Euro’yu bekleyen varoluş krizi: 2017'de ağır bir imtihan bekliyor

Euro’yu bekleyen varoluş krizi: 2017'de ağır bir imtihan bekliyor

Fransa ve Hollanda’da popülist liderlerin iktidara gelme ihtimali, ekonomilerindeki kötü gidişi bir türlü düzeltemeyen İtalya ve Yunanistan’la Euro’yu 2017 yılında ağır bir imtihan bekliyor.

KARAR/BERLİN

Avrupa 2017 yılında önemli bir sınavın eşiğinde. Fransa’da Nisan  ayında ve Hollanda’da Mart ayında yapılacak seçimlerde AB karşıtı popülist partilerin iktidara gelme ihtimali Euro için zor bir yıl olacağının önemli işaretlerinden biri Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble Fransa’da aşır sağcı   Front National’in iktidara gelmesi durumunda Avrupa’da ve para birliğinde varoluşsal bir sorun ortaya çıkabileceğini söylüyor. Fronta National Başkanı Marine Le Pen iktidara gelmesi durumunda AB ile ekonomi, para ve sınır politikaları ile ilgili görüşecek. Burada bir sonuç elde edemezse  AB den çıkmak için Fransa’da referandum yapacak. Le Pen’in çok düşük te olsa seçimleri kazanma şansı bulunuyor.

AB KARŞITLIĞI İLE GELEN İKTİDAR

Avrupa’yı bekleyen bir başka tehlike Hollanda. Hollanda’da ayında yapılacak şeçimlerin favori ismi aşır sağcı Geert Wilders’in liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi bütün kamuoyu yoklamalarında önde görünüyor. Wilders sadece İslam karşıtlığı ile değil AB karşılığı ile de pirim topluyor. Trumpla başlayan beyazların uyanışı Fransa ve Hollanda ile devam edebilir. Avrupa’nın özgürlüklerini kısıtladığını düşünen Fransa ve Hollanda’nın popülistleri  olası bir seçim zaferi sonunda AB’den çıkmak için  kamuoylarını ikna etmede fazla bir zorluk yaşamayacaklar.

YUNANİSTAN'IN ÇIKMAZI

Ekonomileri alarm sinyalleri veren Yunanistan ve İtalya’da Euro’nun iyi bir yıl geçirmeyeceğinin başka işareti. Yunanistan’ın  mali destek olmadan yaz mevsimini aşması imkansız görünüyor. Bir çok tasarruf tedbirine rağmen ülke ekonomisi iyileşmedi. Yeni yılda  benzin, kahve, tütün ve telefon hatlarına yapılan zamlar memnuniyetsizliği hat safhaya çıkardı. Grexit tartışmalara yeniden başladı. Yunanistan’ın ihtiyaç duyduğu yeni krediler ise Almanya’nın tutumuna bağlı. Ancak Almanya’da zaten var olan Yunan karşıtı hava, sonbaharda Almanya’da yapılacak seçimler dolayısıyla Yunanistan’a tekrar mali yardım yapılmasını imkansız hale getiriyor.

İTALYA İFLASIN EŞİĞİNDE

Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisine sahip olan İtalya’nın durumu da alarm veriyor. Ülkenin borçlarını milli gelire oranı yüzde 135 düzeyinde. Bu rakam 2017’de de azalmayacak. AB ülkeleri içinde bu oran sadece Yunanistan’da İtalya’dan fazla. İtalya 2008’de yaşanan ekonomik krizin etkilerinden hala kurtulmuş değil. İtalya bir iflasın eşiğinde bulunuyor. Ve bu Euro için büyük bir tehlike arz ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN