Dolar 3.65 lirayı aştı | Dolar ne kadar? (1 Mart 2017)

Dolar 3.65 lirayı aştı | Dolar ne kadar? (1 Mart 2017)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'de yaptığı konuşmasının ardından dolar yükselişe geçerek 3.65 lirayı aştı. "Dolar kuru ne kadar oldu?" sorusunun cevabını Trump'ın ABD Kongresi'ndeki konuşmasında, ekonomi politikalarına dair yeni bir şey söylememesine karşın ABD Merkez Bankası'nın faizleri yükselteceği beklentisine endekslendi.

Güne yükselişle başlayan dolar/TL, 3,6430 seviyelerinden işlem görüyor. Dün, 3,59 seviyelerinden yükselişe geçerek 3,64'ün üzerini test eden dolar/TL, günü yüzde 0,83 değer kazancı ile 3,6387'den tamamladı.

Bugüne 3,64'ün üzerinde başlayan dolar/TL, saat 10.20 itibarıyla yüzde 0,1 değer kazancıyla 3,6430 seviyesinden alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,38 azalışla 3,8390'dan ve sterlin/TL de yüzde 0,32 düşüşle 4,5010'dan işlem görüyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD Kongresindeki konuşmasında, ekonomi politikalarına dair yeni bir şey söylememesine karşın ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları mart ayında faiz artırım beklentilerini, buna bağlı olarak da dolar endeksini yükseltti.

New York Fed Başkanı William Dudley, Fed'in faiz artırma ihtimalinin çok güçlendiğini belirtirken, San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın "Martta faiz artışı ciddi bir değerlendirme için masada olacak" ifadesi, piyasaların bu ay faiz artırım beklentilerini yüzde 60'a çıkardı.

DOLARA FED ETKİSİ

Analistler, Fed üyelerinin açıklamalarının ardından yükselişe geçen dolar endeksinin şu dakikalarda yüzde 0,6 artışla 101,7 seviyesine çıktığını, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ise yüzde 2,41 seviyelerinde dengelendiğini bildirdi.

Bugün Fed'in Bej Kitap Raporu ve yoğun veri takviminin takip edileceğini belirten analistler, dolar/TL'de 3,6150 seviyesinin önemli destek,3,6700'nin ise direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Dün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları ile dolar kuruna paralel yükselen gram altın fiyatı, 147,0 lirayı görmesinin ardından düşüşe geçti. Altının gram fiyatı dün yüzde 0,86 değer kazanmasının ardından bugün saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,6 azalışla 145,5 lira seviyesinden işlem görüyor.

New York Fed Başkanı William Dudley'ın Fed'in faiz artırma ihtimalinin çok güçlendiğini belirtmesi ve San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın "Martta faiz artışı ciddi bir değerlendirme için masada olacak" ifadesi, piyasaların bu aya ilişkin faiz artırım beklentilerini yüzde 60'a çıkarttı.

Analistler, Fed üyelerinin açıklamalarının ardından dolar endeksinin yüzde 0,4 artışla 101,6 seviyesine çıktığını, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ise yüzde 2,37'den yüzde 2,43'e yükseldiğini bildirdi.

Bugün Fed'in Bej Kitap Raporu ve yoğun veri programı olduğunu belirten analistler, faiz artırım beklentilerindeki artışa karşın dolar endeksinin yükselişinin sınırlı kaldığına dikkati çekti.

Analistler, bugün yurt içinde ve dışında açıklanacak imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, BIST 100 endeksinde 87.300 seviyesinin önemli destek, 89.500'ün ise direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Trump'ın ABD şirketlerine uygulanan vergi oranlarını düşüreceklerini, orta sınıfa vergi kolaylığı getireceklerini söylemesi, doları güçlendirdi.

Dün kapanış saatlerinde 3.61 - 3.62 lira aralığında hareket eden dolar 3.6565 liraya kadar çıkarken,  euro da 3.81-3.82 lira aralığından 3.8656 lira düzeyine kadar yükseldi.

Konuşmasında, Amerikan şirketlerinin ülke dışında yatırım yapmalarını zorlaştıracak kararlar alacaklarına değinen Trump, yakında şirketlere ve orta sınıfa yönelik vergi affını açıklayacaklarını belirtti. Trump, "Amerikan malı satın alıp, Amerikalılara iş vereceğiz" dedi ve ekledi:

"Ekonomi ekibim, Amerikan şirketlerine uygulanan vergi oranını düşürecek tarihi bir vergi reformu hazırlıyor. Bu yeni reform uygulamaya girince şirketlerimiz, her yerde ve herkesle rekabet edebilecek ve başarılı olabilecek. Bu reform kapsamında orta sınıf için yoğun bir vergi kolaylığı getireceğiz."

ABD malır ürünleri ihraç ettiklerinde çok sayıda ülkenin bu ürünlere "çok yüksek gümrük tarifesi ve vergi" uyguladıklarını da vurgulayan Trump, "Buna karşılık yabancı şirketler ürünlerini ABD'ye getirdiğinde, biz neredeyse hiçbir şey uygulamıyoruz" dedi ve bu durumu da değiştireceklerini vurguladı. Trump, "Serbest ticarete güçlü bir şekilde inanıyorum, ancak bu adil bir ticaret olmalı" diye uyardı.

BORSA YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Açılışta BIST 100 endeksi 241,77 puan artarken, bankacılık endeksi yüzde 0,44 ve holding endeksi de yüzde 0,20 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,89 ile orman kağıt, basım, en çok gerileyen ise yüzde 0,15 ile spor oldu.

Dün güne yatay başlayan BIST 100 endeksi, alımların güçlenememesi ve TL'deki değer kayıplarından negatif etkilenerek düşüşe geçti. Analistlerin kısa vadede önemli destek olarak nitelendirdiği 87.300 seviyelerine kadar gerileyen endeks, günü yüzde 0,33 değer kaybıyla 87.478,33 puandan tamamladı.

Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 239 liradan, Cumhuriyet altını da 974 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 0,6 azalışla 1.244 dolardan alıcı buluyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, altın fiyatlarındaki geniş bant içindeki dalgalı hareketin, piyasalardaki belirsizlikten kaynaklandığını söyledi.

Altının ons fiyatında 1.260 dolar seviyesinin önemli direnç konumuna geldiğini belirten Memiş "ABD Başkanı Donald Trump'ın diğer gelişmiş ülkelerle ilgili tedirginliğe neden olan söylemleri, Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin belirsizlikler, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yaşanan düşüşler şubat ayında altın fiyatlarını olumlu yönde destekledi." dedi.

Memiş, ABD'den açıklanan dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalması Fed üyelerinin açıklamalarının ardından altının ons fiyatının gerilediğine dikkati çekerek, bundan sonraki dönem için de Trump'ın söylemleri ve Fed üyelerinin konuşmalarının hafta boyunca altın fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getirdi.

İSTANBUL/AJANSLAR

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN