Dar gelirli 817 lira taksitle ‘ev’leniyor

Dar gelirli 817 lira taksitle ‘ev’leniyor

Kredi faizlerinin artmasıyla bu yıl 15 bin orta ve dar gelirli aile ev sahibi olmak için faizsiz sistemin kapısını çaldı. Bu yöntemde, 100 bin liralık konut için tüketici 240 kişilik tasarruf programına alınıyor. Ev teslimine kadar 417, teslimden sonra 817 lira taksit ödüyor. Her yıl enflasyon nispetinde ise yüzde 8 artış yapılırken, 100 ay beklemeden evler 47’nci ayda teslim ediliyor.

HAMİDE HANGÜL/İSTANBUL

Konut kredisi faizlerinin arttığı bu dönemde orta ve dar gelirli aileler, ev sahibi olmak için tasarrufa dayalı yönteme ilgi göstermeye başladı. Bankaya gitmeden 15 binden fazla aile faizsiz modelin kapısını çaldı. Günümüzde 100 bin liralık konut kredisi için 240 ay kredi kullanıldığında yüzde 1.15 faizle ayda bin 540 lira taksit ödeniyor. Toplamda 184.800 TL ödeniyor. Tasarrufa dayalı modelde, yine 100 bin liralık bir konut için 240 kişilik tasarruf programına girildiğinde aylık taksitler 417 liradan başlıyor. Ev tesliminden sonra taksit tutarı 817 liraya çıkıyor. Taksitler bu yöntemde her yıl yüzde 8 oranında artırılıyor. Yapılan bu artışlar toplam borçtan düşüldüğü için kişinin ödeyeceği taksit sayısı azalıyor, borcu olması gerekenden çok daha erken bitiyor. Noter huzurunda yapılan sıralamayla da her ay bir kişi ev sahibi oluyor. 240 kişilik tasarruf programında hiç peşinat vermeyip evini ilk sırada alan kişinin toplam borcu 93 ayda, en son teslim alan kişinin borcu ise 120 ayda bitiyor. Peşin ödemelerde ise borç daha erken kapatılıyor. Son dönemde özellikle orta ve dar gelirli ailelerin radarına giren tasarrufa dayalı ev sahibi olma modelini Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi ile konuştuk.

Hizmet vermeye 2016 yılında başlayan Birevim'de ailelerin kolaylıkla ev sahibi olabildiğini belirten Murat Çiftçi, tüketicilerin vade farksız ve düşük taksitlerle ödeme yapabildiğini söyledi. Özellikle kredi faizlerinin artmasıyla Birevim'e gelen kişi sayısında yüzde 20 artış olduğunu açıklayan Murat Çiftçi, "Aylık başvurularımız binin üzerinde çıktı. Bu yıl ortalama 15 binin üzerinde yeni müşteri yöntemlerimize dahil oluyor" dedi. Tasarrufa dayalı programda 60, 80,120, 180, 240, 360 ve 480 kişilik tasarruf programları oluşturduklarını açıklayan Murat Çiftçi, herkes bütçesine uygun tasarruf programına dahil olabiliyor. Ev almak isteyenler, 312 TL, 500 TL, 1000 TL, 2000 TL, 3000 TL gibi taksitlerden dilediğini seçerek kolaylıkla ev sahibi olabiliyor. "Oluşturduğumuz programlarda her ay bir kişi evini alıyor" örneğin; 100 kişilik bir tasarruf programında bu 100 kişi içinden ilk etapta 6 kişinin sırası belirleniyor. Noter huzurunda bu 6 kişi sırayla evlerini 6 ayda aldıktan sonra, kalan kişiler arasından tekrar 6 kişi daha belirleniyor. Bu durum herkes evini teslim alana kadar devam ediyor.

Tüketicilerin ilgi gösterdiği 100 kişilik tasarruf programında ev sahibi olma modelinin detaylarını Murat Çiftçi, şöyle anlattı: "Örneğin bu programda 100 bin liralık bir ev almak isteyen kişi, aylık bin lira ödeme yapıyor. Biz burada şunu diyoruz, 'teslim aldıktan sonra ödemenizi binde dört kadar artıracağız.' Yani teslim alana kadar bin, teslim aldıktan sonra bin 400 lira ödüyor. Bu finansal model sayesinde 100 kişilik tasarruf programında hiç kimse 100 ay beklemiyor. 1. Ay ile 47. Ay arasında herkes evini teslim almış oluyor. Bu teslim termini hiç peşinat vermeyenler için, şayet müşteri belli oranda peşinat verirse çok daha erken teslim alabiliyor. Örneğin müşterimiz %10 peşinat verirse 1. Ay ile 34. Ay arasında evini alıyor. %30 peşinat verirse, 1. Ay ile 14. Ay arasında evini alıyor.

Orta ve dar gelirlilerin yoğun ilgi gösterdiği küçük taksitli model hakkında da bilgi veren Murat Çiftçi, bu finansman yönteminde taksitlerin 417 liradan başladığını bildirdi. Çiftçi, şöyle devam etti: "Örneğin 100 bin liralık bir tasarruf için 240 kişilik tasarruf programına girdiğinizi düşünürsek, ayda ödenecek tutar 417 TL. Yani bugün kişi kiradayken 417 TL'yi bir kenara koyabiliyorsa Birevim'in 100 bin TL'lik bir tasarruf programına dahil olabiliyor. Sıra tespitinde o ayki ev kendisine çıktığında, kiradan kurtulacağı için aylık taksit tutarı evin değeri üzerinden binde 4 artırılarak 417 yerine 817 TL oluyor."

YARI ÖDEMEDE KONUTLAR TESLİM

Her ay yeni müşteriler için yeni tasarruf programları oluşturduklarını açıklayan Murat Çiftçi, "Daha önce oluşturulmuş tasarruf programlarına yeni kişiler giriş yapmıyor. Noter huzurunda, yapılan sıra tespitiyle her ay bir kişi evini teslim alıyor. Diyelim ki hiç peşinat vermedim ve 100 bin lira için 100 kişilik tasarruf programına dahil oldum. 47'nci ayda evi teslim aldıysam taksitlerim şöyle oluyor. Birinci yıl bin TL ödeme yaptım, yüzde 8 artışla 13'üncü aydan itibaren bin 80 TL ödemeye başlıyorum. 25'inci ayda bin 166 TL, 37'nci aydan itibaren bin 259 TL ödemeye başladım. 47'inci ayda artık teslim aldığım için binde 4 artış yapıyoruz. Bu tarihten itibaren ödemeler bin 659 TL oluyor. Yani yarı ödemesinde teslimat garantisi oluyor. Bu şekilde ödemeyle kişi 47. Ayda evini teslim alırsa en son taksitini bin 935 TL ödeyerek Birevim’in finansal modeli sayesinde toplam borcunu 72 ayda bitiriyor."

300 BİN TL'LİK EVİN TAKSİTİ 1.250 TL'DEN BAŞLIYOR

Anadolu'da 100 bin liraya bir ev bulunabilse de İstanbul şartlarında bunun pek mümkün olmadığına işaret eden Murat Çiftçi, bu nedenle İstanbul'da müşterilerinin ağırlıklı talebinin ikinci el konut olduğunu söyledi. Çiftçi, şöyle devam etti: "Bu durumda örneği 300 bin TL'lik bir evin finansmanını sağlamak için düşünelim. Sıra tespiti yöntemiyle 300 bin TL değerinde bir ev sahibi olmak isteyen aileler 240 kişilik tasarruf programımıza hiç peşinat vermeden dahil olabiliyorlar. Bu durumda 300 bin TL'yi 240'a bölüyoruz. Ev teslimine kadar bin 250 TL taksit ödüyor. Teslim sonrası ise evin değeri üzerinden yani 300 bin TL'nin binde 4'ü kadar taksitlerini artırıyoruz. Yeni taksit bin 200 TL yükselerek 2 bin 450 TL oluyor." 240 kişilik tasarruf programında hiç peşinat vermeyip evini ilk sırada alan kişinin toplam borcu 93 ayda, en son teslim alan kişinin borcu ise 120 ayda bitiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN