Ekonomi dış ilişkileri dinlemedi

Ekonomi dış ilişkileri dinlemedi

Türkiye’nin dış ticareti siyaset dinlemiyor. Yaşanan gerginliklere rağmen, Türkiye Almanya, Irak, ABD, BAE gibi ülkelere yapılan ihracat artışında dikkat çekti. En fazla ihracat yapılan ülke ise Almanya olurken, ilk 8 ayda toplam rakam 102 milyar doları aştı.

Son dönemde Avrupa ve özellikle Almanya ile olan gerilimlere rağmen Türkiye’nin ihracatı soluksuz devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin bu yılın 8 ayındaki ihracatı yüzde 10,82 artışla 103 milyar 348 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında başı son dönemde siyasi gerginliğin yaşandığı Almanya çekti. Ocak-ağustos döneminde Almanya’ya ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,12 artışla 9 milyar 786 milyon dolar oldu. Güvenlik sorunu ve Başika kampı nedeniyle diplomatik mesajların verildiği Irak’a ise 6 milyar 360 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye’nin Irak’a ihracatı bu yılın 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,28 artış gösterdi. İngiltere’ye yapılan ihracat ise aynı dönemde 6 milyar 231 milyon dolar.

ABD’ye gerçekleştirilen ihracat ise bu dönemde yüzde 33,9 artışla 4 milyar 318 milyon dolardan 5 milyar 784 milyon dolara yükseldi. Katar krizinin ardından görüş ayrılığına düşülen BAE’ye ihracat bu yılın 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 149,2 artış gösterdi. Buna göre, geçen yılın ocak-ağustos döneminde 2,9 milyar dolar olan ihracat, bu yılın aynı döneminde 7,4 milyar dolara çıktı. Diğer ülkelere ihracat ise söz konusu dönemde yüzde 6,09 artışla 67 milyar 819 milyon dolara çıktı. Öte yandan 24 Kasım 2015 uçak krizinin ardından bir süre ilişkilerin bozulduğu Rusya ile ticaret de iki ülkenin karşılıklı adımları ile yeniden artış trendine geçti. Bu ülkeye ihracat ocak-temmuz döneminde 1 milyar 338 milyon 534 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

İHRACAT 102 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,9 artarak 12 milyar 439 milyon dolara çıktı. Yılbaşından bu yana ihracat yüzde 10,7 artış ile 102,5 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat, yüzde 7,8 artarak 151,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Verilere göre, bu yılın ağustos ayında 1 milyar 836 milyon 87 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv imza atan otomotiv endüstrisi, bu sonuçla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bunu 1 milyar 679 milyon 93 bin dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 461 milyon 364 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri sektörleri takip etti.

25 MİLYON LİRALIK SİLAH SATIŞINA ONAY

Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi krize rağmen Alman hükümeti, bu yılın başından beri Türkiye’ye 25 milyon euroluk silah satışına onay verdi. NATO müttefiki, Türkiye’ye yapılan askeri malzeme ihracatının 2016 yılına göre bu yılın ilk 8 aylık döneminde azalma gösterdiği anlaşılıyor. Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’ye 25 milyon 360 bin euro tutarında silah satışı yapılmış olmasına rağmen üç ayrı silah siparişinin değeri hakkında bilgi verilmemesi bu miktarın daha fazla olabileceğini gösteriyor. 2016 yılının ilk 8 ayında bakanlık tarafından verilen satış izinlerinin hacmi 70 milyon euroya yaklaşmaktaydı. Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu federal hükümete Türkiye’ye yapılan silah satışlarıyla ilgili soru önergesi vermişti. Mutlu silah satışlarının derhal durdurulmasını talep etti ve silah ticaretinde aksama olmadığı için Türk hükümetinin Almanya’nın ikaz ve ihtarlarını ciddiye almadığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN