Emekli ikramiyemi ne kadar alacağım? Hangi emekli ne kadar ikramiye alacak? 30 yıl sınırı kalktı

Emekli ikramiyemi ne kadar alacağım? Hangi emekli ne kadar ikramiye alacak? 30 yıl sınırı kalktı

Emekliler, ne kadar emekli ikramiyesi alacağım? sorusunun cevabını arıyor. 30 yıldan fazla hizmet eden memurlar emekli olunca ne kadar ikramiye alacak? 35 ya da 40 yıl çalışan emekliler 30 yıl üzerinden mi emekli ikramiyesi alacak? Emeklilik promosyonu için son tarih ne zaman? Emekliler promosyon hakkı için nereye başvurmalı? İşte emeklilerin merak ettiği tüm bu soruların cevabı haberimizde.

Emekli ikramiyesi ne kadar? Memur olarak 30 yıl ve daha fazla çalışan emeklililer, 'emekli ikramim ne kadar olacak?' sorusunun cevabını arıyor. 30 yıldan fazla çalışan emekliler ikramiyesini çalıştıkları yıla göre mi yoksa 30 yıl üzerinden mi alacak? Son düzenleme ile hangi kural değiştirildi? Emekli ikramiyesi ödeme şartları, faydalanma koşulları ve başvuru tarihleri haberimizde.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE KADAR? KİMLER İKRAMİYE HAKKI KAZANACAK?

Emekliler, 'Ne kadar emekli ikramiyesi alacağım?' sorusunu soruyor. 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerinin en büyük sorunu, fazladan çalıştıkları yılların ikramiyelerini alamamaları. İster 35 yıl, isterse de 40 yıl çalışsınlar; 30 yıl üzerinde ikramiye alabiliyorlardı. Neden? Çünkü kanunda, ‘emekli ikramiyesinin hesabında 30 hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz’ yazıyordu da ondan. Bu haksız durum, 2015 yılına kadar sürdü.

O yıl, Anayasa Mahkemesi, kanunda yazan maddeyi iptal etti ve 2015’ten sona emekli olanlar çalıştıkları süre üzerinden ikramiyeye hak kazandı. Bu sefer de 2015 öncesi emekli olanlar haksızlığa uğradı ve kimileri Sosyal Güvenlik Kurumu’na ikramiye talebi için başvurdu, ancak eli boş döndü; kimileri de mahkemelerin yolunu tuttu. Hükümet, geçmişte emekli olanların hak kayıplarının telafisi için 27 Ocak’ta yürürlüğe giren Torba Yasa’da düzenleme yaptı ve 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine çalıştıkları her fazla yıl için ek ikramiye ödenmesine karar verdi.

450 BİN MEMUR EMEKLİSİNE 2.5 MİLYAR

Yaklaşık bir buçuk aydır 450 bine yakın memur emeklisi, dört gözle ek ikramiyelerinin ödenmesini bekliyor. Mart ayı itibariyle de ödemeler başladı. 30 yılın üzerinde kamuda çalışıp da emekli olan 450 bin memur emeklisine 2.5 milyar lira ek ikramiye ödemesi yapılacak. Mart ayı sonuna kadar da 90 bin emekliye, yaklaşık 700 milyon TL ödenecek. Ödemeler bundan sonra da başvuru sırasına göre devam edecek.

EMEKLİ İKRAMİYESİ HESAPLAK İÇİN TIKLAYIN

Bu çerçevede, memur emeklileri, 30 yılı aşan ikramiyeye konu her tam hizmet yılı için ek ikramiye ödemesinden yararlanacak. İkramiye tutarı, emeklilerin, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık unsurları üzerinden ve aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayıları esas alınarak hesaplanıp, ödenecek. Bu haktan sadece emeklilerin kendisi değil dul ve yetimleri ya da kanuni varisleri de yararlanabilecek.

KİMLER, HAKTAN NASIL YARARLANACAK?

- Ek ikramiye hakkından yararlanmak için memur emeklilerinin kendisi ya da hak sahipleri 27 Ocak tarihinden itibaren başvuru yapabilecek.

- Başvurular, 1 yıl boyunca sürecek, 27 Ocak 2018 tarihinde son bulacak ve bu tarihten sonra hiçbir ödeme yapılmayacak.

- 27 Ocak 2017 tarihinden önce emeklilik ikramiyesi için dava açmayıp, sadece SGK’ya başvuru yapanların tekrardan başvuru yapmasına gerek yok, daha önceki başvuruları geçerli sayılacak ve ödemeleri yapılacak. Mart ayında bu ödemeler yapılmaya başlandı.

- Ek ikramiye için geçmişte dava açmış ve davaları süren hak sahipleri SGK’ya ayrı bir başvuru yapmayacak, 27 Nisan tarihine kadar bu kişilere ikramiyeleri ödenecek. 

- Dava açan ve davaları sonuçlanmayan emeklilere ya da hak sahiplerine, dava öncesi yapılan başvuru tarihinden itibaren kanuni faiz işlenerek, ikramiye ödenecek. 

- Ek ikramiye için başvuru yapacak olanlara 7.500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenecek. Örneğin, 22 Mart’a başvurdunuz, 22 Haziran’a kadar ikramiyenizi alabileceksiniz.

- Yapılan hesaplamalar sonucu ikramiye tutarı 7.500 liranın üzerinde ise aşan tutar gelecek yılın aynı döneminde yasal faizi ile birlikte ödenecek. Örneğin, ikramiye tutarınız 10 bin lira çıktı, bunun 7.500 lirasını da Mart 22’sinde aldınız, geri kalan 2.500 lira, 2018’in 22 Mart’ında ödenecek.

- Başvurular, SGK, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yapılacak.

HANGİ EMEKLİ NE KADAR MAAŞ ALACAK?

17-03/22/58d17cca2269a23d8cda6e0a.jpg

MEMUR EMEKLİSİ ÖDEMELERİ BAŞLADI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 8 Ocak 2017 tarihinde, ilgili kanununda yapılan değişiklikle 7 Ocak 2015 tarihinden önce aylık bağlanan memurlara 30 yılın üzerindeki hizmetleri karşılığında da emekli ikramiyesi ödenmesinin önünün açıldığını duyurdu.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, kamuda memur olarak çalışanların emeklilik ikramiyelerinin en fazla 30 yıl üzerinden hesaplandığı hatırlatılarak, "Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 27 Ocak 2017 tarihinden önce ve 17 Mart 2017 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan başvuruların incelenmesi sonucu; 30 yıl üzeri hizmetleri için yapılan ikramiye ödemeleri emeklilerin bankalardaki hesaplarına gönderildi. Emekli ve hak sahipleri, emekli ikramiyesi ödemelerini 21 Mart 2017 tarihinden itibaren maaşlarını almakta oldukları banka şubelerindeki hesaplarından tahsil edebileceklerdir" denildi.

17-03/22/memur-emeklisine-ikramiyeodemesi-basladi-hangi-emekli-ne-alacak-u0acczzotkenew2yqi-wbg.jpg

SGK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda olan ve açmış olduğu davanın hangi aşamada olduğu veya sigortalı hizmetleri ile birlikte hizmeti 30 yıldan fazla olanların sigortalı hizmet sürelerinin tetkiki, gibi nedenlerle işlemleri devam edenlere, inceleme sonuçlarına göre ödemeler yapılmaya devam edecektir. Bu nedenle de başvuruda bulunmuş olanlardan incelemeleri devam edenlerin ayrıca bir talepte bulunmalarına gerek bulunmamaktadır. Emekli olunduğu tarihte geçerli olan katsayılara göre 1 tam yıl için hesaplanan emekli ikramiyesi tutarı ekli tabloda gösterilmiştir. Ancak, her tam hizmet yılı için ödenecek ikramiye tutarının bir yıllık tutarı 50 Türk lirasının, ödenecek toplam ikramiye tutarı ise 100 Türk lirasının altında olamayacak şekilde emekli ikramiyeleri ödenecektir.

ÜST SINIR 7 BİN 500 LİRA

Buna göre, 1994 yılı Mart ayı içerisinde emekli olan ve 37 yıl 9 aylık hizmeti üzerinden emekli aylığı bağlanan bir şube müdürüne (7) tam hizmet yılı karşılığında ödenecek emekli ikramiyesi, emekli olduğu tarihteki katsayılara göre 70,77 TL (10,11 x 7) olmakla birlikte, her yılına ödenecek ikramiye 50 TL'den az olmayacağından emeklimize ödenecek ikramiye tutarı 350 TL olacaktır. Diğer taraftan, 2006 yılı Eylül ayında emekli aylığı bağlanan aynı durumdaki emeklimize ödenecek emekli ikramiyesi ise 7.317,17 TL (1.045,31 x 7) tutarında olacaktır. İkramiye tutarının üst sınırı 7 bin 500 lira olarak belirlenmiş olup, 7 bin 500 Türk Lirası üzerindeki tutar ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte 2018 yılı Mart ayı içerisinde ödenecektir. Emekli ve hak sahipleri, ödeme bilgileri ile ikramiyeye esas alınan hizmet bilgilerini www.turkiye.gov.tr adresinden öğrenebileceklerdir."

Emekliler, ne kadar emekli ikramiyesi alacağım? sorusunun cevabını arıyor. 30 yıldan fazla hizmet eden memurlar emekli olunca ne kadar ikramiye alacak? 35 ya da 40 yıl çalışan emekliler 30 yıl üzerinden mi emekli ikramiyesi alacak? Emeklilik promosyonu için son tarih ne zaman? Emekliler promosyon hakkı için nereye başvurmalı? İşte emeklilerin merak ettiği tüm bu soruların cevabı haberimizde.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN