‘En kötüsü tek haneli enflasyona inancın azalması’

‘En kötüsü tek haneli enflasyona inancın azalması’

Geçmişte finansal istikrardan ödün verilmesinin ekonomiyi derinden sarstığına değinen TÜSİAD Başkanı Bilecik, “Tek haneye inen enflasyon oranı, çift haneye çıkma eğilimi gösteriyor. Ekonomi politikalarının enflasyon hedefine uyumlu olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından gerçekleştirilen 21. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ekonominin yılın ilk yarısında yüzde 5,1 büyümüş olmasının alkışlanacak bir başarı olduğunu söyledi.      

Ekonomi çarklarının hızla dönmeye devam etmesinin kendilerini fevkalade memnun ettiğini dile getiren Bilecik, “3. çeyrekte de büyüme trendinin artarak devam edeceğini, iki haneli büyüme ihtimalini görüyoruz. Yıl sonu itibarıyla en az yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme göreceğiz. İş dünyası için büyümenin yüksek olması kadar sürdürülebilirliği ve niteliği de önemli” diye konuştu. Bilecik, geçmişte finansal istikrardan ödün verilmesinin, ekonomiyi derinden sarstığına işaret ederek şu noktalara değindi: 

* 2000’li yılların başında mali disiplinin sağlanmasıyla hızlıca tek haneye inen enflasyon oranı, yeniden ve kalıcı olmamasını dilediğimiz şekilde çift haneye çıkma eğilimi göstermeye başladı. 

* Bu çift haneli durum, enflasyon hedefine olan inancı gün geçtikçe maalesef azaltmaya başladı. Bana kalırsa en tehlikelisi bu. 

* İş dünyası olarak, hükümetin ekonomi politikalarının enflasyon hedefine uyumlu olmasını bekliyoruz. Bu kapsamda kamu harcamalarında disiplinin ve verimlilik artışı sağlayan reformlar önem kazanıyor. 

* Ülkemizi kalıcı olarak yüzde 5 ve üzeri büyüme çizgisine oturtabilir ve enflasyonu tekrar tek haneye indirebiliriz. 

* Burada şüphesiz reformlar çok önemli.  Bu vesileyle, reform ajandamızı da gözden geçirmek ve canlandırmak için iyi bir zaman aralığında olduğumuza inanıyoruz.” dedi.      

* Bilecik, son dönemde güvenlik ve özgürlük kavramlarının çok tartışıldığına da işaret ederek, “Çoğu kez biri olduğunda diğerinden vazgeçilmesi gerektiği gibi yanlış bir sonuca varılabilmektedir. Oysa özgürlük ve güvenlik birbirine zıt kavramlar olarak değerlendirilmemelidir. Olması gereken, güvenliği riske atmadan, özgürlüklerin sağlanmasıdır” dedi.   

‘YATIRIMDA ZORLANIYORUZ’

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye’nin yıl sonunda yüzde 6 düzeyinde büyüyeceğini belirterek, “Dünyada ilk sırada yer alacağımızı öngörüyoruz” ifadesini kullandı. Enflasyon ve faizlerin son dönemde hızlı şekilde yükseldiğine dikkati çeken Kadooğlu, iş dünyasının yüksek faiz yükü ile yatırım yapmakta zorlandığını söyledi. Kadooğlu, istihdamın yaklaşık yüzde 74’ünün, toplam cironun yüzde 62’sinin, Ar-Ge harcamalarının ise yüzde 17’sinin KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “KOBİ’lerin nitelikli insan kaynağına, finansmana, Ar-Ge ve inovasyona, dijitalleşmeye, yüksek teknolojili üretim temelli teşvik ve desteklere ihtiyacı var” diye konuştu. Kadooğlu, “2018 yılında yükselen lider ülke olmamız için elimizi ve gövdemizi  taşın altına koyma iradesini iş dünyası olarak sürdüreceğiz” dedi

AYRICALIKLAR SANAYİYE DE TANINSIN

İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek de organize sanayi bölgelerinin önemine işaret ederek, “Konut inşaatlarına verilen destekler sanayi yapılarına verilmiş olsaydı bugün sanayi bölgelerinde boş yer kalmayacaktı. İnşat sektörüne verilen ayrıcalıklar sanayi kuruluşlarına da tanınsın” diye konuştu. Ankara’da çok önemli şirketler ve markalar olduğuna işaret eden Akyürek, Ankara’nın yerli otomobil üretimi için uygun bir bölge olduğunu ve bu işe talip olduklarını söyledi.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN