Efsane yarım asır sonra geri döndü

Efsane yarım asır sonra geri döndü

İtalyan Fiat, 1960’lı yıllarda efsane haline gelen roadster modeli 124 Spider için üretim bandını yeniden çalıştırdı. Klasik tasarıma teknolojiyi monte eden yol canavarı, sportif çizgileriyle öne çıkıyor. Otomatik versiyonu da bulunan ve 7.4 saniyede 100 kilometre hıza ulaşan Spider, 240 bin liralık başlangıç fiyatıyla tüketiciye sunuluyor.

ALİ YILDIRIM/İSTANBUL

Dünyanın en köklü otomotiv üreticilerinden biri olan Fiat, tarihine pek çok otomobil sığdırdı. Markanın ürettiği bazı modeller ise bu tarih içinde efsane haline geldi. Günümüze kadar günlük ihtiyaçlara yönelik otomobiller hazırlayan Fiat, şimdide 1960’lara atıfta bulunarak üstsüz modelini tekrar sahneye çıkarttı. İlk olarak 1966’da İtalya’da bir fuarda sahneye çıkan Fiat 124 Spider, yeniden doğdu. O dönemde yaklaşık 1980’li yıllara kadar süren 124 Spider üretimi, 82 döneminde 2000 Spider ismiyle dikkat çekti.

Günümüze Fiat 124 Spider ismiyle gelen araç bizimde test konuklarımız arasında yerini aldı. Mazda MX-5 ile aynı platformdan yola çıkan iki kişilik roadster, Japonya’da üretiliyor. Geliştirilen yeni model, nostaljik tasarımı ve sporcu kimliğiyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda güçlü bir motor ile kombine edilen aracın, otomatik vitesli versiyonu da mevcut. İlk etapta tasarım konusunda aracın detaylarına bakacak olursak, geçmişten örnek alınan birçok noktayla karşılaşmak mümkün. İri ve yuvarlak farlar, iki far arasında kalan geniş havalandırma ızgarası geçmişten gelen tasarıma vurgu yapıyor. Şimdilerde ise bu görünümü daha modern çizgilerle tamamlayan 124 Spider, geniş motor kaputu ve alçak tasarımıyla aslında tam bir roadster olduğunu kanıtlıyor.

İç mekanda sadece 2 kişiye yeterli alan sunan model, dışardan bakıldığında oldukça küçük gözüküyor. Aracın direksiyonuna geçtiğimizde, koltukları saran yapısı ve görüş açısı oldukça iyi. Araç içinde en büyük sorun ise yetersiz saklama alanları. Sadece vites topuzunun önünde minik bir alan sunuluyor. Genel olarak iç mekana baktığımızda, kadranlar, orta konsolda yer alan renkli ekran, klima kombinasyonları, medya öğeleri ve hatta el frenine kadar üretim kardeşi olan MX-5 ile aynı. Sadece direksiyon simidi kombinasyonlardan ötürü farklı. Araç Türkiye’de şu anlık sadece kumaş tavanla sunuluyor. Manuel olarak açılan tente için bir sınır yok. Hareket halindeyken bile mandallar yardımıyla kolayca açılıyor. Aracın üstü açıkken alçak oturma pozisyonu ve arka rüzgarlık iç mekanda rüzgar karmaşası oluşturmuyor. Aracın bagaj hacmi ise 140 litre.

Teknik detaylara bakacak olursak, Fiat 124 Spider’da 1.4 litrelik MultiAir benzinli motor görev yapıyor. 140 beygir güç ve 240 nm tork üreten araç, 6 ileri otomatik şanzıman avantajını da kullanıyor. 1 ton ağırlığıyla oldukça çevik hareketlere imkan tanıyan model, arkadan çekişin avantajını kullanıyor. 100 kilometre hıza 7.4 saniyede ulaşan araç maksimum 214 kilometre hız yapabiliyor.

240 BİN LİRADAN BAŞLIYOR İKİ SEÇENEĞİ VAR

Fiat 124 Spider, Classica ve Lusso isimli iki farklı donanımla satışa sunuluyor. Konuğumuz olan Lusso donanımında ESP, TCS, yokuş kalkış desteği, ön ve yan hava yastıkları, gündüz farları, park sensörü ve geri görüş kamerası, çift çıkışlı krom egzozlar, alüminyum takla barları, 17 inçlik alaşım jantlar, manuel açılıp kapatılabilen kumaş tavan, otomatik klima, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, deri döşeme, 7 inçlik multimedya ekranı, çift USB girişi liste yer alıyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 240 bin lira.

YOLA TUTUNMA KONUSUNDA İSTEKLİ

Motor ve şanzıman ikilisiyle beklentileri karşılayan Fiat 124 Spider ara hızlanmalarda da oldukça iyi. Yol tutuş konusunda da rakiplerinden geride kalmayan araç, sert süspansiyon avantajını kullanıyor. Seri kullanımlara rahatlıkla cevap veren araç, yola tutunma konusunda oldukça istekli. Sert virajlarda da araç arkasını hafif bıraksa da kontrollü hareketlerle çizgisine oturtmak oldukça kolay. Aracın yakıt tüketimine bakacak olursak, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 6.6 litre. Bizim sürüşümüz boyunca bu rakam 8 litrenin üzerinde gerçekleşti. Sakin sürüşler rahatlıkla 7 litre seviyelerinde seyreden modelin tüketimi oldukça makul sayılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN