e-Devlet ekranına nasıl giriş yapılır?

e-Devlet ekranına nasıl giriş yapılır?

Pek çok kamu kurum ve kuruluşu, e-Devlet kapısı ile tek tuşla ulaşılır hale geldi. Hayatı kolaylaştıran bu portala girmek için birçok seçenek bulunuyor. Peki e-Devlet kapısına nasıl giriş yapılıyor? Detaylar haberimizde…

e-Devlet kapısı uygulamaya geçtiği ilk günden bu yana vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarında kuyruklar oluşturup, işlemlerini yaptırmak için saatlerce beklemelerine son verdi. Devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulduğu e-Devlet kapısı portalında, vatandaşlara kolay, etkin, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde hizmet verilmesi hedeflenirken, vatandaşlar, tek bir şifre ile birçok devlet kurum ve kuruluşu hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. 

Peki e-Devlet ile hayat nasıl kolaylaşıyor, bir diğer deyişle, e-Devlet sistemine nasıl giriş yapılıyor? İşte portalın kullanımı ile ilgili detaylar: 

e-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ilk olarak www.türkiye.gov.tr bağlantı adresine tıklayınız. Sisteme giriş yapabilmek için bir şifreye sahip olmanız gerekmektedir. e-Devlet şifresine sahip olmak oldukça kolay olsa da bu işlem online olarak yapılamamaktadır. 

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

e-Devlet şifrenizi nereden alabilirsiniz? 

Şifre almak için yapmanız gereken size en yakın PTT şubesine giderek e-Devlet şifre talebinde bulunmaktır. Şifre almak istediğinizi beyan ettikten sonra sizden kimlik bilgileriniz istenecektir. 

Alınmış olunan bu bilgilerle TC kimlik numaranıza şifreniz tanımlanacaktır. 

e-Devlet şifrenizi aldıktan sonra artık sizde şifreniz ile e-Devlet sistemine girişi yapıp tüm devlet kurumları ile ilgili sorgulamaları yapabilirsiniz. Sisteme şifre ile giriş yaptıktan sonra artık e-Devlet sistemi üzerinden yapmak istediğiniz sorgulamaları yapabilirsiniz.

e-Devlet sistemine nasıl ulaşabilirsiniz? 

e-Devlet sistemine www.turkiye.gov.tr bağlantı adresine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu adrese tıkladığınız da e-Devlet sistemine ulaşacaksınız. Fakat işlem yapabilmek için e-İmza, mobil imza ya da e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Bu üç  şifreden sadece bir tanesinin olması yeterli olacaktır. 

e-İmza, mobil imza ya da e-Devlet şifresinden sadece bir tanesinin olması sisteme girip gerekli olan sorgulamaları yapma, merak ettiğinizi konular hakkında cevap almada yeterli olacaktır. Mobil imza uygulamasına bağlı olduğunuz operatör den belirli ücret ödeyerek alabilirsiniz. e-imzanızı ise bu hizmeti sağlayan özel kuruluşlardan ine belirli bir ücret karşılığında edinebilirsiniz. e-Devlet şifrenizi ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. 

15-10/21/pttbank.jpg

e-Devlet sisteminin faydaları nelerdir?

e-Devlet sisteminin sağladığı en büyük kolaylık ise tek tek arama yapmadan tek bir site üzerinden tüm devlet kurumlarına erişebiliyor ve bunlarla ilgili sorgulamalarınızı yapabiliyorsunuz.  Ayrıca devlete ait kamu kurum ve kuruluşlarının güncel bilgilerine ulaşma imkanınız da vardır. e-devlet sisteminin çok basit kullanımı bulunmaktadır. Tek bir kimlik doğrulama işlemi ile sisteme giriş yapabilir ve kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili olan sorgulama  işlemlerini yapabilir ve bu şekilde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz. 

e-Devlet sistemi üzerinden bir çok sorgulamayı yapabildiğiniz gibi  ödeme işlemlerinizi yapma imkanı da sunmaktadır, kredi kartınızı kullanarak ödeme birimi kısmından ödeme işlemlerinizi, basit bir şekilde  yapabilirsiniz.

e-Devlet şifresi paralı mı? 

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra açılacak olan sayfanın sağ üst kısımda yer alan e-Hizmetler seçeneğine tıklayınız. Daha sonra ise açılacak olan sayfadan Sosyal Güvenlik Kurumu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi bir çok kurum ile ilgili sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilmek için e-Devlet şifresine ihtiyacınız olacak. Şifre için yapmanız gereken kimliğinizi yanınıza alarak size en yakın PTT şubesine gitmek olacaktır. Orada sizden 2 TL şifre ücreti talep edilecektir. 

15-10/21/zarf.jpg

Ücreti ödedikten sonra kapalı bir zarf içinde TC kimlik numaranıza tanımlanmış şifreniz verilecektir. Şifreyi alıp sisteme giriş yaptıktan sonra şifrenizi değiştirebilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız, yeni şifre alabilmek için PTT şubesine giderek yeni şifre almak istediğinizi söyleyiniz. 

e-Devlet sisteminde sorgulama nasıl yapılır?

İşlem yapabilmek için E-Hizmetler seçeneğine geliniz.Buna tıkladığınızda E-Devlet sisteminde bulunan tüm kurumlar bulunacaktır. Sorgulama yapmak istediğiniz kurumun olduğu alana geliniz. Daha sonra yapmak istediğiniz sorgulama türünü seçiniz. 

15-10/21/ekran-resmi-2015-10-21-103043.png

Açılan sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” adlı butona tıklayınız. Bu butona tıkladığınız da açılan sayfada sizden TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz istenecektir. 

15-10/21/ekran-resmi-2015-10-21-103132.png

Bu bilgiler doğru bir şekilde girerek sisteme giriş yap adlı butona tıklayınız. Bu şekilde açılan sayfadan sorgulama işleminizi yerine getirmiş olacaksınız.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN