Borsada yabancı rüzgarı ile gelen rekor

Borsada yabancı rüzgarı ile gelen rekor

Yabancı yatırımcının rüzgarını arkasına alan Borsa İstanbul, 94 bin 635 seviyesini görerek rekorunu geliştirdi. 17 Nisan’da yüzde 65,2’ye yükselen borsadaki yabancı yatırımcılar, 2017’de 1,2 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi.

GÜVEN ADALI

Borsa İstanbul’a yabancı yatırımcı ilgisi son 1,5 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, BIST 100 endeksi de bugün tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayımlanan verilerden hesaplanan Borsa İstanbul’daki yabancı takas oranı, 17 Nisan’da yüzde 65,2 ile Kasım 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stokları 41 milyar dolar seviyesinde seyrederken, aylık işlemlere bakıldığında yabancı yatırımcı yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’da 922 milyon dolarlık net alım yaptı.

Yabancının borsaya girişini Karar’a değerlendiren Ekonomist Gizmen Nalbantlı, yılbaşından bu yana 1.22 milyar dolarlık alım gerçekleştiğini belirtti. Yerlilerde ise kısmi de olsa satış gerçekleştiğini ifade eden Nalbantlı, “Bugüne kadar yaklaşık 100 milyon dolarlık giriş olduğunda borsada yüzde 1’lik artış yaşanırdı. Borsada bu yıl yüzde 20 civarında yükseliş yaşandı. Borsa İstanbul’da yaşanan yaklaşık yüzde 5’lik çıkışın neden kaynaklandığı ise belirsizliğini koruyor” dedi.

Nisan ayı başından bu yana referandumdan ‘evet’ çıkacağı beklentisinin yanında yabancı bankaların, bankacılık başta olmak üzere hisse senetlerinin hedef fiyatlarını yükseltmesi borsanın 90 binin üzerine çıkmasını sağladığına değinen Nalbantlı, hafta sonu yapılan Fransa seçimleri sonrası küresel hisse senedi piyasalarında görülen ralliye ayak uyduran BIST100’ün 94 bin 635 seviyesine yükselerek tüm zamanların rekor kırdığını söyledi. Endeksteki yükselişin yıl başından bu yana devam ettiğini ifade eden Nalbantlı, “Dolar bazında görülen dip seviyeler ve yurtdışı benzerlerine göre artan iskonto yabancı yatırımcının ilgisini çekmişti.

Yılın ilk 3 ayında yabancı yatırımcılar 925,4 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdiler. Nisan ayının ilk 2 haftasındaki rakamlarla birlikte 2017 yılında toplam yabancı girişi 1.22 milyar dolar” dedi. “Borsada bir önceki zirve seviyesi olan 93 bin 400 bölgesinin üzerindeki kapanışlar 95 bin 500 seviyelerine kadar yükselişin devamını getirebilir” değerlendirmesinde bulunan Nalbantlı, bilanço dönemi sonrasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Nalbantlı, “Özellikle bankalardaki yükselişte iyi bilanço beklentileri satın alınıyor. Teknik olarak 88 bin-90 bin bölgesi aşağı yönlü geçilmedikçe yukarı trend devam edecek” yorumunda bulundu.

VARLIK FONU İDDİASI

Borsadaki söz konusu artışın Ekonomi Bakanı’nın yaptığı “Borsa haftaya yükselecek” açıklamasının hemen ardından geldiğine dikkat çeken CHP’li Faik Öztrak, “Sayın Bakan borsanın yükseleceği tarihi nereden biliyor? Yaklaşan referandum öncesi piyasaya Varlık Fonu kullanılarak siyasi bir müdahale mi yapıldı?” diye sormuştu. CHP’li Faik Öztrak, önergesinde şu soruları gündeme getirdi: “Türkiye Varlık Fonu veya bu fona bağlı bir fon/iştirak Borsa İstanbul’da hisse senedi alım-satımına başlamış mıdır? Sermayesi kamuya ait başka bir kuruluş, bağlı ortaklık veya yurtiçi/yurtdışı iştirak Borsa İstanbul’da, 10 Nisan 2017 tarihinde ve sonrasında hisse senedi alımı yapmış mıdır? Sayın Ekonomi Bakanı, Borsada olağanüstü fiyat hareketlerine neden olduğu iddia edilen fonun işlem yapacağı tarihi nasıl bilmiştir? Bu konuda kendisinin bilgisine başvurmayı düşünüyor musunuz?”

PİYASALARDA BAHAR VE BAŞARI DÖNEMİ BAŞLAYACAK

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen 2. Sermaye Piyasaları ödül töreninde yaptığı konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, sermaye piyasaları için bahar ve başarı döneminin başlayacağına inandığını belirterek, “İleriki süreçte finansal tüketiciye sürdürülebilir, daha nitelikli ürünler sunabilirsek, çok ciddi başarılar sermaye piyasalarını bekliyor” dedi. Karadağ, 2017 ve sonrasının sermaye piyasaları açısından atılım yılı olacağını vurgulayarak, gelecek dönemde büyük şirketlerin yanı sıra ölçeği yakalayan popüler projelerin de borsada işlem göreceğini ifade etti. Himmet Karadağ, “Faaliyete geçen Türkiye Varlık Fonu’nun da Borsa ve sermaye piyasalarımız için büyük bir fırsat olacağına, başta kamu yatırımları olmak üzere menkul kıymet ve sermaye piyasalarına yeni soluk getireceğine inanıyoruz. Bu anlamda bütün sektör paydaşlarımızın desteğini ve ilgisini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş da Türkiye ekonomisi açısından 2017’nin 2016 yılından çok daha başarılı bir şekilde tamamlanacağına inandığını söyledi.

AKPM KARARI DOLARI YÜKSELTTİ

Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turun ardından 3.58’in altına gerileyen kur Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) dün yaptığı oylamada Türkiye’yi siyasi denetim altına alma kararının ardından 3.6029 seviyesine sıçradı. Teknik açıdan dolar/TL’de 3,55 seviyesinin önemli destek konumunda bulunduğuna işaret eden analistler, olası yükselişlerde 3,6250 ve 3,6500 seviyelerinin direnç konumunda olacağını kaydediyor. Piyasalar Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısını bekliyor. Bugün yapılacak toplantıda Merkez’in faize dokunmayacağı ama geç likidite penceresinde artış beklentileri bulunuyor.

ABD’DEN GELEN YATIRIM İLK SIRADA

Yabancı yatırımcıların bu yıl özellikle banka hisselerinde net alım tarafında olması, endeks üzerindeki ağırlığı yüksek banka hisselerinin yılbaşından bu yana ortalama yüzde 26 değer kazanmasını sağladı. Ülke bazında bakıldığında, ABD 58 milyar TL’yi aşan portföy değeri ile ilk sırada yer alırken, ABD’yi 25,8 milyar lira ile İngiltere, 12,1 milyar lira ile Lüksemburg, 10,4 milyar lira ile Hollanda ve 7,9 milyar lira ile Katar izliyor.      

HÂLÂ CAZİBESİNİ KORUYOR

BIST 100 endeksinde mevcut seviyelerin birkaç yıl vadeli düşünen yatırımcılar için hala cazip olduğunu düşündüğünü kaydeden Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, 16 Nisan’da gerçekleştirilen halk oylamasının ardından genel seçimlerin 2019’da yapılacağı beklentisinin artmasının TL varlıkları açısından yatırımcı kararlarını pozitif etkilediğini söyledi. Yeni bir referandum ihtimalini akla getiren idam tartışmaları, OHAL’in uzaması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ile ilgili düzenlemeler, olası kabine değişikliği ve siyasetin bir süre daha ekonomik verilerin önünde yer bulabileceği endişelerinin yatırımcıların alım iştahlarını sınırlayabileceğini belirten Doğan, şunları kaydetti: “Yabancı yatırımcılar kısa vadede siyasi ve jeopolitik gelişmelere göre pozisyonlarını zaman zaman gözden geçirebilecektir. Bununla birlikte mayıs-eylül dönemlerinde piyasalardaki hareketliliğin azaldığını, dolayısıyla bu dönemde yeni girişlerin azalabileceğini göz ardı etmemek gerekir.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN