Borçlanarak tüketim bitmeli

Borçlanarak tüketim bitmeli

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tasarruf oranını artırmak istediklerini belirterek, “Biz devlet olarak destek verelim, bu sayede de Türkiye dışa bağımlı olmaktan kurtulsun. Aslında bu bir milli mücadele” dedi.

Katıldığı bir televizyon programında ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, amaçlarının vatandaşların borçlanarak tüketmelerinin önüne geçmek olduğunu vurgulayarak, bunun uzun vadede büyümeyi de sınırladığını söyledi. Vatandaşın daha çok tasarruf etmesini desteklediklerinin altını çizen Şimşek, “Biz devlet olarak destek verelim, kolaylıklar sağlayalım, bu sayede de Türkiye’nin birikimleri, tasarrufları artsın, Türkiye dışa bağımlı olmaktan kurtulsun. Aslında bu bir milli mücadele gibi bir şey” değerlendirmesinde bulundu. BES’te otomatik katılıma ilişkin çalışmaları hakkında bilgi veren Şimşek, “Meclisteki tasarıda 1-2 düzenleme yapıyoruz, orada 2 ayda çıkış izni vardı, biz onu genişletiyoruz, 6 aya kadar çıkma imkanı sunuyoruz” dedi. Şu ana kadar konut birikim hesabına ilginin son derece sınırlı olduğunu belirten Şimşek, 12 bin 600 kişinin bundan yararlandığını, toplam kaynak miktarının 81 milyon lira civarına ulaştığını aktardı. Çeyiz hesabında ise 25 binin üzerinde hesap bulunduğunu, birikimin de 47 milyon lira olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti: “Bu yetersiz, burada devlet ciddi imkanlar sunuyor. Son tasarıyla konut hesabını gerçekten cazip hale getiriyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) olduğu gibi eğer siz ilk konutu almak için uzun süreli tasarruf yaparsanız, devlet olarak yüzde 25’i kadar size destek vereceğiz. Bu arada paranız nemalanacak. Son olarak da evi alırken, şu anda biliyorsunuz harç var, Maliye Bakanlığımız ile de görüştük, o harç konusunda da kolaylık sağlayacağız. Bakanlar Kuruluna o yetkiyi vereceğiz. Gerçekten uzun vadeli birikim sonunda bu tür bir konut hesabıyla ev almak çok cazip hale gelecek. Şöyle bir sistemin de önünü açıyoruz, Almanya’da benzer sistem var. Siz tasarrufu yaptığınız dönemde daha düşük mevduat faizine razı olursanız, kredi döneminde de daha düşük faizli bir mortgage yani bir konut kredisi alabiliyorsunuz.” 

ENFLASYON YIL SONU TEK HANE OLACAK

Mehmet Şimşek, Türkiye’nin son yıllarda özellikle kur şokları ve artan petrol fiyatlarından kaynaklı bir enflasyon şoku yaşadığını belirterek, “Daha önce de söyledim, enflasyon aralıktan itibaren aşağı yönlü eğilime girecek diye. Nitekim girdi, güçlü bir şekilde de devam ediyor. Ben inanıyorum ki bu yılın sonu itibarıyla tek haneye inecek” dedi. Kasım ayı işsizlik rakamlarını da değerlendiren Şimşek, şunları söyledi: “Geçen sene 1 milyon 448 bin vatandaşa iş bulundu. Aynı dönemde 510 milyon nüfuslu 28 AB ülkesi, 1 milyon 950 bin kişiye iş bulabildi. Bu muazzam bir başarı.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN