Çanakkale Köprüsü ile 1 saatlik yol 3 dakikaya iniyor

Çanakkale Köprüsü ile 1 saatlik yol 3 dakikaya iniyor

Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin 5’inci asma köprüsünde temel atıldı. 2023’te bitmesi planlanan ‘Çanakkale 1915 Köprüsü’ sayesinde 1 saatlik yol 3-4 dakikaya düşecek. Köprüden otomobiller için KDV dahil 16,2 euro geçiş ücreti alınacak.

Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olma unvanına sahip olacak “Çanakkale 1915 Köprüsü’’ ile Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun temeli atıldı. Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı dolayısıyla bulunduğu 18 Mart Stadyumu’ndan video konferans sistemiyle bağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Stadyumu’nda Çanakkale Zaferinin 102. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenindeki konuşmasının ardından, Lapseki’de 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temel atma tören alanına canlı bağlandı. Anma töreninde yaptığı konuşmada, “Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri diyor Ziya Paşa” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz Şehitler Köprüsü yapıldığında birileri ona hayır dedi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapıldığında hayır dediler. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne hayır dediler. Osmangazi Köprüsü yapıldığında hayır dediler. Şurada 3 yıl içinde 200 milyon insanın geçtiği Marmaray yapıldığında hayır dediler. Avrasya Tüneli’ne hayır dediler. Şimdi bugün 18 Mart Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Hayır mı, evet mi? İnanın onlar yine onlar hayır der. 5 yıl sonra inşallah bu köprünün açılışına geliyoruz. 102 yıl önce düşmanlarımızı derin sulara gömen Çanakkale şehri için yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor bu. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor” ifadelerini kullandı.Temel atma töreninde vatandaşlara hitap eden Başbakan Yıldırım, Çanakkale Zaferi’nin 102. yılında tarihin yeniden yazıldığını söyledi.

17-03/19/19kr04kopru3.jpg

Yıldırım, Türkiye’ye ve Çanakkale’ye yakışan büyük bir eserin temelini attıklarını vurgulayarak, törenin bugün yapılmasının da ayrı bir anlamının bulunduğunu anlattı. Cumhuriyetin en büyük projelerinden birini daha hayata geçirdiklerine işaret eden Başbakan Yıldırım, “Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Tarih bugünü kaydediyor. İki kıtayı, Avrupa ile Asya’yı altıncı kez birleştiriyoruz. Bu Çanakkale Boğazı’nın altın gerdanlığıdır. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Yıldırım, dünyanın en büyük eserini Cumhuriyetin 100. yılında millete, Çanakkale’ye kazandırmak için bugün ilk harcı koyduklarını bildirdi.

İÇİNDE NOT BULUNAN TÜP TEMELE KONDU

Tarihi günün anısına Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindekilerin içine madeni para ve not koyarak kapattığı tüp, temelin atıldığı yere bırakıldı. Başbakan Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Güney Kore Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang ve AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan butona basarak köprünün temelini attı.

‘PROJELERİ TEK TEK HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Temel atma törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, sadece bakan olarak değil, bakanlıktaki 100 bin kişi adına Çanakkale Zaferi’nin kutlandığı bugünde, şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla yad ettiğini söyledi. Çanakkale ve Sarıkamış’ın, gözlerini kırpmadan şehit olunması nedeniyle önemli olduğunu dile getiren Arslan, birçok projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi. Arslan, şunları kaydetti: “Yıl 2003 veya 2004 Başbakanımızla yine buradaydık. Sayın Başbakanımız, dedi ki ‘Elbette ki Çanakkale geçilmez, eğer düşmanın gözü varsa, gözünü oymak pahasına yol vermedik, vermeyeceğiz. Ama burada kalmamak lazım. Çanakkale’yi ulaştırmak lazım, projeleri tek tek hayata geçirmek lazım.’ Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sadece Çanakkale’nin değil, ülkemizin 81 ilinde insanımızın hayatını kolaylaştırmak adına bütün projeleri, tek tek hayata geçireceğiz. Çalışma arkadaşlarım adına bunun sözünü sizlere veriyorum. 1915 Çanakkale Köprümüz Çanakkale’ye, ülkemize, bölgemize ve insanımıza hayırlı, uğurlu olsun.” 

2023’TE BİTMESİ PLANLANIYOR

Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin de 5’inci asma köprüsünde temel dün atıldı.

Köprü tamamlandığında 3’ü geliş, 3’ü gidiş olmak üzere toplam 6 şerit olarak hizmet verecek.      

2023’te açılması planlanana köprü sayesinde 1 saatte gidilen yol 3-4 dakikaya düşecek.

Tamamlandığında ‘dünyanın en uzun aralıklı köprüsü’ olacak.      

Çanakkale 1915 Köprüsü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla yap, işlet, devret modeliyle hayata geçiriliyor.      

İki yakanın birbirine, toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığı ise 2 bin 23 metre olarak belirlendi.      

Çanakkale 1915 Köprüsü’nün yanı sıra 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşak, 143 alt ve üst geçit inşa edilecek.

Otomobil geçişi 15 euro artı yüzde 8 KDV, otoyol kısmında da kilometre başına 5 sent artı yüzde 18 KDV olacak.

Köprü ve bağlantı yolları ihalesinde, 10,3 milyar lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil olmak üzere 16 yıl 2 ay 12 gün ile en kısa süreyi, Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişim Grubu verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN