Dünyada ‘en iyi dönem’ yaşandı ve bitti

Dünyada ‘en iyi dönem’ yaşandı ve bitti

ABD’de başlayıp tüm borsaları vuran düşüş trendi hafiflemiş gibi gözükse de uzmanlar uyarıyor. Olması gerekenin çok daha üzerine çıkan borsalarda geri çekilmelerin kısa vadede devam etmesi beklenirken, en iyi dönemin geride kaldığı ifade ediliyor.

GÜVEN ADALI / EKONOMİ SERVİSİ

Geçen hafta dünya borsalarında ABD’nin merkez üssü olduğu çok sert ve sıra dışı bir çalkantı yaşanırken, cuma günkü dengelenme yeni hafta ile devam etti. Güne yüzde 1’in üzerinde başlayan BIST 100 endeksinde uzmanlar olumlu seyrin sürmesini beklese de gelecek adına temkinli yaklaşıma devam ediyor. ABD Dow Jones endeksinin iki sene önce 15 bin 500 puan seviyelerinden bu ay başında 26 bin 500’a kadar yükseldiğini belirten Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Kısa denebilecek bir sürede gerçekleşen bu kuvvetli yükseliş ile ben borsalarda en iyinin yaşandığını ve geride kaldığını düşünüyorum” dedi. Fakat Borsa İstanbul için çok daha ılımlı ifadeler kullanan Karayazıcı, şunları söyledi: “Dünya borsaları için geçerli olan bu görüş BIST’in 121 bin 500 puanı uzun süre aşamayacağı anlamına gelmiyor. Türk varlıkları göreli olarak büyük iskonto içeriyor. İskontoya neden olan şartlarda bir yumuşama ile karşılaşırsak BIST yıl içinde pekala yeni zirvelere yelken açabilir.  Ancak var olan belirsizlikler geçerliliğini korursa Borsa İstanbul için de görünen önümüzdeki 18 ay en yüksek seviyelerinin geride kaldığını düşünmek mümkün. Bu bağlamda aktörler BIST içinde en yükseğin geride kaldığına ikna olursa yıl içinde 105 bin hatta 100 bin gibi seviyelerin test edilmesi sürpriz olmaz.”  

Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise küresel oynaklık dereceleri bakımından olağan dışı bir haftanın geride kaldığına değindi. “Toz bulutunun o ilk ortadan kalkması ve hasar tespiti sonrasında bakıyoruz ki, o endişeler halen tam olarak geçmedi. Çünkü hisse senetleri pazartesi ve Perşembe günleri büyük düşüş yaşadı” diye konuşan Erkan, sözlerine şöyle devam etti: “Tahvil faizlerindeki eğilimin yukarı yönlü devam etmesi önemli. Çünkü borsaların bu denli beklenenden erken artan faizler karşısında daha sağlıklı fiyat hareketleri göstermeleri için gerekli bir düzeltmeydi bu. Bu hafta ABD enflasyon verileri çok önemli, manşet yüksek gelebilir. Çekirdek enflasyonun da beklenti üzerinde gelmesi hem enflasyon yukarı gidiyor fikriyle, hem de FED 3 yerine 4 faiz artırımı da yapabilir mi sorularıyla ABD 10 yıllıklarının %2.90’ı aşmasına, %3’e doğru yol almasına sebebiyet verebilir.”  Yerli yatırımcılara uyarılarda da bulunan Enver Erkan, “Global tarafta piyasalarda süren bozulmanın negatif etkileri kısa vade için sürebileceğinden dolayı endekste toparlanma hareketleri içinde alınan uzun pozisyonlar azaltılarak bir süre al-sat yapılabilir” değerlendirmesini yaptı.

‘YATIRIMCI GÜVENLİ LİMANA SIĞINDI’

Borsa ve dövizdeki oynaklığın artmasına yükselen jeopolitik riskler de eklenince yatırımcıların güvenli limana olan talibi arttı. Bankalardaki altın hesapları geçen yıl 24 milyar 103 milyon lira ile rekor seviyeye yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu rakamın 23 milyar 474 milyon lirası yurt içi, 629 milyon lirası ise yurt dışı yerleşiklerin hesaplarından oluştu. Bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesapları tutarı 2016’da 17 milyar 445 milyon lira seviyesinde bulunuyordu. Bu da söz konusu tutarın 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 38,2 arttığına işaret etti.

2018’DE YENİ BİR HİKAYE GEREKLİ

Ata Yatırım, Ocak ayı strateji raporunda, yeni dönem beklentilerine yer verdi. Bu yıl Borsa İstanbul’da gerçekleşen güçlü ralli ile uzun vadeli ortalamalara geri dönüldüğü kaydedilirken daha yüksek prim için yeni bir hikaye gerektiği ifade edildi. Raporda, benzerlerine göre son beş yılda ortalama yüzde 19 iskontosu bulunan BIST 100 endeksinin 12 aylık perspektifte yüzde 13 prim potansiyeliyle 136 bin seviyelerine ulaşabileceği öngörüsüne yer verildi. Kurum, 2017 ve 2018’de takibindeki şirketler için sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 16.5 net kâr artışı beklerken, bankacılık dışı sektörlerde yüzde 22,1 net kâr artışı öngörüyor.

DOLARDA DÜŞÜŞ GEÇİCİ

Borsalardaki yaşanan değer kayıpları döviz cephesini de hareketlendirdi. Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Bu hafta piyasalardaki pozitif psikoloji ile ABD para birimi değer kaybediyor. Türkiye’ye de yansıyan bu fiyatlama TL karşısında doların 3,7550 civarını test etmesine neden olabilir. Ancak ben doların rüzgarı yeniden arkasında bulacağını düşünüyorum” dedi. İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise kurdaki hareketlilik için şunları söyledi: “DolarTL kurunda 3.80 seviyesi üzerinde seyirler devam ederse yeniden 3.8450 seviyesine doğru hareketlilikler izleyebiliriz. 3.80 seviyesinin altında ise gevşeme devam edebilir.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN