Borsa tedirgin dolar ve faiz sakin

Borsa tedirgin dolar ve faiz sakin

Jeopolitik risklerin zirve yaptığı şu günlerde doların küresel değer kaybı TL’yi desteklerken, IMF’in aksine uzmanlar faizlerde bir sorun olmadığı ve bu seviyede devam edeceği görüşünde. Gelişmelerden oldukça etkilenen borsanın ise gözü kulağı Afrin’de.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Jeopolitik sorunların en büyük sorun haline geldiği şu günlerde piyasalar da yön arayışında son düzlüğe gelmişe benziyor. Dolar 3,72-3,84 bandında hareketlerini sürdürürken faiz cephesinde ise hararetli bir tartışma başladı. Faizlerdeki anlaşmazlığın kıvılcımını ateşleyen IMF, “Ekonomi pozitif üretim açığı, hedefin üzerinde enflasyon ve daha geniş cari açık olmak üzere aşırı ısınma ibareleriyle karşı karşıya kaldı” dedi ve aba altından sopa göstererek ‘büyümeyi düşürün, para politikası daha sıkı olsun, vergileri artırın ve faizleri yükseltin’ demeye çalıştı. Kurumdan gelen bu açıklamaya iş dünyasından tepki gecikmedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkası Öztürk Oran, “Faiz lobisine sahip çıkan IMF heyeti, ‘4. Madde Konsültasyonu’ adını verdiği raporunu kendi yönetim kuruluna sunacakmış. 5. Madde’yi de onlara ben söyleyeyim. IMF’nin yaptığı, uluslararası kumpaslara ortak olarak Türkiye’ye karşı yeni bir cephe açmaktır. Onların işine gelen 90’ların Türkiye’si geride kaldı. Türkiye’nin gelişmesi için Türkiye’de faizler bir an önce düşmeli. Burada tercih üretim midir, yoksa finans lobilerini beslemek midir? IMF’nin sadece faizi artırmaya dayalı politikalarının iflas ettiği Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar defalarca kanıtlanmıştır” dedi. Faizlerdeki trendi ve gelecek günlerine dair öngörülerini paylaşan Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TCMB’nin mevcut faiz seviyelerini uzun süre korumasını beklediğine değindi. Enflasyonda en kötünün geride kaldığına işaret eden Erkan, “Önümüzdeki birkaç ay da manşet enflasyon gerilemeye devam edecek. Ancak Merkez Bankası’nın son politika açıklamasından da hatırladığımız üzere, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek bu geri çekilme baz etkisi kaynaklı ve Merkez Bankası tarafından dikkate alınmayacak. Dolayısıyla, mevcut koşullar altında Merkez Bankası henüz TL fonlama maliyetlerini düşürme konusunda adim atmayacak görünüyor” dedi. Bankaların artan mevduat maliyetlerini kredi maliyetlerine yansıtması durumunda da kredi büyümesinin yavaşlayabileceğini söyleyen Erkan, şöyle devam etti:

“Hükümet bunu istemiyor. Bankaların kredilere uyguladığı faizlerin artmasını beklemiyorum, hatta konut kredisi faizleri bir miktar aşağıya çekilebilir. Bu konuda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası ve BDDK’nin daha etkin rol oynamasına ilişkin açıklamalarından sonra kapsamlı bir çalışma yapılabilir.”

BORSA AFRİN OPERASYONUNU YAKINDAN İZLİYOR

MarketWatch'ın, piyasa analistlerinin görüşlerini yansıttığı analiz-haberine göre, tekrar yükselişe geçen piyasaların tırmanacağı “endişe duvarı” enflasyon ve faiz artırımları olacak. UBS Portföy Dağılımı Direktörü Erin Browne müşterilere gönderilen bir notta finans piyasalarında yaşanan satış dalgasının son iki yıldır temel güçlerden ziyade teknik olarak desteklenen piyasaları ilk yüzde 10'luk düzeltmesine soktuğunu yazdı. UBS’in müşterilerine yolladığı Browne imzalı notta, “Daha önemlisi çok güçlü küresel büyüme ve kazanç ortamının birden yok olduğunu düşünmüyoruz” denildi. Borsa İstanbul’da ise dün jeopolitik gelişmeler etkili oldu. Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, Suriye ordusunun Afrin’e gideceği söylentileri ile düşüşe geçti. 116 in 511 puandan haftaya başlayan endeks, Suriye’deki gelişmelerin etkisiyle 115 bin 679 puana kadar gerilese de günü 115.882 puandan kapattı.

DÖVİZDE SERT BEKLENTİ YOK

Faiz cephesinde yaşanan gelişmelere ve Afrin’e Suriye ordusunun gireceği iddialarına rağmen dolardaki sakin seyri değerlendiren Enver Erkan, “Jeopolitik taraftan çok batı devletleri ve Rusya gibi güçlerle olan ikili ilişkileri biraz daha önemsiyorum” dedi. Cuma günü Tillerson ziyaretinde ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Almanya temaslarından olumlu açıklamalar geldi. Küresel bazda doların zayıf olması ve EM paralarında ZAR öncülüğündeki iyimserlik isimize yarıyor” diye konuşan Erkan, “ABD faizleri ve dolar endeksi kaynaklı kuru 3.70 bandına yakın görebiliriz. Bu hareketin üst bandında 3.85 gözükebilir.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN