‘Ev’lenen gurbetçiye KDV istisnası

‘Ev’lenen gurbetçiye KDV istisnası

Türkiye’den konut ve işyeri alan gurbetçiye KDV istisnası getirilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “İstisna esaslarını açıklayan KDV Genel Tebliği’ni Başbakanlığa gönderdik” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yurt dışında yaşayan vatandaşlarla yurt dışındaki yerleşiklerin Türkiye’den alacakları konut veya iş yerleri için getirilen KDV istisnası uygulamasına ilişkin açıklamaların yer aldığı tebliği Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi. Ağbal, geçen ay yürürlüğe giren kanunla yurt dışında yerleşik kişiler ve yurt dışında çalışan vatandaşlara konut ve iş yeri alımlarında KDV istisnası sağladıklarını hatırlattı. Bu istisnanın uygulamasına ilişkin açıklamaları içeren düzenlemeyi tamamladıklarını belirten Ağbal, “Söz konusu istisnanın uygulama esaslarını açıklayan KDV Genel Tebliğini Başbakanlığa gönderdik. Tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla, uygulamada yaşanması muhtemel tereddütler giderilmiş olacak” dedi. Düzenlemenin inşaat sektörü başta olmak üzere ekonomiye çok ciddi hareketlilik getireceğini ifade eden Bakan Ağbal, istisnadan yararlanma şartlarına ilişkin olarak “Bu uygulamadan faydalanabilmek için konut veya iş yerinin bedelinin yurt dışından döviz olarak getirilmesi ve alınan konut veya iş yerinin en az bir yıl elde tutulması gerekiyor” dedi.

Maliye Bakanı Ağbal, Başbakanlığa gönderilen genel tebliğle, traktörün yanı sıra tarım ve iş makinelerinin tesliminden doğan KDV iadelerinin, yılı içinde nakit olarak yapılmasına da imkan sağladıklarını söyledi. 16 Nisan’da Türkiye’deki finans kuruluşlarının yabancı kaynağa daha ucuz şekilde erişebileceğini vurgulayan Ağbal, “Kurlarda herhangi bir şekilde oynaklığın olmadığı yeni bir döneme gireceğiz. Özel sektör yatırım harcamaları hızlı bir şekilde artacak. Türkiye’ye dışarıdan daha fazla yabancı kaynak ister finans kanalı üzerinden ister ticaret kanalı üzerinden isterse de yatırım kanalı üzerinden gelecek” dedi.

ALDIĞIMIZ TEDBİRLER TIKIR TIKIR İŞLİYOR

Ekonomiyi canlandırmak için aldıkları tedbirlerin tıkır tıkır işlediğini söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Ekonomide canlanma başladı. 2016 son çeyreğinde özellikle özel tüketim kaynaklı ekonomide bir canlanma var. Yatırım tarafı ivme kazanıyor. Özel sektör yatırımlarında bir artış var ve 16 Nisan’dan sonra da aldığımız tedbirler çok daha fazla derinlik kazanacak, etkisini gösterecek. 16 Nisan’dan sonra ekonomideki toparlanmanın hızlanacağını görüyoruz” diye konuştu. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yazdığı raporlara ilişkin Ağbal, “Türkiye ekonomisinin bütün bu engellemelere rağmen kaydettiği performans karşısında yüzleri kızaracak diyorum ama o noktada da değiller. Verilen talimatları yerine getiriyorlar. Oyun büyük, plan büyük, çok stratejik bir amaç var, büyüyen, güçlenen Türkiye ekonomisini tökezletmek. Bunu başaramayacaklar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN