Dünyanın dört bir yanında Uber eylemi

Dünyanın dört bir yanında Uber eylemi

Son dönemde adından oldukça söz ettiren Uber, tüm dünyada taksici esnafıyla karşı karşıya kaldı. Adil bir şekilde rekabet edilmediğini belirten Avrupalı taksiciler eylem yapmaya devam ediyor.

Tüm dünyada faaliyette olduğu ve Türkiye’de de son günlerde taksiciler ile yaşadığı gerilimlerle adından oldukça söz edilen Uber, neredeyse bütün ülkelerle davalık. Uber’e karşı hukuk mücadelesi başlatan taksiciler, genellikle yıllarca süren dava süreçleriyle karşı karşıya kalıyor. Davaların taksicilerin lehine sonuçlanması halinde ise Uber, hızla yasal mevzuatta farklı bir boşluk bularak faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Uber ya adını değiştiriyor ya da turizm, limuzin hizmeti veya lisanslı taşımacılık şirketine bürünerek çalışmaya devam ediyor. Avrupa’da çalışan taksiciler Uber’in adil rekabet etmediğine, vergi ödemediğine, gerekli lisanslara sahip olmadığına ve yaşanabilecek güvenlik sorunlarına dikkati çekerken, müşteriler de yasal faaliyet gösteren taksilere göre oldukça uygun fiyatları olan bu uygulamadan vazgeçmiyor. Uber’in resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şirket, 77 ülkenin 616 kentinde faaliyet gösteriyor. 2 milyon sürücüsü bulunan Uber’i 40 milyon müşteri kullanıyor. Her gün toplam 10 milyon yolculuk Uber araçlarıyla gerçekleştiriliyor. Uber’in kendi çalışan sayısı ise 16 bini buluyor. Belçika Taksi Federasyonu (FEBET) Genel Sekreteri Sam Bouchal, “Taksi lisanslarının fiyatları düştü. Önceden 100 bin avro olan taksi lisansları artık satılamıyor. Uber nedeniyle artık hiç kimse taksi almak istemiyor” dedi.

TAKSİCİ VERİGİYİ PEŞİN ÖDENECEK

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonu’na verilen bir önergeyle taksi plakalarının alım satımına ilişkin vergilendirme sisteminin değiştirildiğini bildirdi. Herhangi bir vergiden vazgeçmenin söz konusu olmadığını açıklayan Ağbal, eskiden taksi plakasını satanlardan kazanç vergisinin alındığını belirtti. Ağbal, yeni sistemi şöyle açıkladı: “Şimdi biz burada vatandaşlarımızın bu konudaki vergilerini tam ve doğru bir şekilde ödemeleri için vergilendirmede bir değişikliğe gittik. Herhangi şekilde vergi almama diye bir uygulama yok. Taksici esnafımız bir plakası varsa satış için notere gittiğinde satış bedeli üzerinden yüzde 3 harç ödeyecek. Dolayısıyla çok basit bir sistem. Herkes notere gidip satışını yapacağından dolayı o aşamada hemen vergi alınabilecek.” Ağbal, artık taksi alım satımlarındaki vergileri fazlasıyla toplayacaklarını ifade etti. Taksi plakalarında bugün de KDV’nin olmadığını, yaptıkları değişikliğin kazanç vergisi konusunda olduğunu kaydeden Bakan Ağbal, “Alım satım üzerinden hesaplanması gereken vergiyi tek bir aşamada, noktada, noterde hasılat üzerinden, satış bedeli üzerinden taksici esnafımız ödeyecek. Böylelikle herhangi bir kayıt dışılık olmayacak. Vergiyi biz ilk baştan ve basit olarak alacağız” şeklinde konuştu. 

KOMŞU DA TEHDİTLER SAVURUYOR

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 2014’te piyasaya giren ve son 2,5 yıldır da sadece hizmet veren firma, özellikle geçen yıl popülaritesini artırmasıyla taksicilerin tepkisini toplamaya başladı. Taksiciler, Uber’in faaliyetlerine son vermesini talep ederken, özellikle turizm sezonunda grevleri artırma tehdidinde bulunuyor. Yunanistan’da bazı taksiciler, Uber araçlarına saldırarak maddi hasarda bulunabiliyor. Atina Taksi Şöforleri Derneği Başkanı Thimios Liberopoulos, Uber’e taksi hizmetlerini sona erdirecek yaptırımlar uygulanmaması halinde Atinalı taksicilerin ‘kendi kanunlarını uygulamak’ zorunda kalacağını iddia ederek, “Böyle devam ederse yaz sezonunda grev ve gösterilerle Atina’yı savaş alanına çeviririz” dedi. İngiltere’de de Uber yüzünden her ay lisanslı taksi sürücüleri, gösteriler düzenliyor. Ülke, güvenlik gerekçesi nedeniyle Uber’in hizmet lisansının yenilemedi.

AVRUPA KARIŞTI ABD RAHAT

Uber, Almanya’da halihazırda Berlin ve Münih gibi şehirlerde lisanslı şoförlerle faaliyet gösteriyor. Fransa’nın başkenti Paris’te çok sayıda kişi tarafından kullanılan Uber, taksiciler tarafından sıklıkla protesto ediliyor. İspanya’da Uber uygulaması, hukuken yasaklanmasının ardından faaliyetlerini “UberX” çatısı altında lisanslı taksi olarak sürdürüyor. Uber, ilk pazarı olan ABD’de, Avrupa’daki kadar büyük protestolara ve tartışmalara yol açmadı. ABD’nin en kalabalık şehirlerinden New York’ta Uber sürücüleri, ticari taksi şoförleri gibi sıkı denetleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN