EDS'siz denetim caydırmıyor

EDS'siz denetim caydırmıyor

Türkiye’de elektronik denetimlerin önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Nebi Sümer, “İhlal yaptığında yakalanacağına yüzde yüz inanan sürücüler kesinlikle kurallara uyuyorlar” dedi.

Türkiye’de trafik kazalarının büyük bir kısmı kural ihlali yüzünden gerçekleşiyor. İhlaller konusunda açıklamalarda bulanan ODTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Sümer, kendi anne ve babasını da 1984 yılında trafik kazasında kaybettiğini aktardı. Sümer, o günden beri zamanının yarısını bu konuya ayırdığını bildirdi. Akademik olarak bu konudaki bir alanının da istatistik olduğunu ifade eden Sümer, “Ortalama hızı 7 kilometre düşürürseniz, emniyet kemeri kullanımını şehir içi ve şehir dışı ortalama yüzde 81’e çıkarırsanız, hiçbir yatırım yapmadan ölümleri tam yüzde 50 azaltıyorsunuz. Yani 150 kilometreyle giden 143 gidecek, 100’le giden 93’le gidecek” değerlendirmesinde bulundu. Hala emniyet kemeri kullanımı şehir içlerinde yüzde 41-50 arasında değiştiğini ifade eden Sümer, Türkiye’nin bütününde şehirlerarası yollarda emniyet kemeri kullanımının yüzde 76’ya daha yeni ulaştığını belirterek, Avrupa’da bu oranın yüzde 88 olduğunu anlattı. Elektronik denetlemenin çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Sümer, şunları söyledi: “En önemli kural şudur: İstisnasız olmasıdır. Yani ihlal yaptığında yakalanacağına yüzde yüz inanan insanlar kesinlikle kurala uyuyorlar. Bu artık mümkün yeni teknolojiyle. Bunun mutlaka şehir içine kurulması lazım. Şehir içinde akışkanlığı güvence altına almak için dar olması lazım yolun, oysa biz şehir içi yolların genişliğini şehir dışıyla aynı yapıyoruz. 30 kilometre levhalarının kritik yerlerde ebadının yüzde 50 büyütülmesi gerekiyor, bunlar psikolojik taktikler.” Şehir Merkezlerindeki İşlek Caddelerin Trafik Sorunlarının Araştırılmasını ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Dilekçe Alt Komisyonuna bilgi veren Nebi Sümer, yıllardır trafik, ulaşım psikolojisi üzerinde çalıştığını aktardı.

KENT İÇİNDE GÜVELİK

Trafikte akışkanlık ile güvenlik arasında bir denge kurulması gerektiğini ifade eden Nebi Sümer, trafik kent içinde olduğunda dengenin akışkanlık değil güvenlik yanında olması gerektiğini belirtti. Nebi Sümer, “(Kesintisiz yol yapıyorum) anlayışı, aslında gelişmişliğin bir göstergesi olmasına rağmen trafikte risk artar. Çünkü yayanın karşıdan karşıya geçme suresini artırırken aracın hızını da artıyorsunuz, en tehlikeli karşılaştırmaya getiriyorsunuz” dedi.

YOL ÖNCELİĞİ YAYANINDIR

"Bağdat Caddesi’nin kendi içindeki önceliği yayadır, yani 'yaya öncelikli yol' kavramıdır” diyen Sümer, şöyle devam etti: “Yollar sanki araç için yapılmış gibi düşünülüyor. Kentte öncelik yayanındır, sonra aracındır. Bu kural birinci kuraldır. Çünkü avantajlı olan araçlıdır, avantajsız olan, dezavantajlı olan insandır.” Nebi Sümer, “Siz trafikte ihlali ahlaki, vicdani olarak görmezseniz, bunun şakasını yaparsanız bu olayları önleyemezsiniz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN