Dövizle ‘ev’lenmeye son

Dövizle ‘ev’lenmeye son

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TL çağrısı üzerine gayrimenkul sektörü de dövizden yerli paraya geçti. Birçok projede dolarını bozdurup konut alanlara yüzde 20’ye kadar indirimin yanı sıra, yabancılara da artık Türk Lirası üzerinden emlak satışı yapılıyor. Yatırımlarda da TL kullanılacak.

HAMİDE HANGÜL

Dolar kurunun yıl başından bu yana yüzde 20, euronun yüzde 17 değer kazanması üzerine ilk kamu kurumlarında başlayan TL seferberliğine gayrimenkul sektörü de katıldı. Markalı konut üreticileri, dövizini bozdurup konut alanlara yüzde 10 ile yüzde 20’lik indirimlerin yanı sıra, yabancılara da yerli para cinsinden konut satışına başladı. Hatırlanacağı gibi dolar kurunun aşırı yükselmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dövizlerinizi bozdurun, altın ve TL’ye çevirin” çağrısı yapmıştı. Bu çağrı üzerine ilk Borsa İstanbul, tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası’na çevirme ve TL hesapta kararı almıştı. Borsa İstanbul’u Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) takip etmiş, alacakların tahsilatında ve satışlarda yabancı para kullanmayacağını, işlemlerin TL ile yürütüleceğini duyurmuştu.

EGE YAPI 3 YILA ÇIKARTTI

Ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’da (ÖİB), ihalelerin Türk Lirası ile gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Böylelikle, kamuda kritik öneme sahip kuruluşların ardından, ekonominin lokomotifi konumundaki gayrimenkul sektörü de yerli para hamlesine katılmış oldu. Bu kapsamda Sinpaş GYO, tüm projelerindeki satışları, yabancıya satışlar da dahil olmak üzere Türk Lirası üzerinden yapmaya başladı. Ayrıca, Queen Central Park, Aydos Country, Ege Vadisi, Bursa Modern, EgeYakası ve İncek Green’de vade farkını yüzde 0.70’e düşüren ve 120 ay ödeme imkanı sunan kampanyasını da 31 Aralık 2016’ya kadar uzattığını duyurdu. Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, güçlü Türk Lirası kampanyasına destek verdiklerini belirterek, “Gayrimenkul, ülkemiz için halen en güvenli yatırım aracı olma özelliğini koruyor. Şu an konut yatırımı yapmak için son derece ideal bir dönem” dedi.

Bursa Orhangazi ve Yalova’da konut projeleri gerçekleştiren Beyttürk İnşaat da TL hamlesine katıldı. 2017 yılında bini aşkın yeni konut inşa edecek olan firma, yabancılara satışta dolar kullanmama, TL ile konut satışı kararı aldı. Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, “Şirket olarak, yabancılara yaptığımız satışlar da dahil Türk Lirası kullanarak bu seferberliğe dahil oluyoruz. Özellikle Körfez ülkelerine çok sayıda konut satışı gerçekleştiriyoruz. Şimdi, yabancılara dahi satışımızı TL ile gerçekleştireceğiz” dedi. Önümüzdeki beş yılda  Orhangazi ve Yalova’ya 2 milyar TL yatırım planladıklarını açıklayan Barman, “Yatırımlarımızı yaparken de ‘Türk Lirası’ dışında herhangi bir yabancı para birimi kullanmayacağız” diye konuştu. Ege Yapı’da Türk Lirası’na destek kampanyasına güçlü bir şekilde katıldığını açıkladı. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, şunları söyledi: “Bizim gibi lokomotif sektörlerin, iç ve dış hain güçlerin hamlelerine karşı hızlı aksiyon alma kabiliyetinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında piyasalara nasıl olumlu yansıdığını gördük. Şimdi ise Cumhurbaşkanı’mızın ve hükümetimizin çağrılarına güçlü bir şekilde destek verme zamanı. Ege Yapı olarak, bu zamana kadar hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizde tüm satışlarımızı TL üzerinden yaptık. Şimdi ise 3 yıllık projeksiyonda hayata geçireceğimiz 8 projenin satışlarını da TL üzerinden yapacağız. Yaklaşık 2,5 milyar TL’lik bir yatırım ön görüyoruz.” Ayrıca, dolar veya euro ile ithal edilen malzeme ihtiyaçlarını da minimum düzeyde tutma kararı aldıklarını açıklayan Kabadayı, satışlarda 120 ay vade için yüzde 0,70 faiz oranını sürdürdüklerini bildirdi.

SÖZLEŞMELER DE ÇEVRİLEBİLİR

Fuzul Grup da yerli-yabancı ayrımı gözetmeksizin Türk Lirası ile konut satışına geçti. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, “2016 yılında yaptığımız yatırımların çok daha fazlasını 2017 yılında gerçekleştireceğiz. Yatırımlarımızı yaparken de ‘Türk Lirası’ dışında herhangi bir yabancı para birimi kullanmayacağız. Yabancıya konut satarken de dolar-euro’yu değil, Türk Lirası’nı kullanacağız” ifadelerini kullandı. TL kullanımı çağrısı gayrimenkul sektöründen yoğun ilgi görürken, sözleşmelerin de TL’ye çevrilebileceği belirtildi. Avukat Cevat Kazma, sözleşme kurulduktan sonra taraflarca öngörülemeyen durumlar nedeniyle, sözleşme şartlarının bir taraf aleyhine beklenmedik şekilde değişmesi durumunda sözleşmelerin yargı tarafından yeni koşullara uyarlanmasının hukuken mümkün olduğunu söyledi.

DOLARI BOZDURANA YÜZDE 10 İNDİRİM

İhlas Yapı da TL seferberliğine katıldı. Şirket, Bizim Evler 6 ve 7 projesinde, yatırımcılara bozdurdukları dövizin yüzde 5’i kadar indirim yaparken, kampanyasını 31 Aralık’a kadar sürdürecek. Bu kapsamda, dolar ve euro bozdurup makbuzunu getiren konut alıcılarına yüzde 5 indirim sağlanacak. Ispartakule’de yükselen Bizim Evler 6 projesinde 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 ve teraslı daire tipleri bulunuyor. Bin 661 konut ve 160 cadde mağazasından oluşan Bizim Evler 6 projesinde Gökkuşağı ve Metro etapları yer alıyor. Teslime hazır dairelerin sunulduğu Bizim Evler 6’da 116 metrekare 2+1 daireler 498 bin TL’den satışa sunuluyor. Projede ayrıca, 188 metrekare 3+1 daire 706 bin TL’ye, 218 metrekare 4+1 daire 981 bin TL’ye, 302 metrekare 5+1 daire 1 milyon 142 bin TL’ye satışa sunuluyor. Yatırımcıya kredili alımlarda alternatifli ödeme kolaylığı da sağlanıyor. Huzurlu İnşaat da, Türk Lirası’nın değerlenmesi için başlatılan döviz bozdurma kampanyasına destek verdi. İnşaat firması, 10 bin dolar bozduran her vatandaşa İstanbul Beylikdüzü’nde konumlandırdığı Huzurlu Marmara projesinde yüzde 10 indirim sağlıyor.

PEŞİNDE 10 BİN LİRA 18 ARALIK’A KADAR

Sur Yapı da Türk Lirası’na değer kazandırılması hareketine katıldı. Bu kapsamda firma, her 30 bin dolar karşılığında Türk Lirası peşinatına 10 bin lira indirim sunuyor. Böylelikle kampanya kapsamında her 30 bin dolar karşılığında peşinatta mevcut indirimlere ek yaklaşık yüzde 9 indirim uygulamış oluyor. “Dolarını Boz, İndirimi Kap” kampanyası, 18 Aralık 2016 tarihine kadar sürecek. Kampanya, Sultanbeyli’de Gölbahçe Evleri, İlkbahar, Sancaktepe’de Lavender, Ümraniye’de Şehir Konakları, Güneşli ’de Mirage Rezidans, Ispartakule’de Bahçeyaka, ve Bursa Nilüfer’de Marka Rezidans projelerinde geçerli olacak. Ayrıca Eyüp’te yer alan Axis İstanbul A plus ofisler de kampanya kapsamında yer alacak. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Hem döviz bozdurmayı, hem de Türk Lirası ile alışverişi teşvik etmek için kampanyamızı 100 ev ile sınırlı tuttuk” dedi.

BABACAN YAPI’DAN YÜZDE 20 DESTEK

Babacan Yapı da “Dövizini bozdur, Türk Lirası’na sahip çık” kampanyasına destek oldu. Konut üreticisi, dolarını bozdurup belgesiyle gelen herkese konut alımlarında yüzde 20 indirim sağlayacağını açıkladı. Babacan Holding CEO su Mehmet Babacan, “Babacan Holding olarak tarihimizde ilk defa yüzde 20 gibi bir oranda indirim yaptık.  Ülkemizin geleceği için üzerimize düşen ne varsa yapmayı sürdüreceğiz. Bu anlamda başta; Atatürk havalimanı karşısında inşaa ettiğimiz yeni projemiz ‘Babacan  Port Royal’ olmak üzere, Beylikdüzü E-5 üzerinde yer alan ‘Baban Premium’ ve Esenyurt E-5 üzerinde yer alan ‘Babacan Palace’ projelerimizde bu indirim geçerli olacak ” açıklamasında bulundu.

DAİRE SAHİPLERİ KATILDI

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet.com’un Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, emlak ilanlarının da artık dolardan TL’ye döndüğünü açıkladı. Kunter, Ocak ve kasım ayı arasındaki 11 aylık dönemde döviz üzerinden verilen ilan adedinin toplamda yüzde 20 düşüş gösterdiğine işaret etti. Verilere göre, düşüşlerin il bazında sıralaması şöyle gerçekleşti: İstanbul yüzde 25, Ankara yüzde 33, İzmir yüzde 46. En büyük yaşanan iller ise yüzde 59 ile Kocaeli ve yüzde 72 ile Bursa oldu. Bu dönemde dolar üzerinden evini satacak kişilerin kurun yükselişiyle satışta zorluk yaşamaktan kaçtığını belirten Moral, “Türk tüketicisi değişen koşullara göre hızlı bir biçimde konum alıyor. Evini dolar üzerinden satışa çıkaran kişiler de artık ya fiyatı TL’ye çeviriyor ya da satışı askıya alıyor. Döviz artışı, fiyatlara da yansıyacak” dedi.

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN