Dünya devleri Google’a reklam vermeyi kesti

Dünya devleri Google’a reklam vermeyi kesti

HSBC, McDonald’s, Audio gibi pek çok tanınmış marka, Google’ın yönettiği reklam servislerini kullanmama kararı aldı. Gerekçe ise reklamların, aşırılık içeren görüntülerin yanında gösterilme ihtimali olarak açıklandı.

Avrupa Birliği ve bu gruba üye ülkelerle Google arasındaki sorunlara bir yenisi eklendi. İngiltere’de Marks & Spencer, McDonald’s, RBS gibi çok sayıda marka Google tarafından yönetilen reklam servislerini kullanmama kararı aldı. Firmaların bu kararı almasında reklamlarının aşırılık içeren görüntülerin yanında gösterilme ihtimali etkili oldu.

Şirketlerin tamamı açıklamalarında “marka güvenliği” vurgusunu yaptı. Bu gelişmelerin ardından Google’ın Avrupa yöneticisi özür dileyerek reklam yayınlama politikaların gözden geçirme sözü verdi. Tartışmaların kaynağı Youtube ve Facebook gibi kullanıcıların içerik yüklediği ortamlara markaların verdiği reklamların yapay zeka algoritmaları ile otomatik olarak atanmasından çıkıyor.

Dijital reklamcılık pazarını domine eden Google ve Facebook yüklenen şiddet, terörizm desteği gibi aşırılık içeren videoları kontrol eden programlar kullansa da tamamını engellemeyi başaramıyor. The Times gazetesinin haberine göre yüzlerce şirketin, üniversitelerin, yardım derneklerinin dijital reklamları IŞİD ve nazi yanlısı Combat 18 gibi grupların sempatizanları tarafından yüklenen videoların yanında yer aldı. Bu da reklam verenler, reklam ajansları ve medya kuruluşları arasında Google ve Facebook sahip olduğu güçle eşdeğer oranda sorumluluk almadığı şikayetlerinin alevlenmesine yol açtı.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, arama reklamcılığı pazarında rakiplerini engellediği için üç defa Google’ı soruşturdu. Avrupa Parlamentosu 2014’te Google’ın arama motoru hizmeti ile diğer işlerini birbirinden ayırmasını istemiş, 2015 yılında ise tekelcilik davasıyla Google’ı hesaba çekmek istemişti. Bu kez işleri biraz daha ileri taşıyan Avrupa Birliği Komisyonu, Google’ın kendi alışveriş hizmeti sonuçlarına öncelikli olarak yer vermesini durdurmak istiyor.

Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager, Google’ın yenilikçi ürünleriyle hayatımızı kolaylaştırdığını söylüyor ve bu durumun Google’a diğer şirketlerin rekabet şansını ve yenilikçiliğini engelleme hakkı vermediğini ekliyor. Konuyla ilgili olarak Google’a iki itiraz açıklaması gönderen komisyon, yeni suçlamasında Google’ın hakim pozisyonunu rakiplerinin reklamlarını yapay olarak engellemek için kullandığını belirtiyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun rekabet birimi, Google’ı telefon şirketleri ve operatörlerle yaptığı anlaşmalarda Android sisteminde diğer Google ürünlerini zorunlu tutmakla da suçladı. Android sisteminde bulunan Haritalar, Gmail mobil uygulaması, Chrome arama motoru gibi uygulamalar söz konusu suçlamanın temelini oluşturuyor. AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, “Rekabetçi bir internet ortamı AB’de yaşayan tüketiciler ve şirketler için hayati önem taşıyor.

Araştırmalarımız bize gösteriyor ki Google’ın davranışları kullanıcıların daha geniş yelpazede ürünler kullanmasını engelliyor” dedi. Google’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, “Android, bugüne kadar açık kaynaklı yazılıma ve açık inovasyona dayalı hatırı sayılır büyüklükte, daha da önemlisi sürdürülebilir bir ekosistemin gelişmesine katkı sağladı.

Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışarak Android’in hem rekabet hem de tüketiciler açısından iyi olduğunu göstermek için sabırsızlanıyoruz” ifadelerine yer verildi. Suçlamalar Google’ın kazanç kapılarından biri olan Android’in gelirlerini dondurabilir. Teknoloji devi Google’ın Android ve uygulamalarda gösterilen reklamlardan şimdiye kadar 11 milyar dolara yakın para kazandı.

TÜRKİYE’DE DE SORUŞTURMA AÇILDI

Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurulu, Google’ın rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar ve uyumlu eylemler ile hakim durumu kötüye kullanmayı yasaklayan kanun maddelerini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturma açılmasına karar verdi. Daha önce şikayet nedeniyle yapılan ön araştırmada, şirketin faaliyetleri incelenerek, soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararı alınmıştı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi, Google’ın uygulamalarının ilgili maddeleri ihlal edebileceğine karar verdi. Rekabet Kurul’u, bunun üzerine şirket hakkında yeniden soruşturma açtı.

LİSTEDE DEVLER VAR

İngiliz medyasında yer alan haberlere göre Google’ın reklam servisinden çekilen markalar şunlar:

M&S

HSBC

RBS

Lloyds

the BBC

O2

Domino’s

Royal Mail

Guardian

İngiltere hükümeti

McDonald’s

L’Oreal

Audi

GOOGLE DA AÇIKLAMA YAPTI

Konu ile alakalı olarak Google İngiltere yöneticilerinden Ronan Harris’in 17 Mart 2017 tarihinde Google Avrupa resmi blogunda aşağdaki açıklamayı yaptığı bilgisi Google temsilcileri tarafından paylaşıldı.

“Kurulduğumuz günden bu yana Google'daki misyonumuz bilginin evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek oldu. Web’deki fikir ve ifade özgürlüğüne, ifade edilen görüşlerle aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile kesinlikle inanıyoruz.

Bununla birlikte, Google reklamlarının nerede görüntüleneceğini tanımlayan katı politikalara duyulan ihtiyacın da farkındayız. Bu politikaların amacı reklamların, nefret dolu konuşmalar, rahatsız edici veya saldırgan içerikli sayfalarda ya da videolarda görüntülenmesini yasaklamaktır. Söz konusu politikalarımız durumların büyük çoğunluğunda, amaçlandığı gibi çalışmaktadır. Kötü reklamcılık uygulamalarını engellemek için her yıl milyonlarca dolar yatırım yapıyor ve binlerce kişi istihdam ediyoruz. Sadce geçtiğimiz yıl içerisinde 2 milyar kötü reklamı sistemimizden, 100.000'in üzerinde yayıncıyı ise AdSense programımızdan çıkararak 300 milyondan fazla YouTube videosunda reklam yayınlanmasını engelledik.

Bununla birlikte, ağımızdaki milyonlarca site ve YouTube'a bir dakika içerisinde yüklenen 400 saatlik video söz konusu olduğunda, her zaman hatasız olamadığımızın da farkındayız. Toplamın çok sınırlı bir yüzdesinin söz konusu bazı durumlarda, para kazanma politikalarımızı ihlal eden içeriklerde de reklamlarımız görüntülenebiliyor. Böyle durumlarda ilgili reklamı derhal kaldırıyoruz, ancak daha fazlasını yapabileceğimizi ve yapmamız gerektiğini de biliyoruz.

Reklamverenlerimiz ve ajanslarımızın, reklamlarının tartışmalı içeriklerde gösterilmesini engellemeye yönelik olarak daha basit ve daha sağlam yollar sağlayabileceğimize dair görüşlerini net bir şekilde anlamış bulunuyoruz. Halihazırda k, reklamlarının nerede görüntüleneceğini kontrol etmelerine imkan tanıyan (konu ve kategori istisnaları gibi) geniş çeşitlilikte araçlar sunmakla birlikte, çok az sayıdaki uygunsuz şekilde para kazandıran video ve içeriğin belirlenmesi konusunda ortaya daha iyi bir iş çıkarabiliriz. Bu çerçevede reklam politikalarımız ve marka kontrolümüzle ilgili kapsamlı bir incelemeye başladık ve önümüzdeki haftalarda markaların YouTube ve Google Görüntülü Reklam Ağı'nda reklamlarının nerede görüneceğini daha fazla kontrol altına almalarını sağlamaya yönelik değişiklikler yapacağız.

Hizmetlerimizi hem başarılı hem de güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için yayıncılarla, reklamverenler ve ajanslarla birlikte çalışarak bu sorunları çözme ve daimi güvenlerini kazanma konusunda kararlıyız.”

Bu açıklamanın orijinal metnine buradan ulaşabilirsiniz

Yukarıdaki açıklamada değinilen geliştirmelere yönelik adımların şimdiden atılmaya başlandığıyla ilgili bilgi veren yeni bir açıklama da 21 Mart 2017 tarihinde Google İş Birimi Başkanı Philipp Schindler tarafından yapıldı.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN