Dolardaki yükseliş durmak bilmiyor

Dolardaki yükseliş durmak bilmiyor

Ekonomi yönetimi her defasında yükselişlerin geçici olduğunu vurgulasa da dolar bir türlü beklenen düşüşü sergilemezken diğer ülkelerin aksine yükseliyor. Erken seçim kararı ile TL karşısında 4.01’e kadar gerileyen dolar, dün tekrar 4.10’u aştı.

Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı bir türlü dinmek bilmiyor. Yurtiçindeki cari açık ve enflasyon problemine bir türlü kalıcı çözüm bulunamamasının yanı sıra bitmek bilmeyen ‘faiz mi enflasyonu düşürür yoksa enflasyon mu faizi’ tartışmalarının ardında dolar Türk Lirası karşısındaki yükseliş grafiği bir türlü kırılamıyor. 2018’e 3.78 liradan başlayan dolar, 11 Nisan tarihinde Trump’ın “Füzelerimiz geliyor, hazır ol Rusya” açıklaması ile 4.17’yi gördü. Burada Türkiye’nin Rusya ile son dönemdeki yakın ilişkileri ve peşi sıra gerçekleştirdiği anlaşmalar nedeniyle aynı potada değerlendirilmesi sonucu TL, Rus Rublesi’nin ardından en çok değer kaybeden para birimi olmasına neden oldu.  Rusya ile ABD arasındaki gerginliğin dinmesi ile bu defa da yurtiçindeki erken seçim söylemleri TL’ye yön vermeye başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 26 Ağustos’ta erken seçime gidilmesi teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından 24 Haziran’da seçimlerin yapılması kararı alındı fakat ağızlardan çıkan her kelime piyasaya yön verdi. Erdoğan’ın 18 Nisan’daki 14.00’teki konuşmasını yatay hareketlerle bekleyen BIST 100 endeksi, Erdoğan’ın erken seçime gitme kararının alındığı sözleri ile yaklaşık bin puanlık kayıp yaşadı. Fakat Erdoğan’ın konuşmasında seçimin beklenenden de erken, 24 Haziran’da yapılaşacağını açıklaması ile BIST 100 endeksi 2 bin 600 puanlık sıçrama yaparak 110 bin 200 puana çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını 4.09 seviyesinden karşılayan dolar, seçimin 24 Haziran’da yapılacağının açıklanması ile 4.0581’e kadar geriledi. Bu gelişmenin ardından ilerleyen günlerde dolar 4.01’e kadar geriledi ve ekonomi yönetimi seçimin fiyatlandığını, dolardaki düşüşün devam edeceğini söylese de piyasanın gerçekleri pek de böyle olmadı. Dün güne 4.06 seviyesinden başlayan dolar 4.10’u gördü. Türk Lirası’nda durum böyle fakat küresel piyasalarda tam tersi bir görüntü var. ABD Doları’nın Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı gibi uluslararası piyasalarda yüksek hacme sahip, gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısındaki sepet kur değerini ifade eden dolar endeksi, 2018’e 91 seviyesinden başladı fakat 90’a düştü. Yani TL’deki değer kaybına rağmen diğer ülkelerin para birimleri değer kazandı.

‘PİYASA SEÇİMİN SONUCUNU BELLİ ETTİ’

Döviz cephesindeki hareketlilik bir türlü dinmese de siyasiler yaptıkları açıklamalarda bu durumun geçici olduğunu söylemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim tarihini 24 Haziran 2018 olarak açıklamasının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, erken seçimin piyasalara olumlu yansıyacağını ifade ederek, “Ekonomi kaosları sevmez. Türkiye’nin ekonomide 16 senede güçlenmesinin nedeni istikrar, güvendir. Seçim olacak 24 Hazian’da, ardından Mart seçimleri olacak. İktidara gelenin önünde beş yıl perspektifi olacak. 24 Haziran sabahı beş yıllık yol belirlenmiş olacak. Koalisyon yok. Yatırım yapmak isteyenin önünde beş yıllık bir perspektif olacak. Seçim olunca herkes elini cebine atmıyor, ne olacak bir bakalım diyor. Bu sistemle elini cebine atmama dönemi daha kısa olacaktır. Ekonomideki iyileşme 24 Haziran’ı da beklemeyecektir. Ekonomi çevreleri 24 Haziran’da kimin iktidara geleceğini şimdiden görüyordur diye düşünüyorum.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN