Gelecek, FED başkanına göre şekillenecek

Gelecek, FED başkanına göre şekillenecek

FED Başkanlık koltuğu için adaylar 3’e indi. İsimlerden en ‘şahini’ Taylor seçilirse kurda sert tepkiler görülebilir. Yellen ve Powell ise mevcut dönemin devamı niteliğindeki tercihler.

Küresel piyasalarda son dönemde en çok sorulan soru, dünya ekonomisinin en önemli aktörlerinden ABD Merkez Bankası’nın (FED) başına kimin geçeceği. Beyaz Saray, geçtiğimiz günlerde Trump’ın mevcut FED Başkanı Janet Yellen, FED Guvernörü Jerome Powell, Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor, eski FED Guvernörü Kevin Warsh ve Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Gary Cohn olmak üzere beş kişiyi değerlendirdiğini teyit etmişti. Buna karşın, Trump şu an Powell, Taylor ve Yellen’i değerlendirdiğini söyledi. “Birçok insan FED başkanlığı adaylarının, Powell ve Taylor olmak üzere ikiye düştüğünü söylüyor ancak çok beğendiğim Yellen’le de görüştüm. Onu gerçekten çok beğeniyorum” ifadelerini kullanan Trump’ın başkan adayını, 3 Kasım’da çıkacağı Asya gezisi öncesinde açıklayacağı tahmin ediliyor.    

Jerome Powell: FED’de şu an görev yapan Powell, Yellen’in başkan olarak seçilmemesi halinde Yellen’in devamı olarak görülmesi ve aynı zamanda Hazine Bakanı Steven Mnuchin tarafından da desteklenmesiyle Yellen hariç en rasyonel isim. Aynı zamanda George W. Bush’un başkanlığı döneminde de Hazine Bakanlığı’nda çalışmıştı. Powell’ın başkan olması durumunda doların 3.65-3.70 lira aralığındaki hareketine devam edeceği konuşuluyor.

John Taylor: Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor listedeki en şahin başkan adayı ve ‘Taylor kuralı’nın isim babası. Taylor’un seçilmesinin dolar üzerinde ölçülü pozitif bir etki gösterebilir. Çünkü piyasa aktörleri Taylor başkanlığındaki FED’in görece daha yüksek oran ve hızda faiz artırımı yapacağı görüşünde. Taylor’ın seçilmesi durumunda doların ilk etapta 3,72’ye çıkabileceği ifade ediliyor.

PİYASA YELLEN’İ TEKRAR GÖRMEK İSTİYOR

Janet Yellen: ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in yeniden başkan olarak açıklanmasının piyasalarda memnuniyetle karşılanması bekleniyor. Bu durum özellikle gelişmekte olan piyasalar için pozitif olacak. Yellen’in başkan olması durumunda dolar 3.50-3.70 lira aralığındaki yatay sakin seyrini devam edebileceği ifade ediliyor. Bu arada 2018’de başkanın yanında FED’in tüm üyeleri de değişiyor. Şu anda güvercin ağırlıklı olan FED üyeleri yerini daha şahin yapılı bir yapıya dönüştürebilir. Bu belki de başkanın kim olacağı kadar önemli bir durum. Öte yandan, Predictit adlı online bahis sitesine göre, FED Guvernörü Jerome Powell’a şu an yüzde 55 şans veriliyor. Powell’ı Janet Yellen yüzde 18 ve John Taylor yüzde 15 ile izliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN