Çifte faizi AP yedi

Çifte faizi AP yedi

Ekonomide yavaşlama riskine karşın Merkez Bankası, kur ateşini düşürmek için iki yıl sonra çifte faiz silahını çekti. Ancak artırım kararıyla 3,37’nin altına gevşeyen dolar, AP oylaması ile 3,45’e tırmandı.

ÖZEL HABER: HAMİDE HANGÜL

Tüketici talebinin yavaşlamasıyla birlikte ekonomide düşük büyüme riskine karşın Merkez Bankası, dolardaki aşırı dalgalanmanın fiyatlar üzerindeki olumsuz etkisini törpülemek için faiz silahını çekti. Böylelikle Merkez, 29 Ocak 2014 tarihinden sonra ilk kez politika faizini yarım puan artırarak yüzde 7,50’den yüzde 8’e çıkardı. Gecelik marjinal fonlamayı yüzde 8,25’ten yüzde 8,50’ye yükseltirken, gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25’te sabit tuttu.

5 KURUŞLUK DÜŞÜŞ

PPK, yabancı para zorunlu karşılıkları da tüm vade dilimlerinde düşürdü. Bu sayede karar öncesi 3,42 lirayı aşan dolar, faiz artırımı sonrasında 3,37’nin altına gevşedi. Ancak Merkez’in faiz hamlesi ile dolarda ılımlı esen rüzgar, Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) oylamasıyla yine tersine döndü. AP’nin, Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı sonrasında dolar, yeniden yükselişe geçti. Kademeli yükseliş gösteren dolar kuru önce 3,4383, daha sonra 3,4495’e tırmanarak yeni bir rekor daha kırdı. Para piyasalarındaki hareketlilik hisse senedi piyasalarına da yansıdı. Merkez’in faiz kararı ile sert yükseliş gösteren BİST 100 Endeksi, 75 bin 867 puana kadar çıktı. Ancak AP’den gelen karar sonrası kazanımları geri vererek 74 bin 150 puana kadar geriledi.

TALEPTE YAVAŞLAMA

Öte yandan dün, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararına gerekçe olarak döviz kuru hareketleri ve fiyatlamalardaki riskleri gösterdi. Talepteki yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirten PPK, şu açıklamalarda bulundu: “Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi. ”

ZORUNLU HAMLE İLE 1,5 MİLYAR $

Kurul, ayrıca yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan düşürdü. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacağı bildirildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının ardından açıklama yaptı. Twitter hesabından Mehmet Şimşek, faiz kararına ilişkin, “Başbakanımızın hafta başında ifade ettiği gibi ekonomideki gelişmeleri yakından izliyoruz, ciddiye alıyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

TL'YE DESTEK SİNYALİ VERDİ

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, faiz artırımının, piyasa beklentilerinin ötesinde sıkılaştırıcı bir karar olduğuna işaret ederek, bu yönüyle kararın sürpriz sayılabileceğini söyledi. Kırali, şunları kaydetti: “Karardan önce piyasalarda TCMB’nin faiz silahını kullanmakta çekingen davranması nedeniyle TL’nin korumadan yoksun olduğuna dair bir kanı vardı. Bu da jeopolitik ve politik belirsizliklerin de etkisiyle TL’yi spekülasyona açık hale getiriyordu. Alınan kararla TCMB, gerektiğinde TL’nin arkasında duracağı sinyalini piyasaya verdi.”

FİYATLARDA 'ALTIN' ÇÖKÜŞ

Dolardaki değer kazancı, altın fiyatlarını aşağı çekti. Bu yıl mayıs ayında 1370 doları geçen altının ons fiyatı, dün 1.200 doların altına gerileyerek 1,190 dolardan işlem gördü. Dolar endeksi iki yıl önce 80 seviyelerinde olmasına karşın, bugün 102 seviyelerine yükseldi. Doların değerini gösteren dolar endeksi önceki gün özellikle 100 seviyesinden 102,00 seviyesine hızla yükselerek değer kazanmıştı. Altın fiyatlarındaki bu düşüş yurtiçi fiyatlarına da yansıdı. 24 ayar külçe altının gramı yüzde 0.21 düşüş göstererek 129,1 liraya kadar geriledi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN