Doğalgazda kesintili günler yine başladı

Doğalgazda kesintili günler yine başladı

BOTAŞ, elektrik santrallerine verdiği gazı yine yüzde 50 düşürdü. İran ise tahkim süreci nedeniyle doğalgaz fiyatında yüzde 13,3 indirim yapacak ve 1,9 milyar dolar tazminat ödeyecek.

2016’nın son aylarında yoğun şekilde hissedilen elektrik kesintilerinin ilk nedeni olarak gösterilen doğalgazdaki arz sorunu yine baş gösterdi. Tüm Türkiye’de soğuk hava dalgasının etkisiyle kar yağışı beklenirken, konutlardaki doğalgaz tüketiminin artması bekleniyor. Bu soruna önlem almak için düğmeye basan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), elektrik üreten doğalgaz kombine çevrim santrallerine, yarın saat 08.00’den itibaren çekiş miktarlarının yüzde 50 kısılması talimatı gönderildi. Fakat ocak ayının ilk haftasında da aynı önlemin alınması elektrik fiyatlarının rekor seviyeye tırmanmasına, santrallerin yeterli gaz olmadığı için elektrik üretememesine ve sonucunda tüm yurtta planlı ve plansız elektrik kesintilerinin rekor seviyeye ulaşmasına neden olmuştu.

BOTAŞ’ın bugünden itibaren aynı uygulamayı hayata geçirecek olması, “Tekrar aynı sorunları mı yaşayacağız?” sorusunun sorulmasına neden oldu. Arzdaki soruna rağmen Türkiye’nin doğalgaz ithalatı, fiyatlardaki düşüşün etkisiyle 2016’nın ilk 11 ayında 2015’in aynı dönemine göre yüzde 5,36 düştü. Geçtiğimiz yılın 11 aylık döneminde 40,7 milyar dolar doğalgaz ithalatı yapan Türkiye, 2015’in aynı döneminde ise 43,1 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı gerçekleştirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN