Balık satmak için kurulan Samsung’dan çılgın kâr

Balık satmak için kurulan Samsung’dan çılgın kâr

Kurutulmuş balık ihraç etmek için kurulan Samsung, 80 yılda teknoloji devi oldu. Şirket ikinci çeyrekte 12,6 milyar dolar kâr açıkladı.

Dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Samsung, yılın ikinci çeyreğinde 12 milyar 670 milyon dolar kar açıkladı. Güney Koreli şirketten yapılan açıklamaya göre, aynı dönemde satışlar ise geçen yıl aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 20 artışla 54 milyar 800 milyon doları buldu. Samsung’un karının yüzde 50’den fazlası, çip üretiminin bağlı olduğu yarı iletken biriminin satışlarından kaynaklandı. Akıllı telefonların yaygınlaşmaya başladığı 2 binli yılların başlarında yıldızı daha da parlayan Samsung’un ilginç de bir kuruluş hikayesi var:

 Bugünün teknoloji devi Samsung, Lee Byung-Chul tarafından 1938 tarihinde, 30 dolar sermaye ile yakın ülkelere kurutulmuş balık, sebze ve meyve satmak amacıyla kuruldu ve 10 yıl içerisinde gıda üreten ve satan bir şirket haline geldi. 

 1969’a kadar gıda, tekstil ve sigorta işleri yapan Samsung, o yıl Samsung-Sanyo adı ile televizyon üretimine girdi. 

 On yıllık süreçte 4 milyon siyah beyaz TV satışı yapan Samsung, bir rekora da imza attı. 

 1980’lerde firma bölünerek uluslararası PC, kaset çalar, klima gibi elektronik sektörüne ağırlık vermeye başladı. 1987 yılında kurucu Byung-Chull Lee öldü ve yerine oğlu Kun-Hee Lee yönetim kurulu başkanı oldu.

 2006’da dünyanın ilk Blu-ray oynatıcısını üreten firma, 2008 yılında ABD mobil telefon pazarında bir numaraya yükseldi. 

DÖNÜM NOKTASI FRANKFURT BİLDİRGESİ

Fakat 1993’te Samsung’un geleceğini biçimlendiren bir dönüm noktası yaşandı. Şirketin kurucusu Lee Byung-Chul’un oğlu olan Başkan Lee Kun-hee, Frankfurt Bildirgesi diye bilinen açıklamayı yaptı. Kun-hee’nin Frankfurt Havalimanı yakınındaki Falkenstein Grand Kempinski otelinin konferans süitinde yönetim ekibine yaptığı açıklama tam üç gün sürdü. Samsung’un bugün yapmaya çalıştığı pek çok şey tutku, vizyon ve bolca detay içeren bu konuşmada yatıyor. Bu konuşma Samsung’un bir parçasına dönüştü ve şirket kültürünün vazgeçilmez bir parçası oldu.

ANAHTAR KELİME ‘ÇEŞİTLİLİK’

Frankfurt Bildirgesi’nin sonuçlarından biri, çeşitlilik isteği. O yüzden Samsung, elektronik tüketim mallarına ek olarak yarıiletken fabrikaları, kâğıt fabrikaları kurdu ve inşaat sektöründeki projelere büyük yatırım yaptı. Hatta Samsung’un Mühendislik ve İnşaat Bölümü, Samsung’un ofislerinin ve mağazalarının yanı sıra dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan Petronas Kuleleri, Taipei 101 ve Burj Khalifa’dan da sorumlu. Hummalı faaliyetleri ve çeşitliliği sayesinde Samsung, Güney Kore’nin her yerinde. Neredeyse her Güney Koreli’nin Samsung’la bir bağlantısı ya da orada çalışan bir tanıdığı var. Bu da ülkede muazzam bir marka bağlılığına neden olmuş. 

ADININ ANLAMI NE?

Şirketin isminin kökeni yabancı ama bir anlamı var. Samsung aslında Sam ve Sung olarak iki parçadan oluşan bir kelimedir ve bunların bir anlamı var. Sam ‘üç’, Sung ise ‘yıldız’ anlamlarını taşır. Yani Samsung’un anlamı “üç yıldız” demek. Korece sembolü ise “Hanja” demek, yani büyük sayıda ve güçlü demek. Özetle Samsung’un marka adına DNA’sı, büyük bir şey, güçlü ve sonsuz yerleşik hakkına sahiptir.

YENİ YATIRIM KARARI ALDI

Samsung dev yatırımın ilk sinyallerini verdi. Şirket bu ay başında yeni yatırımlarını çip ve akıllı telefona yapacağını açıkladı. Yatırım miktarının ise 18 milyar 600 milyon doları bulacağını kaydetti. Samsung yeni yatırımlarıyla birlikte 500 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını duyurdu. Toshiba ve SK Hynix’le kıyasıya rekabet halinde olan Samsung’un bu kararı almasında Güney Kore Devlet Başkanının etkili olduğu iddia ediliyor. Devlet Başkanı Moon Jae-in geçtiğimiz günlerde teknoloji devlerine yatırım çağrısı yapmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN