Büyüme kapanına kısıldık

Büyüme kapanına kısıldık

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel piyasalarda 2016’nın 2009 krizinden sonraki en kötü yıl olduğunu ve büyümenin de düştüğünü ifade ederek, “Özellikle 2009’dan beri şirket iflaslarının zirve yaptığını görüyoruz” dedi. Şimşek, doların gelişmekte olan ülkelerden çıkışta olduğunu da söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) ev sahipliğinde, NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen “Ekonomi ve Güvenlik Komitesi” toplantısında “Türk Ekonomisine Bakış” başlıklı oturumda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konuşma yaptı. “Dünya bir düşük büyüme kapanına kısılmış gibi” ifadelerini kullanan Şimşek, “Bunu etkileyen faktörler neler? Öncelikle artan korumacılıktan bahsetmek mümkün, yaşlanmakta olan nüfus, yatırımların zayıf kalması, verimliliğin düşmesi, devlet ve özel sektörün yüksek borçluluk oranı, yapısal reformların yavaşlaması bahsedilen faktörler” diye konuştu.

Küresel mali krizden beri bu senenin dünyada en kötü dönem olacağını söyleyen Şimşek, “Özellikle 2009’dan beri kurumsal ve şirket iflaslarının artık zirve yaptığını görüyoruz” dedi. 2009’un İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en kötü yıl olduğunu hatırlatan Şimşek, “Bütün bu küresel arka plana baktığınızda küresel büyümenin azalmaya devam edeceğini görüyoruz. Yüzde 3’lük orandan muhtemelen yüzde 2’lere yaklaşacak, tabii ki düzeltmek için bir şeyler yapmazsak.”       

DOLARDA HABERLER KÖTÜ

Dolara bakıldığında çok iyi haberlerin olmadığına işaret eden Şimşek, “Dolar değer kazandığı zaman gelişmekte olan pazarlara olan akışlar düşüyor. Ciddi bir parasal genişlemeden bahsediyoruz. Küresel mali krizden beri bankaların aslında çalışmaları arttı. Gelişmekte olan piyasalara para akmasını beklersiniz değil mi? Hayır tam tersi, para bu pazarlardan kaçıyor. 2015 yılında gelişmekte olan pazarlardan 739 milyar dolar sermaye çıkışı olmuş” şeklinde konuştu. Ekonominin, refahın sürdürülebilir olmasıyla bağlantılı olduğu kadar barışın sürdürülebilir olmasıyla da bağlantılı olduğunu belirten Şimşek, geçen sene küresel gelirin yüzde 19’unun terörün maliyetine gittiğini söyledi. Kriz öncesine göre büyümede bir yavaşlamanın olduğunu belirten Şimşek, “Türkiye neredeyse yüzde 7’lik büyüme sergiliyordu. Şimdi neredeyse yüzde 3,4’lük bir büyüme görülüyor” dedi.

TASARRUF ORANI OLMASI GEREKENİN UZAĞINDA

Başbakan Yardımcısı Şimşek, tasarrufların az olmasının cari açığa sebep olduğunu belirterek, “Şu anda cari açık milli gelirin yüzde 4’üne tekabül ediyor ki bu hiç sürdürülebilir değil. Bu da özel tasarrufların azlığına bağlı. Bu arada kamu tasarrufları arttı” dedi. Yükselmekte olan bir ülkede ortalama tasarruf oranının yüzde 32,5 olduğu bilgisini veren Şimşek, Türkiye’de bunun yarısına tekabül eden bir tasarruf oranı olduğunu dile getirdi. Türkiye’de bankacılık sektörünün çok sağlıklı olduğunu vurgulayan Şimşek, sektörün varlık kalitesinin de iyi olduğunun altını çizdi. Şimşek, “Bankacılık sektöründe sadece toptan finansman ile ilgili bir sıkıntı var. O yüzden şu anda özel emeklilik programlarını destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN