Bütçe giderleri 56.5 milyar lira

Bütçe giderleri 56.5 milyar lira

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı bütçe dengesi verilerine göre, bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.0 azalarak 58.2 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 19.4 artarak 56.5 milyar liraya ulaştı.

Bu çerçevede bütçe fazlası 1.7 milyar lira, faiz dışı fazla ise 7.7 milyar lira oldu. Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, vergi gelirleri içinde gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, petrol ve doğalgaz ürünleri ile motorlu taşıtlardan alınan ÖTV ile harç gelirleri ekonomideki gelişmeye paralel olarak yüksek düzeyde arttı. İadelerin hızlandırılması ve ihracattaki KDV iadelerinin yüksek gerçekleşmesi KDV iadelerini yüzde 63 artırdı ve bunun etkisiyle net KDV tahsilatı yüzde 1.2 azaldı. Tütün ürünlerinden alınan ÖTV ise baz etkisi nedeniyle geriledi. Ayrıca, yeniden yapılandırma kapsamında Ocak ayı içinde 2 milyar lira gelir elde edildi. Yapılan ödeme tutarı esas alındığında yeniden yapılandırmaya uyum yüksek seviyede seyrediyor. Bakanlık açıklamasına göre; ekonomideki canlılık 2018 yılında vergi gelirleri performansının orta vadeli programda öngörülen hedefleri yakalayacağını işaret ediyor. Ocak ayı bütçe harcamaları bütçe hedefleri ile uyumlu bir şekilde gerçekleşti. Maliye Bakanı Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu: “Özellikle ekonominin ihtiyacı olan kamu yatırımlarının hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefi doğrultusunda harcama gerçekleşmeleri de Ocak ayı içerisinde artış gösterdi. Bununla birlikte faiz dışı giderlerin yıl içerisinde bütçe ödenekleriyle uyumlu bir şekilde olması hususunda kararlılığımız devam edecektir. Mali disiplinden taviz verilmeyecek.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN