Esnafa, tüketiciye müjde üstüne müjde

Esnafa, tüketiciye müjde üstüne müjde

Hükümetin seçim yolunda vatandaşı rahatlatan ‘güzel haber’leri ardı ardına geliyor... Köprü geçiş ihlalleri nedeniyle daha önce kesilen para cezaları iade edilmeye başladı. BDDK, fiyatı 3 bin TL’ye kadar olan TV satışlarında taksit sınırını 3’ten 9’a çıkardı. Halkbank’ın esnafa kullandıracağı kredilerde faiz yüzde 50 indirimli olacak. Borcun yarısı Hazine’den karşılanacak. Etkileri vatandaşa yansımayacak.

Yeni yıl müjdelerle birlikte gelmeye devam ediyor. BDDK banka ve kredi kartlarının taksit sürelerini yeniden belirledi. Fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında kredi kartına 3 ay olan taksit sınırı 9 aya çıktı. Esnaf ve sanatkârlara Halkbank tarafından 2019 yılında kullandırılacak kredilerde faiz oranı yüzde 50 indirimli olacak.

Yeni yıl ekonomide müjdeler ve paketlerle geldi. Yılbaşından beri açıklanan desteklere bir yenisi de dün eklendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), kart çıkaran kuruluşlarda koruyucu hükümler, hesap ve kayıt düzeni, mali tablolar ve denetim bölümünde yer alan maddelerden bazılarında düzenlemeye gitti. Yeni yönetmeliğe göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımlarıyla nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri; Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak kurul tarafından belirlenecek. Eski yönetmelikte bu madde şu şekilde yer alıyordu: “Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez. Bu süre; elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, taşımacılıkla ilgili harcamalarda, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda 6 ay, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanır.” Böylece yapılan değişiklikle, kredi kartı harcamaları ve nakit çekimlerde yapılabilecek taksit sayısının belirlendiği madde düzenlenirken, taksit sürelerinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak BDDK tarafından belirleneceği bildirildi. Öte yandan yönetmeliğin aynı bölümünde yer alan, “Kurumsal kredi kartları ile mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemez” maddesi de kaldırıldı.  

İHRACATÇIYA 3.1 MİLYARLIK KAYNAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019’da ihracatçılara 3 milyar 104 milyon liralık destek vereceklerini bildirdi. Yazılı bir açıklama yapan Pekcan, “2019’da değişen ve gelişen ihracat portföyümüze uygun olacak şekilde ihracatçılarımıza 3 milyar 104 milyon liralık destek vereceğiz” dedi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mal ihracatına yönelik devlet yardımlarımız gerek nitelik gerek nicelik olarak sürekli iyileştirilirken, KOBİ’ler başta olmak üzere her ölçekte firmamızdan artan talep görmektedir. 2019 yılındaki ciddi kaynak artışı ile beraber ihracatçımızın faydasına sunulan bu destekler, daha yüksek katma değerli ihracatı teşvik ederek ihracatımıza yeni bir ivme kazandıracaktır.

YÜZDE 100 FAİZ İNDİRİMİ YAPILACAK

Karar kapsamında, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren ve “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi esnaf ve sanatkârlara, 2019 yılında kullandırılacak krediler ile önceki yıllarda bu kapsamda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2019 yılına devredilen krediler için yüzde 100 faiz indirim oranı uygulanacak. Kararla, esnaf ve sanatkârlara makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin TL’ye kadar kullandırılan kredilerden bakiyesi 2019’a devreden krediler için de yüzde 100 faiz indirimi uygulanması hüküm altına alındı. Halkbank’ın bu kapsamda açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.

3 BİN LİRALIK TV’YE 9 TAKSİT

Yönetmelik değişikliğiyle taksitlendirme sürelerine ilişkin karar alma sürecinin hızlı olabilmesi ve uygulamada esneklik sağlanmasının amaçlandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu kapsamda, kurumumuzun internet sayfasında da yayımlanan 11 Ocak 2019 tarih ve 8198 sayılı kurul kararıyla söz konusu yönetmelik değişikliği öncesindeki taksit sınırları ve yasakları aynı şekilde belirlenmiş olup, ayrıca, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırı 9 aya çıkarılmıştır.” Kredi kartında taksit sayıları şöyle:  Genel taksit sınırı: 12  Elektronik eşya alımları: 3  Bilgisayar alımları: 6  Kulüp ve derneklere yapılan ödemeler: 6  Taşımacılık ile ilgili harcamalar: 6  Havayolları ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar: 6  Seyahat acenteleri ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar: 6  Konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar: 6  Fiyatı 3 bin TL’ye kadar olan televizyon alımları: 9  Havayolları ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalar: 9  Seyahat acenteleri ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalar: 9  Konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalar: 9  Vergi ödemeleri: 9  Sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar: 9  Sağlık ürünü alımları: 9  Elektrikli eşya alımları: 12  Eğitimle ilgili harcamalar: 12

FİNANSMAN DESTEĞİ

Esnaf ve sanatkârlara Halkbank tarafından 2019 yılında kullandırılacak kredilerde faiz oranı yüzde 50 indirimli olacak. Projeleri onaylanan genç girişimci esnaf ve sanatkârlara da 100 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi verilecek. Halkbank tarafından Esnaf Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkârlara kullandırılmış olup bakiyesi 2019 yılına devreden krediler ile 2019 yılı sonuna kadar Esnaf ve Sanatkârlar Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK’lar kefaletiyle veya kefaletsiz olarak doğrudan esnaf ve sanatkârlara kullandırılacak kredilere, 2019 yılında geçerli olmak üzere yüzde 50 faiz indirim oranı uygulanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN