Birliklerde iki dönem kuralına devam kararı

Birliklerde iki dönem kuralına devam kararı

Anayasa Mahkemesi, TİM ve İhracatçı Birlikleri yönetimlerinde görev süresinin iki dönem ile sınırlandırılmaması için yapılan itirazın reddine karar verdi. TİM Başkanı Büyükekşi, “Yeni fikirlerin ve yeni arkadaşlarımızın göreve gelmesine olanak tanımalıyız” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 6. Maddesine yönelik yapılan itirazın reddine yönelik gerekçeli karar, bugün Anayasa Mahkemesi tarafından açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını müspet bir gelişme olarak gördüklerini söyledi. İlgili kanunu 2009 yılında kendilerinin hazırladığını ve Bakanlık ile paylaştıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “O gün Başkanlıkların 2 dönem ile sınırlandırılması konusuna da bugünleri öngörerek özellikle kanun metninde yer verdik. Amacımız, camiamızda sürekli yenilenme ve farklı bakış açılarının yönetime gelmesinin zeminini hazırlamaktı. Bazı arkadaşlarımız geçtiğimiz dönemde, buna yönelik uygulamanın iptaline ve görev süresinin 2 dönemle sınırlandırılmamasına ilişkin bir dava açtılar. TİM olarak buna karşı olduğumuzu ve Başkanlığın 2 dönemle sınırlı kalması gerektiğini Mahkeme ile paylaştık. Gelen karar ile Anayasa Mahkemesi yapılan itirazı reddetmiş ve görev süresinin 2 dönemle sınırlı kalmasına hükmetmiş oldu” diye konuştu.

TİM ve Birlik Başkanlığının bir hizmet yarışı olduğuna dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Tüm başkanlar kendi özel işlerinden ve ailelerinden feragat ederek bu hizmeti yürütürler. Ancak bunun bir mesleğe dönüşmemesi gerekiyor. Diğer taraftan yeni fikirlerin yönetime gelmesine, yeni arkadaşlarımızın göreve gelmesine olanak tanımalıyız. Bütün bu çerçeve içinde Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını, beklentimiz ile uyumlu ve müspet bir gelişme olarak görüyorum.” Halen yürürlükte olan 5910 Sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerini Kuruluş ve Görevleri Kanunu’nun 6’ıncı maddesinin 3’üncü fıkrasında, “Bir kişi, aynı birlikte, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en fazla iki dönem başkanlık yapabilir ve bir daha aynı göreve seçilemez” ibaresi yer alıyordu. 2018 yılı Mart ayında 2 dönem görev süresi dolacak olan bazı birlik başkanları kanunun bu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

SEKTÖR SAYISI ARTIRILMAK İSTENİYOR

Kararı olumlu bulduklarını belirten Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı değerlendirmede, “Sektör sayısının 26’dan 42’ye çıkarılması ve yeni birlikler açılarak bir daha seçilme şansı kalmayan başkanlara yeni makamlar oluşturulmak isteniyor” dedi. Türkiye olarak zor bir dönemden de geçildiğini ifade eden Eroğlu, “İhracatçı Birliklerinin geliri ihracatçılardan, yapılan her ihracat başına yaptıkları zorunlu kesintilerdir. Bu kesintilerle şu an bile bütçelerinin yetmediğini gündeme getiren ihracatçı birlikleri, daha parçalanıp bölündükçe güçsüzleşip, işlevsizleşecektir. Bütçe yetmeyince bu sefer ihracatçıdan yaptıkları kesinti oranını arttırma yoluna gidecekler. Yani şahsi koltuk kaygısıyla sektör sayısını artırıp daha da küçük yapılar oluşturmak, birlikleri içi boş yapılara dönüştürecek ve kaynak yetmediği için ihracatçıdan yapılan kesintilerin artmasına sebebiyet verecektir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN