Beşiktaş’ın gecekondusu Zekeriyaköy'de 7 villaya bedel

Beşiktaş’ın gecekondusu Zekeriyaköy'de 7 villaya bedel

Emlak vergisinde 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak metrekare birim değerleri vatandaşın cebini yakacak. İstanbul Levent’te Büyükdere Caddesi, yedi yılda 2 bin 800 liradan 24 bin 500 liraya, Beşiktaş Ballı Sokak 700 liradan 11 bin 500 liraya çıktı. Villa bölgesi Zekeriyaköy’de Akçaağaç ve Aksöğüt sokakları bin 500 lirada kaldı.

HAMİDE HANGÜL / İSTANBUL

Emlak vergisinde 4 yılda bir yenilenen birim değerler, bu yıl yeniden tespit edildi. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığından 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan Değer Tespit Komisyonları, yeni birim değerlerini, sokak, sokak tek tek belirledi. Emlak vergisinde yeni birim değerleri, 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak ve yeni yılın emlak vergileri bu değerler üzerinden ödenecek. Gayrimenkul alım satımları sırasında tapu harcına esas değer de emlak vergisi değerinin altında olamayacak. Büyük tartışmaları da beraberinden getiren eski birim değerlerden sonra, 2018’in değerleri de tartışılacak özellikler taşıyor.

Belediyeler, bu yıl yapılan son tespitler sırasında 2010 başındaki değerleri 8’e, 9’a katladı. Artış oranları İstanbul’da yüzde 700’leri aştı. Birçok ilde de enflasyonun çok üzerinde değer tespitleri yapıldı. Bu semtlerden biri Beşiktaş. Söz konusu ilçeye bağlı Levent Mahallesi Büyükdere Caddesi’nde 2010 yılında 2 bin 800 lira olan metrekare birim değeri, 2018 yılı için 24 bin 500 lira olarak belirlendi.  Yine aynı mahalleye bağlı Ballı Sokak’ta, 2010’da 700 lira olan metrekare değeri, 2018 başından itibaren 11 bin 500 liraya yükseltildi.  Anadolu Yakası’nın yeni cazibe merkezlerinden Ümraniye’de de yüzde 183’lere varan artışlar söz konusu.  Söz konusu ilçede İstanbul Finans Merkezi’ne yakın konumuyla müteahhit ve yatırımcıların gözdesi haline gelen Ihlamur Kuyu Alemdağ Caddesi’nde 2010 yılında 300 lira olan söz konusu değer yüzde 183 artışla 850 liraya, İstiklal Mahallesi’nde Birlik Caddesi 150 liradan 425 liraya yükseldi. İstanbul Finans Merkezi’ne yakın konumda bulunan Site Mahallesi’nde en düşük 65, en yüksek 800 lira olan parseller 2 bin 500 liraya kadar çıktı.

Villa bölgesi Zekeriyaköy’de değer artışları yüzde 257’leri buldu. Söz konusu mahallede Akçaağaç ve Aksöğüt sokaklarında metrekare birim değeri, 420 liradan bin 500 liraya çıkmış durumda. 2018 yılından itibaren geçerli olacak emlak vergisi metrekare birim değerlerini Karar Gazetesi’ne değerlendiren TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da Zekeriyaköy ve Arnavutköy’de değer artışlarının aşırı yükseldiğini söyledi. Erilkun, “Buralar hem Kanal İstanbul, hem de üçüncü köprü yolu üzerinde olduğu için en kıymetli yerler arasında. Arnavutköy’de özellikle Sazlıdere ve Haraççı kesimleri kıymetli bölgelerden. Bu bölgelerde yüzde 400’lere varan oranlarda bir artış söz konusu” diye konuştu. TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, villa bölgesi Zekeriyaköy’ün de çok kıymetli olduğunu, 2010 ve 2014 yılı ile karşılaştırıldığında buralarda da değer artışlarının yüzde 200’leri aştığını söyledi. Erilkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üçüncü köprü güzergahı Avrupa Yakası’nda Zekeriyaköy üzerinden gittiği için burada değer artışları yüzde 200’leri aşıyor. Arnavutköy’de de yüksek değer artışları var. İstanbul genelinde yüklü bir artış bekliyoruz. 2014 yılında bu konuda pek çok vatandaş mağdur oldu ve açılmış çok sayıda dava var. 2018 yılında da benzer bir tablo ile karşılaşabiliriz” diye konuştu. 

KOMİSYONDAN ‘UYGUNSUZ’ ŞERHİ

Söz konusu değer artışlarında gizlenen bedellerin de etkili olduğunu ifade eden Hakan Erilkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçek değerler ile gerçek satış değerleri birbirlerinden farklı olduğu için devlet de buna müdahale edemiyor. Hakiki satış bedelleri tapuda görülmüyor. Bu nedenle devlet, çok daha fazla vergi alabilecekken, onun sadece beşte birine razı olabiliyor. O aradaki farkı devlet bu şekilde çıkarmaya çalışıyor, ama beyan değerlerinden, ama kira gelirlerinden bir şekilde toplamaya çalışıyor. 2018 yılı emlak değerlerini öğrenmek için vatandaşların önce muhtarlıklara gitmesi lazım. Ancak bazı bölgelere de yeni yeni gitmeye başladığını duyuyoruz.”  Beşiktaş, Zincirlikuyu ve Nispetiye bölgelerinde değerlerin tavan yaptığını söyleyen Hakan Erilkun, “Nitekim bu nedenle bu bölgeler İstanbul Ticaret Odası Takdir Komisyonu üyesi karara uygunsuz şerhi düşmüş” açıklamasında bulundu.

İHTİRAZİ KAYIT’LA İTİRAZ HAKKI

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Hatice Kolçak, belirlenen yeni emlak vergi oranlarının belediyelerin varsa muhtarlıkların internet sayfalarında yayımlanmasının gerektiğini söyledi. Kolçak, “Vatandaşın belediye ve muhtarlıklara gitmeden internetten bu verilere ulaşıyor olması lazım ” dedi. Komisyonun değer artışlarını ilan etmek zorunda olduğunu ifade eden Kolçak, “Vergiler çıkıyor, haziran sonu netleşiyor, belediye ve muhtarlıklara gönderiliyor. 1 Temmuz’dan itibaren askıya çıkmaya başladı” dedi. İtiraz konusunda ise Kolçak, şu bilgileri verdi: “Diyelim ki kişi önümüzdeki sene bu taksiti ödemeye gitti. Gittiğinde taksiti öderken çok yüksek olduğunu fark ederse, İhtirazi Kayıt olarak da Vergi Mahkemesi’ne itiraz edebilir” dedi. TÜSODER’den Av. Rıdvan Yıldız da mükellefler ödeme yapmak için gittiklerinde, karşılarına çıkan emlak vergisinin yasal orandan fazla olması durumunda ödemelerini İhtirazi Kayıt ile yapmaları ve ödeme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödeme yaptıkları belediye aleyhine Vergi Mahkemesinde dava açmaları gerektiği uyarısında bulundu.

17-08/01/ekran-resmi-2017-08-01-020651.png

İTİRAZ SÜRESİ 9 EYLÜL’E UZADI

Emlak vergisi metrekare birim değerlerine itiraz süresi uzatıldı. Bina, daire, arsa ve araziler için belirlenen emsal değerlerinde vergi mahkemelerine itiraz süresinin 9 Eylül 2017 tarihine kadar uzatıldığı öğrenildi. Belediyelerden edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçtiğimiz hafta belediyelere itiraz süresinin uzatıldığına yönelik bir yazı gönderdi. Söz konusu yazıda, itiraz süresinin 9 Eylül 2017’ye uzatıldığının belediyelere tebliğ edildiği öğrenildi. Sektör temsilcileri, süre uzatımının adil tatil nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini belirtiyorlar. Öte yandan yeni emsal artışları 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN