Dönüşümde ‘yüksek kat’a son

Dönüşümde ‘yüksek kat’a son

Kentsel dönüşümde plan yetkisini belediyelere devredeceklerini açıklayan Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kimse parselini alıp Ankara’ya gelmesin, artık 3 katsa ‘6 kat artıramazsın’ diye devrediyoruz” dedi. Özhaseki, belediyelere de faizsiz kredi müjdesi verdi.

HAMİDE HANGÜL

Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu ve İstanbul’da 2030 yılına kadar büyük bir deprem beklendiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracaklarını bildirdi. Bu kapsamda plan yapma yetkisini belediyelere devredeceklerini açıklayan Bakan Özhaseki, “Kimse parselini alıp Ankara’ya gelmesin. Bundan sonra sorumluluk belediyelerde olacak” uyarısında bulundu. Kendileri için 2017 yılını, ‘okun yaydan çıkmadan önceki gerilme anı’ gibi tanımlayan Bakan Özhaseki, “Hata yapmak istemiyoruz. O nedenle Şehircilik Şurası’ndan çıkan sonuçları yasalarla şekillendirerek, bu işe hızla başlamak istiyoruz. Binalarda yenileme işini ilçe belediyeleri başlatacak, büyükşehir belediyeleri onlara ağabilik yapacak” ifadelerini kullandı.

Belediyelere yetki devriyle birlikte dönüşüm yapılacak binalarda kat yoğunluğunu artırmayacaklarını bildiren Özhaseki, “Bina 3 katsa 6 kat yapıyor. Bundan sonra 3 katsa ‘6 kat artıramazsın’ diye belediyelere devrediyoruz bu yetki işini” açıklamasında bulundu. Kentsel dönüşümü hızlandırmak için belediyelerin finansman sorununu da çözeceklerini açıklayan Bakan Özhaseki, bakanlık olarak sıfır faizli kredi sağlayacaklarını duyurdu. Özhaseki, “Bu süre içerisinde yıllık 5 milyarlık faiz yükünü biz karşılayacağız. Bunun için 1,5-2 milyar dolarlık gayrimenkullerimizi satacağız. Yurt dışından da finansman temin edeceğiz. Bu sayede her yıl 500 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz, bunun yarısı İstanbul’da” dedi. Belediyelere de büyük görevler düştüğünün altını çizen Bakan Özhaseki, “Belediyelerin ellerinde yetkiler var. Getirsinler projelerini biz bakanlık olarak emirlerine amadeyiz. Bunun AK Partilisi CHP’lisi yok deprem gelince bunları ayırmıyor. Bu nedenle bakanlığın siyasi bir tavrı yok.

Belediye başkanı arkadaşlarımız bur gerçekliği bilerek hareket etsinler. Riskli mahalleleri bir an önce tespit etsinler, bizim istediğimiz altyapıyı hazırlasınlar. Sonra gelsinler bakanlığa her türlü yardımı yapmaya hazırız; kira yardımı ve faizlerini karşılamak dahil. Planını, dosyasını ilk getiren belediye ile bu işe başlarız” ifadesini kullandı. Fikirtepe’nin de ada ada çözüleceğini bildiren Mehmet Özhaseki, Pazar günü 13 adada temel atacaklarını, 2 adanın da yıkımına başlayacaklarını bildirdi. Özhaseki, şöyle devam etti: “Ada bazında başladığmızda her bir problemi tek tek çözdük. Müteahhitleri anlaştırdık, vatandaşlarla anlaştık. İflas eden müteahhitlere ortak olduk. Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla orada çözüm ortağı olduk. Bu pazar günü 13 adada temel atıyoruz. 2 adanın da yıkımına başlıyoruz. Yani 15 adada işe başlıyoruz. 15 adada 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis var. Pazar günü bağımsız 10 bin 269 bağımsız biriminin temelini atıyoruz. Fikirtepe’de büyüklük olarak 35 bin konut yapılacak.”

EKONOMİYE 40 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Türkiye’de 20 milyon konuttan 7 milyonunun riskli olduğunu ve yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine işaret eden Özhaseki, “Her yıl şayet bu dönüşümü sağlayabilirsek yılda 40 milyar dolarlık ekonomide bir büyüklük oluşacak. Çünkü inşaat, 250 sektörü doğrudan ilgilendiriyor. Sadece Fikirtepe’nin payı 18 milyar dolar” dedi. FETÖ soruşturması kapsamında bakanlıklarına geçen okul, yurt gibi gayrimenkul değerlerinin 15 milyar lira olduğunu açıklayan Özhaseki, ayrıca kentsel dönüşümde vatandaştan istenen haraçların da yasa ile önüne geçeceklerini bildirdi. Özhaseki, nüfusu artırmadan dönüşümü sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

ASKERİ ARAZİLER REZERV ALANA DAHİL

İstanbul’da yeni rezerv alanı belirleyerek vatandaşın yerinde oturtacağını söyleyen Bakan Özhaseki,  ancak para harcayana da değerli arazi vererek işi çözeceklerini söyledi. Kentin çeperlerinde kalan askeri alanların buna dahil edileceğini belirten Özhaseki, konut yerine ticaret alanları yapılacağını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN