg

Karadeniz’de daha önce bir 4 sondajımız vardı, bunlar yabancı yerli Türkiye Petrolleri ile. Henüz daha bir gaz bulabilmiş değiliz. Ümitli olduğumuz bir iki yer daha var, oralarda yoğunlaşıyoruz. Evet, Karadeniz’de, orada da belki sondajlara başlayabiliriz. İkinci geminin alımı ile ilgili belirli bir noktaya geldi, şimdi onun finansmanı ile alakalı görüşmelere başladık. Biraz tabii bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığımızla da görüşüyoruz. Finansmanı temin etmek için. Onu da bağlarsak ikinci gemiyi de almış olacağız inşallah.

Doğu Akdeniz’de bizden başka kimler arıyor demiştiniz. İsrail aradı buldu. Biliyorsunuz çıkartıyor. Güney Kıbrıs Rum kesiminin çalışmaları var. Onlarda işte bulduk diyorlar ama bana gelen bilgiler çok da umduklarını bulamamışlar. Yani bir rezerv var ama ciddi bir rezerv olmadığı yönünde bir takım geri dönüşler var. Mısır yine keza. Biz işte varsa bulacağız sloganı ile hareket ediyoruz. İnşallah bulursak da bu oyunun rengini kaderini bir şekilde değiştirme imkanına kavuşuruz, temennimiz o. Buradan hareketle biraz madenden de bahsedelim çünkü vakit de daralıyor. Aslında şimdi hep enerji tarafını elektrik, doğal gazı konuştuk madende de ciddi atılımlarımız var. Bu yeraltı rezervlerimizin ekonomimize bir şekilde kazandırmamız lazım. Orada yürüyen önemli bir projemiz var. Havadan jeopolitik haritalama diye bir çalışmamız var. Bunu biz iki tane uçak temin edip, uçaklara son teknolojik teçhizat yüklenerek havadan yer altındaki madenlerin varlığını keşfini yapmaya çalışıyoruz. Bu bir nevi havadan film çekmek gibi bir şey. MR’ını çekmek gibi bir şey.”

ANKARA/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN