Citigroup'tan çarpıcı rapor: Bitcoin 2022'de çökecek

Citigroup'tan çarpıcı rapor: Bitcoin 2022'de çökecek

Bitcoin üretilmesi için gerekli olan yüksek miktarda elektrik enerjisi nedeniyle dijital para biriminin yakın gelecekte cazibesini kaybedeceği belirtiliyor. Citigroup tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2022'de sistemin ihtiyaç duyacağı elektrik miktarı, Japonya’nın tükettiği enerji miktarı olan 1100 terawatt/saate çıkacak. Yani 4 yıl sonra Bitcoin üreten sistem çökme tehdidi ile karşı karşı kalacak.

MİKDAT KARAALİOĞLU / FRANKFURT

Bitcoin çılgınlığı önü alınamaz bir şekilde yükselirken, bu dijital para birimine ne kadar güvenilebileceği hatta bir para birimi olarak sayılıp sayılamacağı da yoğun şekilde tartışılıyor. Uzmanlar Bitcoin’i para biriminden daha çok bir spekülasyon objesi olarak görüyor. Bitcoin hakkında kamuoyunun dikkatinden kaçan bir başka gerçek de bu sanal parayı üretmek için kullanılan yüksek miktarlardaki elektrik enerjisi. Bu, Bitcoin’in orta vadede karlı bir "ürün" olmasının önündeki en büyük engel. Bitcoin üreticilerinin çoğunun merkezi Çin’de. Çinli Bitcoin üreticileri, ürünün yazılımında gerekli olan değişikliklerin yapılmasını engelliyor. Bunlar Bitcoin’in sonunu getirebilecek tehlikeler.

SÜREKLİ ARTAN ELEKTRİĞE İHTİYAÇ VAR

Bitcoin sisteminin tamamen çökebileceğine dair en şiddetli uyarı Citigroup tarafından yapılan bir araştırmayla açıklandı. Bu zamana kadar pek dikkate alınmayan bu araştırmaya göre, en geç 2022 yılında bütün sistem çökme tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Bitcoin üretebilmek için üretimde kullanılan bilgisayarların bir denklem çözmesi gerekiyor. Bu denklemi çözebilenler ödül olarak Bitcoin elde ediyor. Ancak bu denklemler gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Bu da bilgisayarların daha çok hesap yapması, daha çok elektrik enerjisi kullanması anlamına geliyor. Bitcoin üretimi için sadece Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 30 daha fazla elektrik enerjisi kullanıldı.

SIRBİSTAN KADAR ENERJİ TÜKETİYOR

Bitcoin’i hesaplayan ağ sistemi bir devlet olsaydı Sırbistan’ın kullandığı elektrik kadar enerjiye ihtiyaç duyardı. Daha önce zevk için çözülen Bitcoin denklemleri artık tamamen ekonomik amaçla çözülüyor. Hesaplama merkezlerinin çoğunun Çin’de olmasının nedeni de elektrik enerjisinin bu ülkede diğer ülkelere göre hesaplı olması. Citigroup araştırmasının analisti Christopher Chapman enerji fiyatlarının karşılanabilmesi için Bitcoin’in fiyatının 2022 yılında 300 bin ile 1.5 milyon dolar arasında olması gerektiğini söylüyor. Aksi taktirde Bitcoin üretimi için yapılan enerji tüketimi ile kar elde etmek mümkün olmayacak. Chapman’a göre bu da Bitcoin’i sonu anlamına geliyor.

DEVLET MÜDAHELE EDER

Chapman, Bitcoin fiyatının 2022 yılında sözü edilen miktarlara ulaşsa bile ortaya başka problemlerin çıkacağını söylüyor. Buna göre devletler enerji ihtiyacını karşılayabilmek için Bitcoin denklemlere müdahale etmek zorunda kalacak. Ancak ihtiyaç duyulan enerji Japonya’nın tükettiği enerji miktarı olan 1100 terawatt/saate çıkacak. Bitcoin ağı şu an 32 Terawatt saat enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bitcoin hakkında sadece Çin değil, Almanya da endişe duyuyor. Çin para birimi Renminbi ile Bitcoin ticareti yasaklandı. Alman finans kontrol kurumu Bafin ve Federal Merkez Bankası Bitcoin’in spekülatif bir yatırım olduğu konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası’nın da bu yönde uyarıları var. İngiltere Merkez Bankası da Bitcoin’in para yıkama işlemlerinde kullanılmasını engelleyecek yasalar çıkarılmasını istiyor.

ÜLKELER TEDBİR ARAYIŞINDA

Bitcoin’in anonim olması kriminallerin işine yarıyor. Alman lojistik devi DHL Bitcoin para birimi ile ödenmek üzere 10 milyon euroluk bir mebla ile tehdit edilmişti. Uzmanlar Bitcoin ile finanse edilen bir terör saldırısı olması durumunda Bitcoin’in tamamen yasaklanabileceğini belirtiyor. Bitcoin ağının tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil. Bitcoin ağı binlerce hesaplama merkezi ve milyonlarca bilgisayardan oluşuyor. Anacak euro, dolar, yen ve won üzerinden alınıp satılmasının yasaklanması durumunda halkın gözünde cazibesini kaybedeceği tahmin ediliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN