Elektrik dağıtım şirketlerine serbest tüketici uyarısı

Elektrik dağıtım şirketlerine serbest tüketici uyarısı

Aylık ortalama 82 lira ve üzeri fatura ödeyen abonelerin serbest tüketici olmasıyla birlikte, elektrik tedarik şirketleri harekete geçti. EPDK ise elektrik tedarikçilerinin geçmişte imzaladıkları anlaşmalara sadık kalması gerektiğini ileterek dağıtımcıları uyardı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tedarik şirketlerini uyardı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın imzasıyla elektrik tedarik şirketlerine gönderilen yazıda, sağlıklı bir piyasa işleyişi için tüketicilerle imzalanan anlaşmaların, tek taraflı feshedilmemesi uyarısında bulunuldu. Söz konusu anlaşmaların elektrik piyasasının temelini oluşturduğu hatırlatılan yazıda, “Mevcut ikili anlaşmaların zamanından önce ve tek taraflı olarak, piyasada güveni zedeleyebilecek şekilde feshedilmesi talepleri olduğu bilgisi kuruma ulaşmıştır. İstikrarlı ve öngörülebilir bir elektrik piyasasının oluşturulması, tedarikçiler ile tedarikçisini seçme hakkına sahip serbest tüketiciler arasında daha uzun dönemli ve sağlıklı ticari ilişkilerin sürdürülmesi için özellikle mevcut ikili anlaşmalar konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekir” ifadelerine yer verildi. Son aylarda elektrik gün içi piyasasındaki fiyatlarda çok az dalgalanmanın olduğu, bu durumun ise arz-talep değişimlerine dayalı piyasa dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, normal sayılabileceği belirtilen yazıda, uzun süreler için imzalanan anlaşmalarda anlık reflekslerle hareket edilmemesi istendi.

Elektrik piyasasındaki en önemli serbest tüketicilerden olan Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) yetkilileri geçen ay EPDK’ya yaptıkları ziyarette, elektrik tedarik şirketlerinin kendileriyle yaptıkları sözleşmelere sadık kalmadığını iletmiş, fiyat artışı veya sözleşmenin feshedilmesi önerileri nedeniyle zor durumda kaldıklarını dile getirmişlerdi. EPDK Başkanı Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamada, özellikle OSB’lerin Türkiye ekonomisi için önemine değinmiş ve tedarik şirketlerinin sözleşme hükümlerine sadık kalmaları gerektiğini vurgulayarak, sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatacaklarını belirtmişti.

EPDK’nın bu yıl için serbest tüketici limitini 2 bin 400 kilovatsaat olarak belirlemesiyle aylık ortalama 82 lira ve üzeri fatura ödeyen aboneler serbest tüketici olma hakkından yararlanabiliyor. Yeni limitle 8,4 milyon abone serbest tüketici olma ve elektrik tedarikçisini seçme hakkına sahip olurken, EPDK tarafından serbest tüketici olmak isteyen abonelerin tedarik şirketleri ile imzalayacakları anlaşmalarda çok dikkatli olmaları gerektiğine her fırsatta işaret ediliyor. Yeni yılla birlikte tüketicilerin bu hakka kavuşmasının ardından elektrik şirketleri, abone sayısını artırmak için SMS ve mail yoluyla vatandaşlara indirim tarifeleriyle ilgili bilgiler gönderiyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, tüketicilerin aylık elektrik harcamalarını değerlendirirken faturadaki TL tutarından ziyade faturaya yansıyan enerji tüketim miktarını dikkate almaları gerektiğini söyledi. Mesken abonelerinin geçen yıl aylık 300 kilovatsaat üzerinde elektrik tüketmeleri halinde dilediği dağıtım şirketini seçebildiğini hatırlatan Ağaoğlu, “2017 başından itibaren aylık 200 kilovatsaat üzeri harcama yapan aboneler serbest tüketici statüsünde sayılıyor. Bu abonelerin EPDK tarafından lisanslı yaklaşık 200’ün üzerindeki özel elektrik dağıtım şirketinden de hizmet alma hakkı bulunuyor” dedi.

GÜNEYDOĞU’YA DOĞALGAZ İHALESİ

EPDK’nın internet sitesinde yer alan ilana göre, Hakkari’nin Merkez ve Yüksekova, Şırnak’ın Merkez, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerini kapsayan bölgesi ile Artvin doğalgaz dağıtım bölgesi için iki ayrı ihaleye çıkılacak. Buna göre, “Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre, İdil ve Silopi Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhalesi” ile “Artvin Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhalesi” kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme şeklinde yapılacak. İhaleler sonrasında verilecek şehir içi doğalgaz dağıtım lisansları, yürürlük tarihlerinden itibaren lisans hükümleri dahilinde 30 yıl geçerli olacak.

YÜKSEK FATURA KAMPANYASI

8.4 milyon abonenin kendi elektrik dağıtım şirketini seçme hakkıyla birlikte şirketler sözleşmeler için çeşitli promosyonlar veriyor. Dağıtım şirketlerinin hepsi ilk ay elektrik faturası ödenmeyen kampanya düzenliyor. Firmalar müşterilerin bulunduğu bölgeye ve tüketimlerine göre yüzde 5 ile 15 arasında indirim de sağlıyor. İndirimin yanı sıra elektrik dağıtım şirketleri 8.4 milyon abonelik pastadan daha çok pay alabilmek için çeşitli fatura oranına göre promosyon çalışmaları yapıyor.

BÖLGELER İTİBARIYLA ÖZEL SEKTÖR ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ

17-02/14/ewf.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN