‘Ev’e 42,5 lirayla yatırım

‘Ev’e 42,5 lirayla yatırım

Vatandaşın ev ve iş yeri sahibi olmasını kolaylaştıran gayrimenkul sertifikası dönemi başladı. TOKİ garantörlüğünde ilk adımı Başakşehir Park Mavera 3’te atılan proje için talepler 29-31 Mart tarihleri arasında toplanıyor. Her bir payın değeri 42,5 lira olarak belirlendi.

Konutta gayrimenkul sertifikası dönemi başladı. TOKİ’nin inşaat garantörlüğünde ilk adım, Başakşehir’deki Park Mavera 3 projesinde atıldı. Toplam 723 daire ve 31 adet cadde mağazasından oluşan projenin yüzde 28,6’sı (216 daire) halka arz ediliyor.

Borsa İstanbul’da işlem görmek üzere ihraç edilecek 3 milyon 370 bin 336 adet senet için talepler 29-31 Mart tarihleri arasında toplanacak. Her bir sertifikanın değeri 42,5 lira olarak belirlendi. Projeden konut satın almak isteyen vatandaşlar da 42,5 liralık payları toplamaya başlayacak. Ev sahibi olmanın yanı sıra, bir daire alacak kadar birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar da Park Mavera 3 projesine ortak olabilecek.  Örneğin 300 bin liralık bir ev için parası olmayan ancak 15 bin liralık birikimini konut sektöründe değerlendirmek isteyenler de sertifika alarak hem yatırım, hem de projeye ortak olabiliyor.

Borsa İstanbul’da alınıp satılabilecek senetler Vakıf Yatırım aracılığıyla bankalardan alınabilecek. Bireysel ya da kurumsal dileyen herkes pay satın alabilecek. Bu modelle ister İstanbul, ister Diyarbakır olsun, Türkiye’nin dört bir yanındaki yatırımcı nerede yaşıyorsa oradan yatırım yapabilecek. Hükümetin 2016 yılı eylem planında yer alan gayrimenkul sertifikası uygulaması, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Her gelir grubundan vatandaşın yatırım yapabileceği sertifikalar Borsa İstanbul’da alınıp satılabilecek.

İsteyen projenin tamamlanacağı 36 aylık sürenin sonunda satış gelirinden pay alabilecek. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, projenin ilk etapta yüzde 28,6’sının halka arz edileceğini söyledi. Bölgede metrekare fiyatların 5 bin-5 bin 500 lira bandında olduğunu söyleyen Uyan, “Maliyetimizin yüzde 40’ı arsa, yüzde 40’ı inşaat ve yüzde 20’si de satış, pazarlama gibi unsurlardan oluşuyor. Gayrimenkul sertifikasındaki en büyük avantajımız bu yüzde 20’lik kısım oluyor” ifadelerini kullandı. Maliyetlerin düşmesi kaynaklı bölgedeki projelere karşı bir fiyat avantajı oluştuğunu dile getiren Uyan, bu durumun hem vatandaşa hem de gayrimenkul geliştiricisine yaradığını ifade etti. Maksimum 36 ay sonra Borsa’daki yatırımcılara, projenin tamamlandığı ve her türlü sürecin bittiğine ilişkin bir bildirim gönderileceğini söyleyen Uyan, ardından işleme kapatılacağını vurguladı.

Uyan, şöyle devam etti: “İşleme kapatıldıktan sonra burada TOKİ nezdinde SPK onaylı ekspertiz firmaları üzerinden dairelerin ekspertizleri yapılıyor. Bu dairelerin ekspertiz fiyatlarına başvurmak suretiyle açık artırma duyuruları yapılıyor. Açık artırma neticesiyle bu dairelerin tutarı toplanıp herkese pay tutarı üzerinden dağıtımları yapılıyor. Bir daireyi aynı anda iki kişi almak istediğinde ise internetten yatırımcı kuruluşa yapılan başvuru saati dikkate alınacak. Proje, İstanbul’un en hızlı gelişen ilçelerinden biri olan Başakşehir’de.”

VATANDAŞA SATIŞ GELİRİNDEN PAY

  Her bir pay değeri 42,5 TL ile olarak belirlen Park Mavera 3 projesinde, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı olunabiliyor. Vatandaşlar, diledikleri ve bütçeleri kadar sertifika alabiliyor.

  Gayrimenkul sertifikası alanlar Park Mavera 3’te, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı oluyor.

  İnşaat yapım süresi olan 36 aylık sürede projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar sertifika toplayarak dairenin tek sahibi olabiliyor.

  Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte, daire borsa işlemlerinden çıkarılıyor ve dairenin tapusu hemen sahibine teslim ediliyor.

  Konut sahibi olmayı düşünmeyenler, 36 ay boyunca diledikleri zaman sertifikalarını başka yatırımcılara devredebiliyor.

Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılacak ve satış geliri pay sahiplerine, payları oranında dağıtılacak.

ANADOLU YAKASI’NA 18 DAKİKA

Başakşehir’in yeni şehir merkezinde inşa edilen Park Mavera 3, 9 blokta toplam 723 daireden oluşuyor. Proje, sekiz ihtisas hastanesine sahip şehir hastanelerine 1 kilometre mesafede bulunuyor. 3. Köprü ve TEM bağlantı yolları üzerinde yer alan Park Mavera 3 projesinden 3. Çevreyolu kullanılarak Anadolu Yakası’na 18 dakika içinde ulaşılabiliyor.

KONUTLARDA KDV ORANI YÜZDE 1

  Halka sunulan satılabilir alan: 33.703 metrekare

İlk etapta halka sunulma oranı (Alan üzerinden): %28,6

Toplam pay senedi sayısı: 3 milyon 370 bin 336 adet

İlk etapta toplam ihraç tutarı: 143 milyon 239 bin 280 TL

Bağımsız bölümlerin ortalama metrekaresi: 4.250 TL/(%1 KDV hariç)

Ek satışta halka sunulacak satılabilir alan: 22.587 metrekare

Ek satışta halka sunulma oranı (Alan üzerinden): %19,2

İkincil arzda toplam pay senedi sayısı: 2 milyon 258 bin 690 adet

Ek etapta toplam ihraç tutarı: 95 milyon 994 bin 325 TL

Ek etapta ortalama metrekare fiyatı: 4.250 TL/(yüzde 1 KDV hariç)

BEKLENTİ 143,3 MİLYON TL

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının amacının gayrimenkul projesine ortaklık olduğunu vurguladı. Uyan, yatırımcının gayrimenkul sertifikası ile pay sahibi olduğu daireyi satın da alabileceğini bildirdi.  Uyan, hasılat beklentisinin 143 milyon 239 bin 280 lira olduğunu söyledi.

‘HELAL’ YATIRIM ARACI

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da gayrimenkul sertifikasını Twitter üzerinden değerlendirdi. Karadağ, takipçileriyle, “Tamamen helal yatırım aracı. 11 bin 58 adet sertifika ile 469 bin 965 TL’den başlayan fiyatlarla konut sahibi olma veya değer artışından kazanç elde etme fırsatı” tweetini paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN