Büyüme rakamları açıklandı

Büyüme rakamları açıklandı

Türkiye ekonomisine ilişkin 2017 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Buna göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüme kaydetti. Devletin nihai harcamaları ise yüzde 4.3 küçüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK), nisan-haziran dönemine ilişkin ikinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü.

AA Finans'ın "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan 13 ekonomistin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 5,4 olarak belirlenmişti. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte ise yüzde 5 büyümüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla %16,3 artarak 734 milyar 211 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim değeri olarak; tarım sektörü %4,7, sanayi sektörü %6,3, inşaat sektörü %6,8 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %5,7 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %2,1 arttı.

17-09/11/buyume.jpg

DEVLETİN NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 4.3 AZALDI

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %3,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %4,3 azalırken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %9,5 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı %10,5 mal ve hizmet ithalatı ise %2,3 arttı

Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %10,5, ithalatı ise %2,3 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 10.8 ARTTI

İşgücü ödemeleri, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10,8, net işletme artığı/karma gelir %22,5 arttı.

İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %36,2 oldu

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde %38,1 iken bu oran 2017 yılının ikinci çeyreğinde %36,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %45,5'ten %47,8'e yükseldi.

İNŞAAT HALA LOKOMOTİF, SANAYİ UMUT VERİCİ

ERA Genel Müdürü Özhan Atalay, büyümede lokomototif sektörün hala inşaat olduğunu belirtirerek sanayi sektöründeki katkıya dikkat çekti. Atalay'ın değerlendirmesi şöyle: 

Türkiye 2’inci çeyrek büyüme rakamları inşaat sektöründe % 6,8 gibi bir artış görüyoruz. Başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere, hükümetin teşvik ve desteklerinin etkisi, konut kampanyalarının sürdürülmesi, bankaların konut kredisi kampanyaları, konut kredi faiz oranlarının göreceli düşük kalmaya devam etmesi ve konutta KDV indiriminin uzatılması gibi etkenler ile birlikte ulaşılan bu rakamın gelecek olan reformlarla güçlenerek devam edeceğini düşünüyorum.

Verilere detaylı baktığımızda büyümeye inşaat sektörüyle birlikte en güçlü katkının %6,3’le sanayi sektöründen geldiğini görüyoruz. Sanayide yaşanan bu gelişme hepimiz açısından gelecek adına umut verici diyebilirim. 2023 hedeflerine ulaşmada sanayinin yükseliş trendinde olması hepimiz için sevindirici bir gelişme olsa gerek.

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra toplamda %5,1’lik büyümeye katkı sağlayan net dış talebin %1,8 olması da ülkemize sağlanan döviz girdisi açısından kritik öneme sahip. Yapılacak ekonomik reformlarla birlikte bu rakamında hayli yukarılara çıkacağını düşünüyorum.

 Her ne kadar toplam büyüme rakamı genel beklentinin biraz altında gerçekleşmiş olsa da inşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğu gerçeğini bir kez daha görmüş olduk. Bu vesileyle  sektörün öz güvenin pekişmesi ve bu ay itibariyle sektörün tekrar hareketlenecek olması ekonomideki canlanmayı desteklemeye devam edecektir diye düşünüyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN