Enflasyondaki 3 senaryo 2017 için belirleyici olacak

Enflasyondaki 3 senaryo 2017 için belirleyici olacak

Mayısta yıllık yüzde 11,72 olarak açıklanan enflasyon, 2017’nin ikinci yarısındaki ekonominin gidişatında belirleyici olacak konuların başında geliyor. Türkiye’nin bu yılı yüzde 4’lük büyüme ile kapatabileceğini belirten Ekonomist Gizmen Nalbantlı’nın yıl sonu gram altın tahmini ise 155 lira.

GÜVEN ADALI

Bu yıl 2008’den bu yana en yüksek enflasyon ile karşı karşıya olan Türkiye’de, kur geçişkenliğinin artması, gıda fiyatlarındaki yükseliş, ilaç ve benzin zamları fiyat artışlarındaki temel neden olarak gösteriliyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 11,72, üretici fiyatları ise yüzde 15,26 olduğunu hatırlatan Ekonomist Gizmen Nalbantlı, nisan ayının ardından enflasyonda bir miktar geri çekilme olduğunu ancak üretici fiyatları halen çok yüksek seviyelerde olduğunu belirtti.

Bu yıl sonu enflasyonda 3 senaryo olduğuna işaret eden Nalbantlı, bu senaryoları şöyle sıraladı:

1. Yaz ayların enflasyon mevsim normallerine yakın çıkarsa yıllık enflasyon Haziran ve Temmuz aylarında belirgin bir şekilde düşebilir. Sonra Kasıma kadar yükselip Kasım ve Aralık’ta düşüş ile %10 civarı bir enflasyon ile yılı kapatacağız.

2. Kurlarda ciddi bir gerileme, gıda fiyatlarında iniş, petrol fiyatlarında düşüş gibi gelişmeler olursa aylık enflasyon oranları mevsim normallerinin altında çıkabilir. O zaman önümüzdeki aylarda daha iyi bir tablo görebiliriz. Ve yıl sonu %9’larda kapatabiliriz.

3. En kötüde ise yıl başından bu yana ortalamanın üzerinde çıkan enflasyonun ortalamanın üzerinde devam etmesi. Bu durumda yıl içinde %13-14 bölgesi görülüp yıl çift hanede kapanabilir. Benim beklentim 1. senaryonun gerçekleşmesi yönünde, Merkez Bankası ise 2. senaryonun gerçekleşmesini bekliyor.

Büyüme tarafında ise Türkiye’nin ilk çeyrekte beklentilerin çok üzerinde %5 büyüdüğünü ifade eden Nalbantlı, “Dış talebin uzun süre sonra ilk kez katkı verdiği görülürken, hane halkı ve devlet harcamaları yine önemli aktörler oldu.  Hane halkı harcamaları %5.1, devletin nihai tüketim harcamaları ise %9.4 artış gösterdi. Rakamlar oldukça iyi. 2017 yılında %4 civarı bir büyüme görme olasılığımız son derece yüksek. Ancak bu büyüme kalıcı mı onu sorgulamamız lazım. Yatırım harcamalarındaki büyüme düşük. Yatırımın ihracat yapılacak alanlara yönlendirilmesi gerekiyor. İnşaat yatırımlarında %10’luk bir artış var. Genel olarak yatırım alt yapıya yapılıyor.  Zor bir dönemden geçtik.  Devletin harcamalar ile destek olması son derece yerindeydi. Ancak bir yere kadar. Kamu maliyesi Türkiye ekonomisi için önemli bir çıpa. Kamu desteği yılın geri kalanında yavaşlayacaktır. Genel olarak, büyümenin 2.2’lik kısmının net dış ticaretten gelmesi olumlu. Sorunlu olan ise yatırımların katkısının %0.6 ile sınırlı kalması. Hane halkı harcamaları büyümenin öncüsü olmaya devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde olumlu havanın devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

ALTINDA 155 TL BEKLENTİSİ

Yıl başından bu yana 3.94’ten başlayan bir geri çekilme görüyoruz. Ve 200 günlük ortalama olan 3.4750’den bir tepki geldi ve tekrar 3.50-3.55 bölgesine girdik. Özellikle yurt içi yerleşiklerin yıl başından bu yana olan döviz talebi ve son toplantıda beklentinin aksine şahin olan FED’i düşündüğümüzde kurun 3.50’nin altına sarksa da çok fazla kalamayacağını düşünüyorum. Teknik olarak, 3.4750-3.4950 bölgesinin üzerinde üst bant 3.55 bölgesi görülebilir. Asıl önemli seviye ise 3.60. 3.94’ten başlayan düşüş trendinin direnci olan bu bölgenin geçilmesi ile kurda yeniden 3.73-3.78 bölgesine doğru bir yükseliş görebiliriz.  Gram altında ise 140 bölgesinin trend desteği olduğunu ve alım için uygun olduğunu yıl sonuna doğru 155 seviyesinin görüleceğini düşünüyorum.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN