E-spor futbola rakip oluyor

E-spor futbola rakip oluyor

Türkiye’de e-spor takımları arasındaki transfer ücretleri 100 bin dolara yükselirken bu rakamın 5 yıl sonra futbol kulüplerine ulaşması bekleniyor. Dünyanın en çok kazanan e-sporcusu Faker, yılda 4 milyon dolar kazanıyor. Turnuvalarda başarılı takımlar ise adeta servete konuyor.

GÜVEN ADALI / İSTANBUL

Türkiye’de 13 milyonu profesyonel toplamda 33 milyon 27 yaş altı oyuncu ile bir ekosistem haline gelen e-spor’da dünyada 1 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşmış durumda. E-spor dünyasının amiral gemisi ise League of Legends 2 milyar dolarlık bir dev haline dönüştü ve bu oyun Türkiye’de de en çok oynananlar listesinde başı çekiyor. Kendine özel 8 takımlık Türkiye Şampiyonluk Ligi bulunan League of Legends’ta bir de ikinci lig var. Yükselme Ligi’nde mücadele eden 6 takımdan şampiyon olan bir üst klasmanda mücadele etmeye hak kazanıyor. 5 oyuncudan oluşan takımların 2 yabancı oyuncu bulundurma hakkı var.

Ülkelerinde şampiyon olan 24 takım Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı kazanıyor. E-spor denince akla ilk gelen ülke Güney Kore ve bu dünyanın süper starı Güney Koreli Lee Sang-hyeok, fakat e-spor’a bilinen adıyla ‘Faker’ yılda 4 milyon dolar kazanıyor. Türk takımları da yabancı oyuculara kadrolarında yer vermeye başlarken, Fenerbahçe’nin Güney Koreli oyuncusu Frozen, Türkiye’nin en pahalı oyuncusu olarak öne çıkıyor. Transfer bedelleri dünyada 1 milyon dolar civarında seyrederken Türkiye’de bu rakam 10 bin dolara ulaştı. Çoğumuzun oyun diyerek geçtiği dünyada şampiyon olan takımlar ise adeta servet kazanıyor. Geçtiğimiz haftalarda dünya şampiyonası yapılan Dota League’de şampiyon takım 9,5 milyon dolar kazanırken, League of Legends’ta dünya şampiyonu takım 5 milyon dolar almaya hak kazanacak. Türkiye’de her geçen gün büyüyen e-spora Vodafone Türkiye, desteğe hazırlanıyor.

E-sporun gelişimi açısından büyük öneme sahip bu proje ile 5 yılda 30 milyon TL destek olmaya hazırlanan Vodafone Türkiye’nin yatırımları ve BAUSuperMassive eSports iş ortaklığı, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, BAUSuperMassive eSports Kurucu Ortağı Hakan Baş, E-spor Yorumcusu Kaan Kural ve BAUSuperMassive e-sports oyuncularının katılımıyla düzenlenen toplantıda tanıtıldı. E-spor alanındaki gelişmelere ve ulaştığı boyuta değinen Hakan Baş, “Bugün ülkemizde bir oyun finali için 15 bin bilet 2 saat içinde tüketiliyorsa, bu e-spor sayesinde oluyor. 2024’te e-spor’un olimpiyatlarda olması bekleniyor” diye konuştu. “Bir oyun finalinin dünyada Super Bowl’dan sonra en çok canlı izleyici tarafından takip edilen müsabakaysa, çok da söylenecek bir şey yok” değerlendirmesinde bulanan Baş, sözlerini şöyle tamamladı: “2 sene önce BAUSuperMassive’i kurduk ve 4 sezonda 4 final oynayarak sektördeki en güçlü oyuncu konumunu kazandık.” 

OYUN SEVERLERE FIRSATLAR SUNACAK

Oyuncuların en sık takip ettiği platformlardan YouTube işbirliğiyle hazırlanan “Vodafone FreeZone 5’te 5” oyun paketleriyle genç aboneler internetinden yemeyen YouTube paketine sahip olacak. Vodafone FreeZone’lular, BAUSuperMassive eSports takımından koçluk alma, takımla tanışma ve Game House (Oyun Evi) ziyaretlerinde bulunma, BAUSuperMassive eSports markalı ürünlerde Lidyana.com’da %50 indirim gibi ayrıcalıklardan yararlanabilecek. FreeZone’lulara ayrıca, oyun pazarında genç kitle tarafından en çok tercih edilen ödeme platformu olan ininal sanal kartında 10 TL hediye ve Hepsiburada.com’daki en iyi oyun ekipmanlarında %25’e varan indirim gibi imkânlar da sağlanacak. “Vodafone FreeZone 5’te 5” oyun paketlerinden “5’te 5 Standart” ayda 9 TL, “5’te 5 Extra” ise ayda 18 TL’den sunulacak. 

5 YILDA 30 MİLYON TL

Geliştirilen bu platformla gençlerin kendilerini özgürce ifade ettikleri dijital bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Gençlerin iki önemli tutkusu var birincisi müzik, bu alana büyük yatırımlar yaptık. İkincisi ise e-spor alanı bu alan gelecek vadeden bir alan, çok hızla büyüyor. Oyun izleyenler de oynayanlar da internette oyun videoları tüketiyor. Araştırmalara göre, YouTube’da en çok izlenen ikinci kategori oyun kategorisi olurken, toplam oyun içeriği de 6 bin yıla denk geliyor. İnternette video izleyenlerin yüzde 20’sinin en son oyun videosu izlediği görülüyor. Önümüzdeki 5 yılda e-spor pazarına 30 milyon TL değerinde desteğe hazırlanıyoruz” dedi.

YÜZDE 40 BÜYÜDÜ

* E-spor bu yıl global hacmin 876 milyon dolar olacağı ve bunun 617 milyonunun markalardan geleceği tahmin ediliyor.

* E-spor izleyici sayısı dünyada 385 milyon.

* E-spor ekonomisi son 5 yılda ortalama yıllık %40 büyüme kaydetti.

* E-spor maçı, YouTube ve Twitch üzerinden 60 bin tekil izleyiciye ulaşabiliyor. Şampiyonluk maçları 1 milyonu buluyor.

* 2,2 milyar kullanıcı ve 110 milyar dolar pazar hacmi seviyesine sahip dijital oyun sektörünün 2020 yılında 130 milyar dolar seviyesine çıkması öngörülüyor.

* Türkiye’de 33 milyonu geçen kullanıcı sayısı ve 1 milyar dolara yaklaşan iş hacmi bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN