Ekonomi Bakanlığı: Rusya'ya ithalat yasağı haberleri asılsız

Ekonomi Bakanlığı: Rusya'ya ithalat yasağı haberleri asılsız

Ekonomi Bakanlığı, bazı ürünlerin Rusya'dan ithalatına yasak getirildiği iddialarını yalanladı.

Ekonomi Bakanlığınca, bazı ürünlerin Rusya'dan ithalatına yasak getirildiği iddialarına ilişkin, "İthalat Rejimi kapsamında son zamanlarda ithalatı yasaklamaya veya kısıtlamaya yönelik herhangi bir karar alınmamıştır. Gümrük vergisinden muaf olarak ithalat yapılmasını öngören Dahilde İşleme İzin Belgelerinde ihracatçılarımızın talebi üzerine ithalatın yapılacağı ülke bilgilerinin de belirtilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu uygulamanın herhangi bir ürünün herhangi bir tedarikçisine yasaklama getirmek gibi bir gayesi bulunmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

MESNETSİZ YANLIŞ HABERLER

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün gerek Türk gerekse Rusya Federasyonu basınında, Türkiye tarafından bazı ürünlerin ithalatında Rusya Federasyonu’na yönelik yasaklamalar getirildiğine dair mesnedi olmayan, yanlış haberler yayınlandığı kaydedildi.

Söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtilen açıklamada, Türkiye’nin dış ticaret politikasının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına tamamen uygun olarak şekillendirildiği vurgulandı.

Türkiye'nin DTÖ üyesi bir ülke olarak uluslararası ticaretini başta örgüt kuralları olmak üzere uluslararası anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerine uyumlu olarak gerçekleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin, dünya ticareti içindeki payını artırmak hedefine yönelik serbest ticaret anlaşmaları ve gümrük birliği çerçevesinde liberal dış ticaret politikalarını uygulamaya devam ettiği ifade edildi.

ÖZEN GÖSTERİLMEKTEDİR

Bu çerçevede İthalat Rejimi kapsamında son zamanlarda ithalatı yasaklamaya veya kısıtlamaya yönelik herhangi bir kararın da alınmadığına işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında, ihraç edilecek ürünün bünyesinde kullanılmak üzere gümrük vergisinden muaf olarak ithalat yapılmasını öngören Dahilde İşleme İzin Belgelerinde ihracatçılarımızın talebi üzerine ithalatın yapılacağı ülke bilgilerinin de belirtilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu uygulamanın herhangi bir ürünün herhangi bir tedarikçisine yasaklama getirmek gibi bir gayesi bulunmamaktadır. Söz konusu uygulamadan önce başlamış işlemlerde firma mağduriyeti oluşmamasına özen gösterilmektedir."

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN