Bu Alman kendi park ediyor

Bu Alman kendi park ediyor

Akıllı otomobilde devrim yapan Mercedes yeni E-Serisi ile dikkat çekiyor. Aplikasyon yardımıyla birlikte araç dışından park etme işlemini de sunan model, aynı şekilde siz araç dışındayken de park yerinden çıkabiliyor. Otonom sürüşe göz kırpan model, şeridinde bile kendi ilerliyor.

KARAR OTOMOBİL / ALİ YILDIRIM

Tüm dünya otomotiv teknolojisi her geçen gün gelişiyor. İşin içinde otomotiv olunca bu gelişim artık yerini kendi kendine yönetim sistemine bırakıyor. Sürücüsüz araçlar, çeşitli yol yardımcıları ve daha birçok teknolojik sistem ile otonom sürüşe her geçen gün daha fazla yaklaşıyoruz. Türkiye’de bunun izleri çok aşikâr bir biçimde yok fakat, bazı üreticiler bunun sinyallerini gerek konsept modelleriyle gerekse mevcut araçlarına ekledikleri bir dizi sistem ile veriyor. Alman otomobil devlerinden Mercedes-Benz, F 015 Luxury ile otonom sürüşü daha öncede tüm dünyaya tanıtmıştı. Marka Bosch ile 2021 yılında sürücüsüz taksileri de yollara çıkarmaya hazırlanıyor.

Asıl konumuza dönmek gerekirse geçtiğimiz haftalarda tanıtımının üzerinden oldukça bir zaman geçmesine rağmen Mercedes-Benz’in yeni nesil E Serisi modeli ile ilk kez tanıştım. Şu an Türkiye yollarında görülebilecek en akıllı otomobillerden biri olarak nitelendirebileceğim araç, bir dizi özellikle birlikte gelmiş. Kendi kendine park etme özelliğine de kavuşan araç, açıkçası artık sürücünün değil kendi hislerine göre hareket ediyor. Siz ne kadar zorlarsanız zorlayın eğer E-Serisi’nin kafasına yatmıyorsa ne yaptığınızı pekte umursamıyor hatta kaza yapma riskinizi minimuma indiriyor. Modelde yer alan Drive Pilot ile her türlü yol koşulunda önde giden araca doğru olan mesafeyi otomatik olarak koruyor. Aynı zamanda 210 kilometre hıza kadar şeritte kalarak onları takip ediyor. Durduklarında duruyor, kalktıklarında kalkıyor. Hatta direksiyonu bile aynı şeritte kaldığınız sürece kendi yönlendiriyor ama elinizi direksiyondan çekmenize izin vermiyor.

17-05/01/adf-1493595813.jpg

Aracı tasarım açısından değerlendirecek olursak ilk bakışta bizlere daha büyük bir C serisini andırıyor. Uzun motor kaputu ve bagaj bölümü sportif görünümü bir araya getirirken kardeşinden de ayrılmış oluyor. 5 metreye yaklaşan uzunluk ve 1,85 metrelik genişlik sınıf standartlarının üzerinde. 540 litrelik bagaj da oldukça geniş. Aracın dışındaki şık tasarım iç mekânda da kendini belli ediyor. Ön bölümün çok büyük bir kısmını kaplayan ağaç kaplamalar kalite algısını zirveye çıkarıyor. Yeni kumanda elemanları, şık göstergeler, büyük multimedya ekranı ve Touchpad öne çıkan detaylar arasında. Kahverengi döşeme ve açık renkli detaylar uyum içerisinde. İç mekânda sunulan yaşam alanı da oldukça ferah. Maksimum konfor vadeden iç mekânda özellikle arka bölüm çok geniş. Araç, PRE-SAFE® Ses ve PRE-SAFE® Impulse yan ismi verilen sensörler sayesinde her şeyden haberdar. Impulse yan, çarpışma veya kaza durumunda sürücüyü ve ön yolcuyu daha iyi bir pozisyona getirerek zararı minimuma indirmeyi amaçlıyor.

KONFOR ODAKLI ZENGİN DONANIM

Uzaktan araç ayar kontrolü hizmetleri, uzaktan araç ayar bilgisine erişim hizmeti, akıllı telefon entegrasyonu, geri görüş kamerası, park pilotu, aktif fren yardımcısı, PRE-SAFE® sistemi, Garmin® MAP PILOT navigasyon ön hazırlığı, açılır cam tavan, direksiyon arkasında vites değiştirme kulakçıkları, statik LED farlar ve LED gündüz farları, ısıtmalı ön koltuklar, bagaj vale kilidi, DYNAMIC SELECT sürüş karakter seçim fonksiyonu, yaya koruma sistemli motor kaputu, ön koltuk hafıza paketi, konforlu süspansiyon, ön koltuklarda dört yönlü bel desteği, 17 inç, 10 kollu vanadyum grisi hafif alaşım jantlar aracın exclusive donanım seçeneğinde standart olarak bulunuyor.

BU LÜKS ÇOK EKONOMİK

* Mercedes-Benz E 220d 4Matic’in kaputunun altında 2,0 litrelik turbo beslemeli dizel motor yer alıyor.

* 194 beygir güç ve 400 nm tork üreten motor, gücünü 9 ileri otomatik (9G-Tronic) ile 4 tekerleğe birden aktarıyor.

* Otomobilin maksimum hızı 239 kilometre.

* 0-100 km/s hızlanma değeri ise 7,5 saniye.

* Tüketim konusunda da oldukça şaşırtıcı olan araç fabrika verilerine göre 100 km’de 4,8 litre yakıt sarfiyatı gerçekleştiriyor.

* Aracın ağırlığını hatırlatalım 1735 kilogram.

* Bizim sürüşümüz boyunca ise araç ortalamada 6,9 litrelik tüketim değerlerini yansıttı.

* Daha sakin yollarda ise 5 litreleri rahatlıkla görmek mümkün

* Mercedes-Benz E 220d 4Matic, son derece keyifli bir otomobil.  4 tekerlekten çekiş sisteminin de verdiği güvenle aracın yol tutuş seviyesi oldukça yukarı çıkıyor.

* Süspansiyon seçimiyle araç hareket halindeyken bile gerekli konforu ve sertliği sunabiliyor.

BAŞLANGIÇ FİYATI 412 BİN LİRA

Mercedes-Benz E 220 d 4 MATIC 412 bin liralık başlangıç fiyat etiketine sahip. Vergi mağduru olan model, 2 litrelik motorla yüzde 110’luk dilime giriyor. Bize konuk olan exclusive donanım seçeneği ise 420 bin lira. Bu fiyata rağmen araç bir dizi donanımı da beraberinde sunuyor. Test aracımızda yer alan sürüş yardım paketi opsiyon fiyatı 17 bin 420 lira, 12,3 inçlik dijital ekran yaklaşık 2 bin lira, Comand online müzik, eğlence sistemi ve navigasyon ön hazırlığı paketi 22 bin lira. Daha lüks bir havaya sahip olmak için 9 özellikli Premium paket alabilirsiniz. Bunun için ise 22 bin 681 lira ödemek gerekiyor. 18 inçlik 5 kollu jantlar ise yaklaşık 10 bin lira. Bunun gibi bir dizi özelliğe sahip olan test aracımızın fiyatı yaklaşık 523 bin lira yapıyor. Hemen ekleyelim 30 bin liralık bakım maliyeti ise 2 bin 800 lira.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN