‘Döviz piyasasındaki dalgalanmayı Merkez Bankası durdurdu’

‘Döviz piyasasındaki dalgalanmayı Merkez Bankası durdurdu’

Kalkınma Bakanı Elvan, döviz kurundaki aşırı dalgalanmaların durduğunu ve aşağı yönlü bir eğilim izlendiğini belirtti. Elvan, Türkiye’nin makroekonomik dengelerinde bozulma ve herhangi bir kırılganlık olmadığını söyledi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Sektör Buluşmaları-Seramikte Türkiye” toplantısına katıldı. Konuşmasına Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başlayan Elvan, yeni milli gelir serisine göre 2010-2015 döneminde Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 7,4 büyüme hızı gerçekleştirdiğini söyledi.      

Türkiye’nin 2016 yılında, yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli sığınmacı akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya, Fed’in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen ilk 9 ayda yüzde 2,2  büyüme kaydetiğini anımsatan Elvan, “Son açıklanan sanayi üretim endeksi ve diğer yurt içi üretim, ihracat ve talebe ilişkin göstergeler, yılın üçüncü çeyreğindeki daralma sonrasında ekonominin tekrar toparlandığını göstermektedir. Son dönemde döviz piyasasında dalgalanma yaşandı. Ancak Merkez Bankasının zamanında ve etkili olarak uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurundaki aşırı dalgalanma durmuştur ve döviz kuru aşağı yönlü bir eğilim izlemektedir. İnşallah önümüzdeki süreçte Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında daha da güçlendiğini hep birlikte göreceğiz” dedi.

Türkiye’nin makroekonomik dengelerinde bozulma ve herhangi bir kırılganlık söz konusu olmadığına işaret eden Elvan, “2015 yılı sonu itibarıyla toplam yatırımların milli gelire oranı yüzde 28,3, toplam tasarrufların milli gelire oranı yüzde 24,8’dir” diye konuştu. Bakan Elvan, Dünya Bankasının, yayımladığı bir raporda Türkiye’nin yüzde 28,3’lük yatırım oranının Asya Kaplanları olarak tabir edilen ülkelerdeki yatırım oranları ile benzerlik gösterdiğini ifade ettiğine atıfta bulunarak, son dört yılda Merkezi Yönetim Bütçesi açığının milli gelire oranının yüzde 1 seviyesinde bulunduğuna işaret etti.

CAZİBE MERKEZİ’NE BÜYÜK TALEP

Konuşmasında Cazibe Merkezleri Programına da değinen Bakan Lütfi Elvan, programın gelişmiş illerle, aralarındaki refah seviyesi arzu edilen hızda kapanmayan 23 ile yönelik bir yatırım seferberliği olduğunu söyledi. Programla bu 23 ilde, istihdama, üretime ve ihracata yeni bir ivme kazandırmayı amaçladıklarını anlatan Elvan, “Bugüne kadar çok yoğun bir talep söz konusu. Ön talepleri almıştık, yaklaşık 20 milyar liralık bir yatırım için ön talep söz konusu olmuştu. Bu ayın 27’sine kadar resmi talepleri alıyoruz, başladık. Şu an itibarıyla 6-7 milyar lira civarında bir talep geldi, her geçen gün artarak devam ediyor. 23 ilimizin hemen hemen tamamına yatırım talebi olduğunu ifade etmek istiyorum. Büyük ölçekli yatırımlarımız da var, 200-300 milyon dolarlık yatırımlarımız da, 10-15 milyon dolarlık yatırımlarımız da var” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN